סגור
דאנס 100

גילוי מרצון של נכסי קריפטו בישראל – היבטים משפטיים ומיסויים

1. מבוא
גילוי מרצון הוא הליך יזום שבו נישום מדווח על הכנסות או נכסים אשר לא דווחו לרשות המיסים, בתמורה להימנעות מהליכים פליליים. בעידן הדיגיטלי, ובעיקר עם עליית שוק הקריפטו, רשות המיסים מגבירה את מאמצי האכיפה בתחום זה, תוך ניסיון להעניק הזדמנות להסדרה חוקית של הכנסות ונכסים שלא דווחו. לפי הפרסום האחרון ב”גלובס”, רשות המיסים מתכננת לחדש את הליך הגילוי מרצון ללא סנקציות פליליות, דבר שעשוי להשפיע באופן ישיר על מחזיקי המטבעות הדיגיטליים.
2. גילוי מרצון בישראל – רקע כללי
הליך גילוי מרצון בישראל מבוסס על הוראות מס הכנסה ומדיניות רשות המיסים. בעבר, תוכניות גילוי מרצון כללו אפשרות להגשת בקשות אנונימיות והענקת חסינות מפני הליכים פליליים. עם זאת, מדיניות זו הופסקה בשנת 2019, וכעת ישנה כוונה לחדש את ההליך באופן מוגבל.
3. מעמד המטבעות הדיגיטליים בדיני המיסים בישראל
רשות המיסים קובעת כי מטבעות דיגיטליים אינם “מטבע” לעניין פקודת מס הכנסה, אלא נכס פיננסי, קביעה בעלת מספר השלכות וביניהן:
רווח ממכירת מטבעות דיגיטליים חייב במס רווח הון (25% לנישום פרטי).
פעולות מסחר עשויות להיחשב כהכנסה מעסק, ולפיכך חייבות במס שולי עד 50%.
בעלי מטבעות דיגיטליים מחויבים בהגשת דוחות מס, כולל דיווח על אחזקות ונכסים זרים.
4. גילוי מרצון על מטבעות דיגיטליים – משמעות ההליך החדש
ההליך החדש עשוי לכלול:
אפשרות להסדרת חובות מס רטרואקטיביים ללא חשיפה פלילית.
ויתור על קנסות והפרשי ריבית מסוימים במקרים מתאימים.
עידוד מחזיקי מטבעות דיגיטליים להצהיר על נכסיהם, בטרם יינקטו כלפיהם פעולות אכיפה מתקדמות.
5. אתגרים וחששות בהליך החדש
האם אכן תינתן חסינות מלאה מהליך פלילי?
מה יעלה בגורל מי שידווח על נכסים דיגיטליים המצויים בחו”ל?
כיצד ייקבע גובה המס, כאשר בשל התנודתיות הרבה בשוק הקריפטו, ייתכנו מחלוקות לגבי חישוב החיוב במס.
6. המלצות פרקטיות למחזיקי מטבעות ונכסים דיגיטליים
איסוף תיעוד מלא – היסטוריית עסקאות, כתובות ארנקים והמרות לפיאט.
התייעצות עם מומחה מס – בטרם פנייה לרשות המיסים, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה במיסים.
ניצול ההליך המסתמן – במידה שרשות המיסים אכן תשיק מחדש הליך של גילוי מרצון, ייתכן שיהיה כדאי לפעול מוקדם ככל שניתן כדי ליהנות מההקלות.
7. סיכום
גילוי מרצון למחזיקי מטבעות ונכסים דיגיטליים הוא מהלך מבורך ומתבקש מצד רשות המיסים, הן כדי להגדיל את גביית המיסים, הן כדי לצמצם את העלמות המס בתחום זה, וייתרה מכך – כדי למנוע עד כמה שניתן, מצב שבו ציבור נורמטיבי של מחזיקי מטבעות ונכסים דיגיטליים, הופך בעל כורחו לעובר חוק ואף חשוד בפלילים.
בד בבד, ההליך החדש טומן בחובו אתגרים וחששות, ולכן יש לבחון את פרטיו בקפידה. מחזיקי מטבעות דיגיטליים בישראל נדרשים להיערך בהתאם ולשקול היטב את צעדיהם, וכן להיוועץ בעורך דין אשר עוסק בתחום המשפטי, מיסויי ופלילי של המטבעות הדיגיטליים והגילוי מרצון.
1 צפייה בגלריה
עו"ד שרון נהרי
עו"ד שרון נהרי
עו"ד שרון נהרי
(צילום: מיכאלה מונטנה)
משרד עו"ד שרון נהרי מתמחה בטיפול במגוון עניינים משפטיים הנוגעים לענייני מטבעות קריפטוגרפיים בארץ ובחו"ל, לרבות בהיבט המיסוי וחוות דעת משפטיות. המשרד מתמחה בהכשרות של ארנקים דיגיטליים (שמוחזק בהם הון שחור בביטקוין או במטבע אחר) ולשלם את המס ולהכניס את הכסף לישראל בצורה חוקית. למשרד היכרות מעמיקה עם עולם המטבעות הווירטואליים מבחינה מקומית וגלובלית והוא מלווה אנשי עסקים, יזמי טכנולוגיות קריפטו ובלוקצ'יין וגופים פיננסיים.
במשרדו של עו"ד שרון נהרי מחלקה ייעודית לעבירות מיסים, הלבנת הון וגילוי מרצון, אשר מעניקה טיפול ייעודי ללקוחות המשרד. את המחלקה מנהל עו"ד נהרי ביחד עם עו"ד ורו"ח איציק כהן, יוצא רשות המיסים וסגן מנהל יחידת יהלום ברשות המיסים, שמביא איתו ניסיון רב שנים בניהול חקירות כלכליות וטיפול בתיקים של גילוי מרצון.
מאת עו”ד שרון נהרי, מייסד ובעלים, שרון נהרי ושות', משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט