סגור
העיתון הדיגיטלי
27.03.25

האם טראמפ יסיר את המגבלות על השקעת הפנסיה בקריפטו?

האם האמונה של טראמפ בקריפטו תגיע עד הפנסיה של האמריקאים? זו אחת השאלות המרכזיות שעולות בעקבות רמיזותיו של דונלד טראמפ כי בכוונתו להסיר חסמים רגולטוריים מהתחום בכהונתו הנוכחית. שבועות ספורים לתוך הקדנציה של טראמפ, שורת מינויים וצעדים רגולטוריים מלמדים על הפיכתו של הקריפטו ממוקצה מחמת המיאוס ליקיר המערכת הרגולטורית הפיננסית.
האג'נדה לטובת מטבעות הקריפטו מקבלת ביטוי בסדרת שינויים טקטוניים, מעבר להנפקת הטוקנים של הנשיא ואישתו- החל בזהות ראשי רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC), שינוי המבנה הארגוני שלה והגדרה מחודשת של היחידות שעסקו בקריפטו, דרך ביטול פעולות מרסנות כגון החלת121 SAB על שחקני משמורת קריפטו, הוראה אשר גרמה להם לרשום על מאזניהם התחייבות בגובה סך תיק הלקוחות שלהם (בניגוד לעמדות מקצועיות מקובלות), ויש להניח שבזמן הקרוב נמשיך לראות שינויים נוספים באסדרות לטובת שחקני הקריפטו- מנפיקי הטוקנים, ספקי השרותים בהם, ולקוחות הקצה.
ואולם, יש תחום אחד בו, לפחות נכון לעכשיו, טרם נפרץ הסכר- הפנסיה האמריקאית. המגבלות שהוטלו בשנת 2022 על ידי משרד העבודה האמריקאי, שהוא המוסמך לפקח על תכניות הפנסיה האמריקאיות, מונעות הלכה למעשה השקעות פנסיוניות בקריפטו, לאור הנטל הרגולטורי המוגבר שיחול על גופים שיבחרו לעשות זאת. ההוראה מ-2022 התריעה מפני הפרה אפשרית של חובת הנאמנות במצב בו מנהל תכנית פנסיונית יבחר להשקיע בקריפטו, בשל החשש מתנודתיות הנכסים, אי הוודאות הרגולטורית ביחס אליהם, הסיכונים התפעוליים ועוד. ואולם, קצב השינויים בשוק הזה, ובפרט קצב השיפור במערכות המשמורת וההגנה על הנכסים, מביא להחתת הסיכון התפעולי, ולאור שינוי גישת הממשל- נראה שגם הסיכון הרגולטורי הולך ופוחת. אז האם בשלה העת?
1 צפייה בגלריה
טל הפלינג
טל הפלינג
טל הפלינג
(צילום: פרטי)
כשחוזרים לטיעונים המסורתיים לגבי קריפטו, קל להיזכר כי תומכי ביטול המגבלות טוענים כי הקריפטו כבר מזמן אינו נחלתם הבלעדית של משקיעים ספקולטיביים, אלא נכס פיננסי לגיטימי שזוכה לאימוץ גובר על ידי מוסדות פיננסיים גדולים. לפי גישה זו, הגבלת ההשקעה בקריפטו פוגעת באפשרות של קרנות הפנסיה להניב תשואות גבוהות יותר ולהציע לעמיתים מגוון השקעות רחב יותר. נוסף על כך, שווקים מסורתיים כגון שוק המניות חווים תנודתיות גבוהה לא פחות, כך שאין היגיון באיסור גורף על נכסים דיגיטליים בלבד.
מן העבר השני, המתנגדים טוענים כי השקעת כספי פנסיה בקריפטו היא הימור מסוכן. בעוד שמשקיעים פרטיים יכולים להרשות לעצמם לקחת סיכונים גבוהים בהכנסתם הפנויה, כספי הפנסיה הם מקור הביטחון של עובדים בגיל הפרישה, ולכן יש לשמור עליהם בזהירות. התנודתיות הקיצונית בשוק הקריפטו, מקרי הפריצות וההונאות, וכן חוסר הוודאות הרגולטורית – כל אלו הופכים אותו לנכס בעייתי לקרנות פנסיה, שעליהן להבטיח כי החסכונות ינוהלו באופן יציב ואחראי.
אבל בבחינה עדכנית יותר, שלא מסתכלת רק על רובד הטוקנים, אלא על מערכת הפרוטוקולים המאפשרת מסחר ופעילות פיננסית בהם- בין אם ריכוזית (CEFI) או מבוזרת (DEFI), האמת נמצאת כנראה באמצע. אורקסטרת הקריסות המרשימה של 2022-2023 מדגישה את חשיבות יציבותם והוגנותם של נותני השרותים הפיננסיים בתחום הקריפטו, החל מהארנקים, עבור בבורסות והברוקרים, וכלה בפרוטוקולים רב שכבתיים מבוזרים המאפשרים יצירת נגזרים על נכסי בסיס קריפטוגרפים או מבוססי פיאט.
ככל וממשל טראמפ ישכיל להחיל מערכות דינים פדרליים על פעילויות בקריפטו, באופן המעביר את סמכות הפיקוח על המתווכים מהרגולטורים ברמת המדינה לסוכנויות הפדרליות, הכללים יהיו ברורים ואכיפים יותר, ובהתאמה הסיכון מולו יעמדו גופים מנהלי פנסיה המעונינים להשקיע בקריפטו יפחת.
ואולם, גם אז יש מקום לשקול הגבלות על היקפי וסוגי החשיפה לקריפטו, ולאפשר השקעה מבוקרת. לדוגמה, ניתן להגביל את החשיפה של תכניות פנסיה לקריפטו לאחוזים נמוכים מהתיק הכולל, כך שהסיכון יישאר תחת שליטה. כמו כן, ניתן לקבוע כי רק מטבעות שעברו מעין אישור רגולטורי (green list), הנוהג כבר היום על ידי הרגולטורים המובילים בתחום, יהיו ברי השקעה. בכל מקרה, בשל אופיין של התכניות האמריקאיות, המאפשרות ללקוחות אוטונומיה גבוהה יותר בניהול ההשקעות, אך גם עומדות לביקורת שיפוטית לעיתים קרובות, על ידי הלקוחות עצמם, לא צפוי כאן סחף בלתי מבוקר.
בכל מקרה, ללא פיקוח מתאים על כל שרשרת הערך- החל מהטוקנים עצמם, עבור בזירות המסחר בהם ועד הארנקים בהם הם מוחזקים, האפשרות להשקיע בקריפטו עשויה להפוך למוקש עבור תכניות פנסיה, אך בשילוב עם רגולציה מושכלת, היא יכולה להוות הזדמנות פיננסית משמעותית. בסופו של דבר, הדיון סביב השקעת תכניות פנסיה בקריפטו משקף את המתח הרחב יותר בין כלכלה חופשית וחופש הקניין, לבין שמירה על יציבות פיננסית.
עו"ד טל הפלינג היא שותפה בתחום שוק ההון ורגולציה במשרד שבלת ושות' עורכי דין