משרד הביטחון: הושגה "קפיצת מדרגה" ביכולות כיפת ברזל
מדובר בשדרוג יכולות מערכת ההגנה המרכזית של צה"ל מפני טילים תוך התאמתה לאיומים מתקדמים, ובהם טילי שיוט וכטב"מים; המערכת מתוצרת רפאל השלימה סדרת ניסויי יירוט לאחר הכנסת השדרוג, שהתבסס על לקחי המלחמה הנוכחית
זמן קצר לאחר שחמאס שיגר מטח של רקטות לעבר מרכז הארץ, לראשונה מאז 7 לאוקטובר אשתקד ובמלאת שנה לטבח שעשה בעוטף עזה, משרד הביטחון דיווח על "קפיצת מדרגה" כהגדרתו ביכולות של מערכת ההגנה המרכזית של צה"ל, כיפת ברזל. ועל התאמת המענה שלה לאיומים מתקדמים ובהם טילי שיוט וכטב"מים.
לפי משרד הביטחון, מדובר באיומים קיימים ובכאלה שעוד עלולים לאתגר את ישראל בעימותים עתידיים. השיפורים שנעשו במערכת ההגנה, שפותחה ומיוצרת בידי רפאל, הושלמו בסדרת ניסויי יירוט וזאת לאחר ששולבו בה מערכות ואלמנטים נוספים התורמים לשיפור המענה שלה למגוון רחב יותר של איומים. זאת, לאחר שמאז שהיא הוכנסה לשימוש מבצעי בשנת 2011 היא יירטה בהצלחה אלפי רקטות ששוגרו לעבר העורף בישראל מרצועת עזה ומלבנון, וביתר שאת מאז תחילת המלחמה הנוכחית לפני כשנה וחצי.
את שדרוג המערכת הובילו מנהלת חומה של המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון (מפא"ת) ומהנדסי חטיבת ההגנה האווירית של רפאל. הוא נעשה בהתבסס על לקחים שהופקו במהלך המלחמה הנוכחית שבה כיפת ברזל היוותה את המענה המרכזי לאיום הרקטות והכטב"מים שהופנו לעבר ישראל. זאת, בין השאר ברקע הקשיים הרבים שאיתם התמודד מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר עם איום כטב"מי הנפץ של חזבאללה והחות'ים בתימן ושאר ארגוני הפרוקסי שמחמשת איראן במזרח התיכון.
בעקבות אתגר ההתמודדות עם הכטב"מים, כבר במהלך המלחמה רפאל ומשרד הביטחון עשו התאמות ועדכונים בכיפת ברזל בניסיון להרחיב את היכולת ליירטם באמצעותה. זאת, לצד ניסיונות שנמשכים גם בימים אלה להביא להבשלת יכולות הגנה חדשות של התעשיות הביטחוניות מפני איומים אלה, בין השאר תוך שימת דגש על רכיבים הקשורים לגילויים – שכן בשונה מרקטות, התכונות של איום הכטב"מים מקשות על זיהויים בשל חתימת המכ"ם הנמוכה שלהם, טיסתם איטית יחסית והיא נעשית בגובה נמוך.
לדברי ראש מנהלת חומה, משה פתאל, "במלחמה נוכחנו כי גם במטחים כבדים ולחימה קרקעת שדרשה תזוזות ושינויים כיפת ברזל עדיין מהווה נדבך מרכזי להגנה מטילים ומאיומים אוויריים ואנו ממשיכים לשדרג אותה כדי להגביר את יעילותה".
מנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן, אמר בהתייחס לניסוי האחרון שבחן את יכולותיה החדשות של כיפת ברזל כי "המערכת התמודדה בהצלחה מרובה עם התרחישים השונים והיכולות החדשות שלה יאפשרו לה לתת מענה לאיומים עתידיים".
לפני כחודשיים משרד הביטחון הזרים לרפאל הזמנת ענק של טילי יירוט למערכת כיפת ברזל, בהיקף שלא חשפה. מדובר בהזמנה הממומנת מכספי הסיוע המיוחד שהעמיד לישראל הנשיא האמריקאי לשעבר ג'ו ביידן והיקפו 8.7 מיליארד דולר. מתוך סכום זה, 5.2 מיליארד דולר אמורים לממן הצטיידות ישראלית במיירטים לכיפת ברזל ובטילי יירוט לקלע דוד, כמו גם המשך הפיתוח וההצטיידות במערכת ההגנה באמצעות לייזר "מגן אור", שנעשית בידי רפאל ואלביט מערכות.