סגור

הגיע הזמן לדבר על ROI חברתי

נדמה שבשנים האחרונות המונח שהפך לפופולרי ביותר בחדרי ישיבות ונהיה שגור בפיהם של כל מנהלת ומנהל בארגון הוא .ROI (Return on Investment) מנכ"לים דורשים לראות ROI על השקעות טכנולוגיות, מנהלי שיווק נדרשים להציג ROI על קמפיינים, וגם בישיבות תקציב ותכנון אסטרטגי בוחנים כל החלטה דרך העדשה של התשואה הצפויה. בעולם עסקי מוכוון תוצאות, אף השקעה אינה נעשית ללא חישוב מדויק של הערך שתחזיר.
המציאות הישראלית של השנה האחרונה טלטלה את כל מה שהכרנו. המלחמה והמשבר הכלכלי שבא בעקבותיה הציפו צרכים חברתיים אדירים - מביטחון תזונתי ועד לתמיכה בקהילות שנפגעו. בתוך המציאות הזו, מתחדד הצורך להסתכל על תרומות לא כמעשה של צדקה בלבד, אלא כהשקעות לכל דבר ועניין - השקעות בחוסן חברתי, בעתיד המשותף שלנו. הגיע הזמן לדבר על ROI חברתי - מדידה אמיתית של האימפקט והערך שכל שקל שנתרם מייצר בחברה הישראלית.
1 צפייה בגלריה
אפרת בראונשטיין סמנכ"לית לקט ישראל
אפרת בראונשטיין סמנכ"לית לקט ישראל
אפרת בראונשטיין
(צילום: לקט ישראל)
ואכן, בעולם של צמצום תקציבי ומשאבים מוגבלים כמו זה שאנו חיים בו כעת, ROI חברתי מהווה מציאות כלכלית מוכחת ולא רק מושג תיאורטי. ארגונים חברתיים מקצועיים, בעלי ידע וניסיון מעמיק בתחומם, מצליחים לקחת כל סכום שנתרם ולהכפיל את ערכו הממשי פי כמה. הדבר דומה למינוף פיננסי, אך כאן הרווח אינו חוזר למשקיע בלבד אלא מתפזר ברחבי החברה. לדוגמה, בתחום ביטחון מזון, ארגונים מובילים כמו לקט ישראל מצליחים להפוך כל שקל שנתרם להצלת מזון בשווי של 3.6 ש"ח ומעלה. מדובר בתשואה שגם משקיעי הון סיכון היו גאים בה.
הערך האמיתי של ROI חברתי לא משתקף רק במספרים. במציאות של משבר לאומי מתמשך, ארגונים ועמותות מתגלים כרשת הביטחון האמיתית של החברה הישראלית. היתרון שלהם טמון ביכולת ליצור ערך מכל סכום שנתרם, וגם ביעילות ובמהירות הפעולה. בזמן שמערכות ציבוריות נאבקות בבירוקרטיה ובעומס, ארגונים חברתיים מקצועיים פועלים בגמישות מרבית ועם תקורה מינימלית. כל סכום שנתרם מגיע ישירות למטרתו - מזון למשפחה נזקקת, סיוע לקשיש, או תמיכה בקהילה שנפגעה - בלי שכבות ביניים מיותרות. היעילות הזו היא נכס אדיר בחישוב ROI חברתי: היא מאפשרת להשיג תוצאות מידיות בשטח ומפחיתה עומס מהמערכות הציבוריות.
לצד המדידה והניתוח הכלכלי, חשוב לזכור שבסופו של יום, החלטת התרומה היא גם עניין רגשי. ה-ROI החברתי הוא כלי חיוני, אך הוא אינו יכול לעמוד לבדו. הצגת מספרים ונתונים אינה מספיקה ליצירת מחויבות ארוכת טווח של תורמים ושותפים. הסיפור האנושי, המפגש הבלתי אמצעי עם הצורך והיכולת לראות את ההשפעה המוחשית - הם אלה שיוצרים קשר עמוק ומשמעותי. ארגונים מובילים הבינו שהשילוב בין "שיווק חכם" המבוסס על ROI חברתי מוכח לבין "שיווק מהלב" המחבר רגשית הוא שמייצר את האימפקט המשמעותי ביותר.
בעולם שלאחר אוקטובר 2023, דיבור על ROI חברתי אינו מותרות - הוא הכרח. כשהמשאבים מוגבלים והצרכים עצומים, חובתנו המשותפת היא לוודא שכל שקל שמושקע בחברה הישראלית מניב את הערך המרבי האפשרי, בדיוק כפי שהיינו מצפים מכל השקעה עסקית אחרת.
אפרת בראונשטיין היא סמנכ"לית השיווק בלקט ישראל