סגור
השופט אשר קולה סגן נשיא בית המשפט המחוזי נצרת בדימוס
נציב תלונות הציבור על השופטים השופט בדימוס אשר קולה (צילום: אתר בתי המשפט)
פרשנות

השבת נגד הדמוקרטיה: האם נציב התלונות על השופטים חרג מסמכותו?

החלטת השופט בדימוס אשר קולה, להצדיק תלונה על חילול שבת נגד שופטי בג״ץ, מטשטשת את הגבול בין ביקורת על ניהול המשפט לבין התערבות בשיקול הדעת השיפוטי עצמו

הדמוקרטיה הישראלית נחלה עוד תבוסה מידי ההדתה והדת. נציב תלונות הציבור על השופטים, השופט בדימוס אשר קולה קבע בשבוע שחלף כי התלונה נגד שופטי העליון, הנשיא יצחק עמית, חאלד כבוב ויחיאל כשר – מוצדקת. התלונה על "חילול שבת גמור ופגיעה בדמותה היהודית של המדינה" הוגשה על ידי רבנים, נבחרי ציבור ועמותות ציבוריות בנוגע להחלטת ההרכב להסדרת ההפגנה במוצאי שבת ה-4.4.2026 בכיכר הבימה. החלטת הנציב, נכתב, עוסקת במתח שבין קדושת השבת ושמירתה לבין מימוש חופש הביטוי והמחאה גם בעת מלחמה.
הנציב קולה החליט שיש לו סמכות לדון בתלונה מאחר שמדובר ב"דרך ניהול המשפט". לא התנהל כל משפט בשבת, ושופטי בג"ץ נאלצו להחליט מכיוון שפיקוד העורף ביקש להגיש את תגובתו רק בשבת. ומכיוון ששופטי בג"ץ סברו - וזה שיקול דעת שאינו בסמכות ביקורת הנציב - שביטחון המפגינים והשוטרים מחייב החלטה, הם נתנו אותה, מבלי להפעיל את בית המשפט, תוך מינימום של פגיעה בשבת, אבל מתוך תחושה של "פיקוח נפש" שדוחה שבת.
השר דודי אמסלם אמר בשבוע שחלף כי לומדי תורה תורמים לביטחון המדינה לא פחות מהחיילים. קולה ממשיך את הקו הזה עם הציטוט של אחד העם כי יותר "משישראל שמרו את השבת שמרה השבת אותם". ובכן, השבת לא שמרה על אף אחד, במיוחד השבת ההיא של שמחת תורה ה-7 באוקטובר 2023, ממשיכת דרכה של שבת ה-6 באוקטובר ביום כיפור ב-1973. לא סתם בחרו אויבינו את השבת כדי להפתיע ולעשות בנו שמות. מי שלא הבין אז, ב-73' קיבל שוב את התזכורת ב-2023 – בשבת, הצבא מתפרק מדריכותו וערנותו, והשבת לא שומרת במקומו. מדובר בהפקרת שמירה של כולם.
קולה קובע ש"לא הייתה דחיפות אמיתית שהצדיקה פעילות שיפוטית בשבת". בכל הכבוד, זה ממש לא בסמכותו לקבוע אם הייתה דחיפות או לא. קביעה כזו היא מהותית ולא שייכת לניהול המשפט במובן שמקנה סמכות לנציב.
קולה הוא יהודי מאמין ומדינת ישראל מוגדרת כמדינה יהודית ודמוקרטית. תפקיד בית המשפט הוא לבצע את האיזונים בין שתי הקטגוריות. זהו תפקידו של בית המשפט - ולא של הנציב. ואת האיזון הזה ביצע ההרכב ששקל לצד החריג של מתן ההחלטה בשבת - את דחיפותה, את פיקוח הנפש, וגם את הערכים הדמוקרטיים של חופש הביטוי וההפגנה.
ההפיכה המשטרית נועדה לקעקע את מערכת המשפט ובמיוחד את בית המשפט העליון ונשיאו יצחק עמית. המוסד והנשיא עוברים תהליך מסוכן של השחרה ודה-לגיטימציה על מנת לשלול את מעמדו ואת תוקף פסיקותיו. הנציב קולה, בהחלטתו זו, נתן יד לתהליך הזה. במיוחד בעיני חלקים מהציבור שרואים בליברליזם וזכויות אדם ערכים חילוניים, אנטי לאומיים ואנטי דתיים. יש להניח שהחלטה זו תשרת היטב את קואליציית נתניהו-כהניסטים-חרדים בבחירות ותשרת אותה אפילו פעמיים – כדי לאפשר למפגיני השמאל הבוגדני להפגין, חילל בג"ץ את השבת. שתי "תועבות" בסל אחד. הנה עוד סיבה לכך שאסור לישראל הדמוקרטית והליברלית להפסיד את הבחירות האלה.