סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
נמל אילת ריק מ רכבים חדשים
נמל אילת ריק מרכבים חדשים. "משלמים משכורות מהכיס הפרטי, נאבקים להחזיק כל עובד" (צילום: שירלי זינגר)

המאבק על נמל אילת מחריף: ההסתדרות דורשת לשלול הזיכיון, ההנהלה מאשימה בהטעיית העובדים

ההסתדרות טוענת כי הנמל לא עומד בתנאים להפעלה בשעת חירום ויש לשלול את הזיכיון מפפו ספנות של האחים נקש; לטענת הנהלת הנמל, ההסתדרות הוליכה שולל את עובדיו, בטענה כי קיימה מו"מ עם האוצר להקצאת תקציב לתשלום חלק מהמשכורות: "לא ניתן לנהל חברה שנה וארבעה חודשים בלי הכנסות – ההסתדרות רק מפריעה" 

הסכסוך בין נמל אילת וההסתדרות עולה מדרגה כאשר ארגון עובדי התחבורה טוען כי הנמל שלא פועל מאז תחילת המלחמה לא ערוך לשעת חירום ואין להמשיך את הזיכיון. בנמל מכחישים וטוענים כי ההסתדרות משלה את העובדים ולא ניתן לנהל חברה ללא הכנסות במשך כמעט שנה ו-4 חודשים: "משלמים משכורות מהכיס הפרטי, נאבקים להחזיק כל עובד".
מאז פרוץ המלחמה נמל אילת כמעט ולא פועל, עובדים בודדים מסתובבים במקום והחברה שמפעילה את המקום מאז 2012 בזיכיון ל-15 שנה, פפו ספנות בע"מ של האחים נקש, מנסה למצוא פתרונות להמשך הפעילות לאחר שב-2024 הכנסותיו צנחו ביותר מ-80%, כאשר יבוא הרכבים, מקור ההכנסה העיקרי של הנמל, פסק לחלוטין, ופעילותו הועברה לנמלים אחרים בארץ.
נמל אילת מונה 107 עובדים. בחודשים שלאחר סגירת הנמל נעשו ניסיונות רבים למצוא פתרון תעסוקה עד שלבסוף החליטה ההנהלה להוציא 21 עובדים לחל"ת ולהפחית את משרתם של עובדים נוספים. לפני כחודש התקיימה פגישה בין הנמל, ההסתדרות, חברת נמלי ישראל ונציגי הממשלה במטרה למצוא פתרון שימנע פיטורי עובדים, אולם לאחר הפגישה בנמל הודיעו כי אין מנוס מלפטר 18 עובדי נמל ובהסתדרות האשימו כי פעלו בעיצומו של משא ומתן.
במכתב שהוציאו יו"ר איגוד עובדי התחבורה של ההסתדרות, עו"ד איל ידין, לחברת נמלי ישראל, נטען כי כבר בתחילת המלחמה ניסו בנמל לפטר 50% מעובדי הנמל. עוד נטען במכתב כי מעבר לסוגיית העובדים, ישנו גם שימוש במתקני הנמל בניגוד להוראות, כמו מגורים לעובדי בית מלון שבבעלות החברה והאנגר המיועד כשטח אכסון לרכבים וסחורה, שעובר הסבה לאולם אירועים.
אך עיקר הטענות של ההסתדרות הן כי נמל אילת כלל לא עומד בדרישות שהוסכמו מראש כשהנמל הופרט לראשונה ב-2012, ועל כן אין לחדש את כתב ההסמכה שלו שדורש את אישור שרי הממשלה עד לסוף שנת 2025 עבור 10 שנים נוספות. לטענת ההסתדרות, הנמל לא עומד בדרישות להפעלת המקום בשעת חירום, הן מבחינת כוח אדם והן מבחינת ציוד נדרש. "משמעות הדברים היא כי ככל שיידרש הנמל לתת מענה לאירוע ביטחוני או בטיחותי, על פניו, לא יהיה בידו את כוח האדם הנדרש כדי לעשות כן", טוענים בהסתדרות, ומציגים טבלה של ציוד מינימלי לשעת חירום שלטענתם לא נמצא במלואו בנמל. בהסתדרות אף טוענים כי כבר שנים שהנמל כלל לא עומד בתנאי הסף להמשך מתן הזיכיון שניתן ב-2012 ועל כן קוראים למדינה לשקול את המשך הפעלת הנמל על ידי החברה ומניעת המשך הזיכיון.
בנמל לא קיבלו באיפוק את הטענות הקשות, במכתב שהוציא מנכ"ל הנמל, גדעון גולבר, הוא מאשים את ההסתדרות כי הוליכה שולל את הנהלת הנמל ועובדיו, כאשר טענה כי היא מקיימת מו"מ עם האוצר להקצאת תקציב לתשלום חלק ממשכורות העובדים, מקדמת את האינטרסים של העובדים בוועדת הכלכלה ואף פועלת לקליטת חלק מהעובדים בנמלים אחרים, טענות שלדברי גולבר הן שקר מוחלט. "למרות האמור במכתבו של מר ידין, צמצום מצבת העובדים בנמל בוצעה בשיקול דעת ומחשבה מעמיקה ובכל התקופה ניתן כל שירות שהתבקש על ידי חיל הים, כי"ל או כל לקוח אחר שפקד את הנמל".
גולבר הסביר כי בניסיון להשיב את הנמל לפעילות פנתה החברה בבקשה לממשלה להשיב את צו היבוא לנמל, להעמיד לרשותו רציף בים התיכון, לממן 40% מתוספת התשלום שנאלצים יבואני הרכב לשלם עבור מעבר בתעלת סואץ והחברה אף פנתה לארצות הברית בבקשה לחלט כספים מהחות'ים והאירנים עבור נמל אילת בגין הנזק שגרמו לנמל. גם לסוגיית פיטורי העובדים התייחסו בנמל כאשר הסבירו שלא יעלה על הדעת כי חברה כמעט ללא הכנסות ותמשיך לשלם משכורות כרגיל: "לא מיותר לציין כי אנו לא מכירים גוף עסקי שהיה מחזיק את כלל העובדים למשך 16 חודשים כשאין עבודה... אוי למדינה בה ארגון עובדים יקבע מי ינהל תשתיות לאומיות בה" לשון המכתב.
ומה לגבי הטענות על אי כשירות? גורם בנמל טוען כי מדובר בטקטיקה להסטת תשומת הלב מעיקר הבעיה "מה להם ולכתב הסמכה? אלו עניינים של משרד התחבורה, של רשות הספנות ורמ"י, אין שום קשר להסתדרות. הם לא מצליחים לטפל בבעיה אז הם מתעסקים בדברים לא קשורים. הם מדברים על מנוף לא תקין, מדוע הם לא מציינים שהוא יצא מפעילות ב-2007 עוד לפני ההפרטה? זה כלי מ-1977 שמיועד למכולות, אף אחד בעולם לא עובד איתו, מה זה בכלל קשור?. אף אחד לא ציפה לרגע ששנה ו-4 חודשים הנמל לא יכניס כסף, בקורונה המדינה העבירה מיליונים לחברות אופנה וקמעונות, אבל לתשתית לאומית לא עוזרים? לא קיבלנו שקל, רק אישור לקבל הלוואה תחת ערבות הבעלים והלוואות צריך להחזיר. הרי מלון מפטר עובדים בחורף, אז למה מצפים שחברה פרטית לא תתייעל כשאין עבודה? אין גוף עסקי שהיה מוכן לשלם משכורות מהכיס הפרטי שלו במשך שנה ו-4 חודשים, נלחמים על כל עובד. הוציאו 21 עובדים לחל"ת כשבית המשפט אישר להוציא 26, לא ככה פועל גוף שרק רוצה לפטר. כדי להציל את מרבית העובדים צריך לקצץ ומוטב שההסתדרות תנסה לסייע בתחום שלה, שארנון בן דוד יטרח להתערב בבעיה, במקום להיכנס לסוגיות שאין להם קשר אליהן".