סגור
העיתון הדיגיטלי
26.03.25
מנכ"ל דפוס בארי בן סוכמן
מנכ"ל דפוס בארי בן סוכמן
בלעדי

27 שנה בלי מכרז: דפוס בארי דורש תחרות על ייצור הת"ז הביומטריות

המדינה החליטה להמשיך להתקשר עם חברת פתקית, יצרנית תעודות הזהות הביומטריות כבר 17 שנה, לעוד עשור בפטור ממכרז. הטענה: הספק היחיד בשוק. דפוס בארי הגיש השגה למשרד הפנים: "אנחנו יכולים להוזיל עלויות משמעותית"

רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים החליטה להאריך את ההתקשרות עם חברת פתקית מפעלי הדפסה להמשך פרויקט ייצור כרטיסים גולמיים לתעודות הזהות הביומטריות בפטור ממכרז לעשר שנים, זאת בהיקף כספי אדיר של 240 מיליון שקל פלוס מע"מ (280 מיליון שקל).
אלא שבדפוס בארי, הממוקם בקיבוץ שספג את המכה הקשה ביותר ב-7 באוקטובר מבחינת נרצחים, טוענים כי מדובר בהחלטה שערורייתית, היות שהם בעצמם אוחזים באותן יכולות ייצור שנדרשות לפרויקט, ואין להם בעיה בתוך זמן קצר לעמוד בדרישות הפרויקט, אם יפורסם מכרז תחרותי במקום הליך של בחירה בספק יחיד.
יש לציין שמדובר בהמשך התקשרות, לאחר שחברת פתקית מקיסריה שהיא מעין קבלן משנה של חברת HP, כבר זכתה בעבר בפטור ממכרז, שהוארך מעת לעת – לאחרונה עד יולי 2025, ולמעשה מבצעת את הפרויקט החל מ-2008, ללא שיצא כל מכרז על ידי המדינה. זאת למרות שכמה דו"חות מבקר המדינה שפורסמו בעבר הטיחו ביקורת על אופן ניהול הפרויקט בידי המדינה, ובין היתר על ההחלטה לבחור את HP בפטור ממכרז.
HP אמונה כיום על שלושת התהליכים הכרוכים בייצור תעודות הזהות הביומטריות: ייצור חומר הגלם, הליך הפרסונליזציה (צריבת פרטי בעלי התעודות על השבב של הכרטיס) ועיטוף ודיוור תעודות הזהות. פתקית היא הספק אשר מבצע את השלב הראשון – יצירת הכרטיס הגולמי של תעודת הזהות.
על פי מסמכי ועדת המכרזים ברשות האוכלוסין מהחודש שעבר וממסמכי החשכ"ל בנוגע לפטור מחובת מכרז עולה כי פתקית הוגדרה על ידי המדינה כ"ספק יחיד", בנימוק שהיא המפעל היחיד בישראל שברשותו קו לייצור כרטיס העשוי מחומר בשם פוליקרבונט (פולימרים סינתטיים שעמידים לחום וחומרים חריפים ובעלי שקיפות מצוינת) העומד בדרישות הביטחון שהוגדרו לצורך יצור כרטיסים מסוג זה ומחזיק בתקן הדפסה מאובטחת בין לאומי. בנוסף נדרש שהייצור יתבצע בתחומי מדינת ישראל וניסיון קודן ומוכח בתחום הדפסת הכרטיסים בהיקפים של מאות אלפי פריטים בשנה.
בהשגה שהגיש השבוע דפוס בארי באמצעות עו"ד רועי בלכר למשרד הפנים נטען כי "הכוונה לפטור את פתקית ממכרז, בהתבסס על היותה 'ספק יחיד', אינה עומדת בדרישות התקנות ובפסיקת ביהמ"ש העליון, שכן דפוס בארי אשר מחזיק בניסיון משמעותי בייצור גלמים לכרטיסים מסוגים שונים, ועוסק במשך שנים בתהליכים שונים בכרטיסים חכמים – מסוגל לייצר גלמים מפוליקרבונט".
עוד טוענים בדפוס בארי, כי ככל שההתקשרות הנוכחית עם פתקית כ"ספק יחיד" תמומש, "משמעות הדבר היא ש-HP תייצר את תעודות הזהות הביומטריות של מדינת ישראל במשך 27 שנים ברציפות – משנת 2008 ועד שנת 2035 – בפטור ממכרז!".
בדפוס בארי טוענים כי היקף ההתקשרות בפטור ממכרז עם HP ופתקית, שהוארכה כמה פעמים, מוערכת עד כה בכחצי מיליארד שקל והכוונה להאריך את ההתקשרות הזו שוב תביא ל"עלות כוללת של כמעט מיליארד שקל".
לטענת דפוס בארי, "תוצאות הדברים תהיה הפסד כספי משמעותי למדינה, שכן אומדן העלויות שעליו מבוססת ההתקשרות הוכן לפני כ-20 שנה, ומאז הסכומים המשולמים עבור שירותים דומים נמוכים בעשרות אחוזים. לא ייתכן שבתקופה בה הגירעון התקציבי גדל בשיעורים גבוהים כל כך, נוכח עלויות המלחמה, מוותרת המדינה על ההזדמנות לצאת למכרז ולהפחית את עלויות ההתקשרות לייצור תעודות זהות ביומטריות, מטעמים שאינם מובנים".
עו"ד בלכר כותב עוד בהשגה כי בעת הארכת ההתקשרות עם HP ב-2015 קבעה ועדת הפטור ממכרז, שבשנת 2020 ועוד בטרם תסתיים הארכת ההתקשרות, תבוצע היערכות לקראת תום התקופה, אולם "דבר מן האמור לא נעשה, ומשרד הפנים מבקש כעת בזמן פציעות, בסמוך לפני תום תקופת ההתקשרות עם פתקית/HP להאריך את תקופת ההתקשרות בפטור ממכרז, ב-10 שנים נוספות. זאת תוך דחיקת ועדת הפטור לאשר את אותה התקשרות, נוכח חוסר משמעותי בתעודות זהות ביומטריות".
דפוס בארי מבקשת מהרשות לבטל את ההחלטה להתקשר עם פתקית בפטור ממכרז כספק יחיד, ולפרסם מכרז לייצור תעודות הזהות הביומטריות, ומצהירה כי בכוונתה לפנות בעתירה לבית המשפט ככל וההחלטה לא תבוטל.
פתקית, יש לציין, נמצאת כיום בבעלות חברת ליברטי סקיי שהתאגדה ב-2022 כדי לרכוש את החברה תמורת כ-45 מיליון שקל מבעליה הקודמים גדעון פישמן וזאב בליוויס. בין בעלי פתקית כיום נמנים אירי שחר, לשעבר מנכ"ל פישמן רשתות, ובת זוגו שירה צדיק-דולר ורם דוניץ ותמר-דוניץ רוטברג, מהיורשים של אחד ממייסדי חברת הנדל"ן הציבורית דוניץ, שמכרו לפני כעשור את אחזקותיהם בה.
במקביל להשגה הרשמית, שלח מנכ"ל דפוס בארי בן סוכמן מכתבים לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לשר הפנים משה ארבל והמנכ"ל רונן פרץ ולראש רשות האוכלוסין אייל סיסו וביקש את התערבותם הדחופה בנושא. הוא כתב להם כי "אין כל סיבה שלא לפרסם מכרז שיוויוני בנוגע ליצור תעודות הזהות הביומטריות, אשר יאפשר לדפוס בארי (ואולי גם ליצרנים נוספים) להגיש את הצעתו התחרותית".
סוכמן כותב עוד שלמעשה משנת 2008, דפוס בארי ממתין לפרסומו של מכרז, שבו הוא "יוכל להתחרות באופן שיוויוני ולהציע מחיר תחרותי, ואולם מעת לעת הוארך הפטור ממכרז באמתלות שונות". הוא מתריע גם בפניהם שאומדן העלויות, לטענתו, לא עודכן מאז 2005, וכי "התקשרות בסכומים גבוהים שכאלה, הנעשית בפטור ממכרז, גורמת למדינה הפסד כספי עצום".
לצורך ההשוואה, טוען סוכמן, המחירים שמשלם כיום משרד התחבורה לדפוס בארי, בהתבסס על מכרז, עבור חומר הגלם של רישיונות הנהיגה העשוי גם הוא מפוליקרבונט, "נמוכים משמעותית מהסכומים שמשלמת רשות האוכלוסין לפתקית".
בשיחה עם כלכליסט, אומר סוכמן, כי מדובר בהחלטה לא סבירה של המדינה, ושלו היו נותנים לדפוס בארי להתמודד במכרז, ההוצאה הציבורית עבור הפרויקט תקטן באופן משמעותי.
"העלות העודפת למדינה מכך שהיא לא יוצאת למכרז היא אדירה", אומר סוכמן. "ניתן היום להתחרות בפתקית ולהפחית להערכתי באופן משמעותי ודרמטי את עלויות היצור, אם רק יתנו לנו להתמודד במכרז. אגב, עלות הנפקת כרטיס כזה בחו"ל, למשל, נמוכה דרמטית מאשר בארץ, אבל גם בייצור ישראלי ניתן להוזיל את המחיר באופן ניכר למדינה".
סוכמן חושב שבמשרדי הממשלה לא יודעים שלדפוס בארי יש את היכולות לעמוד בפרויקט כזה, וניתן בזמן קצר להעניק לה את התקן הנדרש ליצור תעודות הזהות. "אנשי משרד הפנים והאוצר לא מודעים לאופן שבו העמקנו את היכולות שלנו בתחום, וכנראה מסתמכים על היכולות שלנו מלפני עשור", אומר סוכמן.
לדבריו, "אנו עומדים בכל הדרישות. בחמש השנים האחרונות למשל קנינו חברה לייצור כרטיסים ויצרנו מאז עשרות מיליוני כרטיסים אצלנו בבארי ואף הקמנו אתר חדש ליצור כרטיסי אשראי שאנו מנפיקים במיליונים מדי שנה, ויש לנו שם תקן מיוחד מטעם חברות האשראי הבינלאומיות. אנו גם מנפיקים מיליוני רישיונות נהיגה עבור משרד התחבורה ומיליוני כרטיסי מתנה מפלסטיק בשנה. אין עוד חברה בארץ עם ניסיון כמו שלנו ביצור כרטיסים".
המפעל של דפוס בארי מעסיק כ-400 עובדים, רבים מהם תושבי עוטף עזה, ומתוכם כ-150 אנשי קיבוץ בארי. לדברי סוכמן, 12 מבין העובדים נרצחו במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר ומבין כ-100 נרצחי בארי, 69 עבדו בעבר בדפוס בארי. "לדפוס בארי יש חשיבות עצומה לחזרת קהילת בארי למקום ולעוטף עזה כולה. האפשרות לתת לנו להתמודד במכרז כזה היא דרמטית מבחינתנו".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "הרשות פרסמה כוונה להתקשר בפטור ספק יחיד לייצור תעודות זהות. למיטב ידיעתנו, אין מפעלים שיש להם יכולת כיום לייצר תעודות זהות בטכנולוגיה הקיימת. עם זאת, קיבלנו מספר השגות בנושא - והן יבחנו כמקובל".
אירי שחר, מנכ"ל פתקית מסר בתגובה: "אנו מפעל כחול-לבן שמייצר במדינת ישראל פוליקרבונט מרמת רכישת חומרי הגלם ועד לרמת הפרסונליזציה של הכרטיס. בארי רוכש כרטיס פוליקרבונט גולמי בפולין ועושה בישראל פרסונליזציה בלבד עבור רישיונות הנהיגה בישראל. אני בעבר פניתי לדפוס בארי והצעתי להם להחליף את פולין בתוצרת כחול לבן, ולצערי הם סירבו באלגנטיות להצעתי. אני מאוד גאה ביצור תעודות הזהות במדינת ישראל ושהמוצר שלנו הוא מהטובים בעולם עם אפס זיופים למעלה מעשור. פתקית תמשיך לעשות הכל למען ייצור כחול לבן ככל אשר תידרש".