ארגוני נשים נגד מינוי אילן רום למנכ"ל האוצר: "הפרה בוטה של חובת הייצוג ההולם"
שדולת הנשים בישראל, נעמת, ופורום דבורה עתרו לבג"ץ בבקשה להוציא צו ביניים המשהה את המינוי: "הממשלה מעדיפה למנות לתפקיד גבר חסר השכלה כלכלית, וחסר ניסיון כלכלי רלבנטי, על פני אשה ראויה ומתאימה לתפקיד". בג"ץ הורה למדינה להשיב תוך שבועיים לטענותיהם
שלושה ארגוני נשים – שדולת הנשים בישראל, נעמת, ופורום דבורה - עתרו לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ נגד החלטת הממשלה למנות את אילן רום לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר. טענת הארגונים היא כי העובדה "שהממשלה מעדיפה למנות לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר גבר חסר השכלה כלכלית, וחסר כל ניסיון כלכלי רלבנטי, על פני למנות אשה ראויה ומתאימה לתפקיד, היא הפרה הבוטה ביותר לחובת הייצוג ההולם החלה על הממשלה ועל השר".
העותרים ביקשו מבית המשפט שיוציא 'צו ביניים' המשהה את מינויו של רום לתפקיד, אך נכון לעכשיו, השופטת דפנה ברק-ארז הורתה למדינה להשיב בתוך שבועיים על טענות העותרים.
אילן רום שמונה לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר שירת שנים רבות במוסד והגיע לתפקיד ראש שלוחה במוסד, תפקיד המקביל לאלוף משנה או תת אלוף בצבא, לאחר מכן שימש כמנכ"ל המועצה האזורית מטה-בנימין. אין חולק על כך שרום איננו מינוי טבעי לתפקיד מנכ"ל האוצר, הוא לא צמח בעולמות הכלכלה והמדיניות הציבורית, ואין לו היכרות מוקדמת עם תהליכי החקיקה של חוק ההסדרים ותקציב המדינה שהם ה'לחם והחמאה' של משרד האוצר. באופן אירוני, הבחירה של סמוטריץ' במינוי לא שגרתי היא זו שמגדילה את סיכויי עתירת ארגוני הנשים, שכן קשה מאוד לטעון כי 'אין נשים מתאימות' כשהמינוי בפועל הוא מינוי לא שגרתי.
עתירת הארגונים הזו באה אחרי עתירה קודמת נגד הממשלה הנוכחית שבה לא מכהנות נשים כמנכל"יות של משרדי ממשלה. באותה עתירה הכריע בית המשפט כי "חובת הייצוג ההולם בחוק" היא חובה אקטיבית לחפש נשים, ולא רק חובה כללית. מכל מקום, העתירה נגד מינויו של רום היא ייחודית, שכן זו בקשה לפסול מינוי של אדם קונקרטי, מכיוון שהוא גבר ולא אשה.
למעשה, סמוטריץ' עצמו, וגם ועדת המינויים שבחנה את מינויו של רום ידעו כי העובדה שממנים גבר ולא אשה עשויה להיות בעייתית, ולכן סמוטריץ' סיפר לחברי הוועדה כי הוא הציע לאשה כלשהי מהמגזר הפרטי את התפקיד אך היא סירבה, 'למרבה הצער', לקבל את התפקיד. ועדת המינויים סברה כי הפנייה של השר לאשה אחת, והעובדה שיש לחץ לאשר מינוי מנכ"ל בגלל הצורך באישור תקציב המדינה לשנת 2025, אז ניתן לתמוך במינוי למרות נקודת חולשה זו.