מחסור של 3,000 מטפלות מאיים על הפעלת מעונות וגנים
פורום מעונות היום המפעיל מסגרות חינוכיות ל־120 אלף פעוטות דורש השוואה של שכר המטפלות לשכר הסייעות בגני הילדים. המחסור במטפלות גרם לסגירת מעל 500 מעונות ולא איפשר לקלוט למסגרות 40 אלף ילדים נוספים. משרדי האוצר והחינוך טוענים שהם מעבירים תקציבים אך הכסף אינו מגיע למטפלות
הורים רבים מצאו את עצמם בשנים האחרונות במצב שבו הם מגיעים לגן או למעון סגור בגלל שמישהי מהצוות חולה או נעדרת. מנכ"לית נעמת חגית פאר אומרת שזה קורה בכל שבוע בכעשרה מעונות. במקרה הטוב מצליחים להודיע להורים כדי שהם יחפשו סידור אחר.
הנה כמה נתונים שמנבאים את קריסת מעונות היום. על פי דו"ח המכון הישראלי לחינוך בגיל הרך אורנים - 518 מעונות יום נסגרו בשנה שעברה כשסיבה מרכזית היא המחסור במטפלות. מנכ"לית נעמת חגית פאר אומרת שיש במבני המעונות מקום לעוד 40 אלף ילדים אבל אי אפשר למלא את השטח כי אין מטפלות. פאר מעריכה את המחסור ב־3,000 מטפלות אבל אי אפשר לדעת כי מטפלות כל הזמן באות והולכות. העבודה קשה ותובענית והשכר מגוחך.
הרישום למעונות היום לשנת הלימודים הבאה נפתח ביום ראשון השבוע. אבל פורום מעונות היום המפוקחים פנה השבוע לשרי האוצר, החינוך והעבודה ומאיים שהארגונים לא יאשרו את הרישום, דבר שימנע את השיבוץ למעונות. הפורום דורש שמשרד האוצר יעמוד בהתחייבות וישווה את שכר המטפלות במעונות היום לשכר הסייעות בגני הילדים. הפורום כולל 13 ארגוני מעונות, כולל הארגונים הגדולים נעמת, אמונה נאות מרגלית של ש"ס ועוד. בפורום אומרים שהובטח ששכר המטפלות במעונות היום המפוקחים יושווה לשכר הסייעות בגני הילדים. אלא שבפועל, שכר הסייעות עלה באלפי שקלים אך המדינה "שכחה" להשוות את תנאי המטפלות, שנשארו מאחור. במעונות היום המפוקחים יש כ־120 אלף תלמידים מגילאי 3 חודשים עד 3 שנים, ויש בהם 16 אלף מטפלות.
על פי מסמך של פורום המעונות, השכר ההתחלתי של מטפלת הוא 5,900 שקל ושל סייעת בין 7,000 ל־8,000 שקל. בנוסף מטפלת עובדת 269 ימים בשנה, בעוד סייעת עובדת עם חופשות של מערכת החינוך, כלומר רק 219 יום ופחות שעות. עוד יתרון גדול של הסייעות הוא שאין צורך להחליף חיתולים. התוצאה היא בריחת מטפלות מהמעונות לגני הילדים.
בשנה שעברה ניתן למטפלות מענק התמדה בארבע פעימות בהיקף של 8,600 שקל שהיה אמור להשוות את שכרן לשכר הסייעות בגני הילדים. המענק נועד להוות שלב ביניים לפני פתרון של השוואת השכר. אבל השנה לא ניתן תקציב לתוספת שכר וגם המענק הופסק. לפי פאר, עלות השוואת שכר היא 450 מיליון שקל ועלות המענק היא 200 מיליון שקל.
עמדת משרדי הממשלה היא שאין טעם להוסיף תקציב וסבסוד לארגונים כיוון שרובם לא מעבירים את הכסף למטפלות. הגוף שקובע את גובה שכר הלימוד למעונות היום (שאת חלקו משלמים ההורים וחלקו סבסוד ממשלתי) הוא ועדת המחירים הממשלתית. רום בר־אב, רפרנט תעסוקה באגף התקציבים באוצר, אמר בישיבה של ועדת החינוך של הכנסת, בנושא קריסת החינוך לגיל הרך בחודש שעבר, שוועדת המחירים בדקה ב־2022 את רכיבי ההוצאות של ארגוני המעונות וגילתה שהם משלמים למטפלות פחות ממה שהם מתוקצבים עבורו. הוועדה רצתה להפחית בתשלום שהם מקבלים עבור השכר במקום להעלות. הדבר נמנע בשל התנגדות משרד החינוך.
לדבריו, "במשרד החינוך אמרו, בואו נקבע רכיב שכר אחר שידאג שהמטפלות מקבלות שכר ראוי ונכון, והוועדה קיבלה את הבקשה הזאת אף על פי ששוב, זה אירוע מאוד מאוד חריג". מנהל אגף התקציבים במשרד החינוך דודי מזרחי הסביר שהמשרד התעקש שאם מעלים את התעריף לתשלום במעונות - מה שאכן קרה - יושווה שכר המטפלות לזה של הסייעות.
לדברי בר־אב, "כתוצאה מהדבר הזה, היקף עלות הסבסוד עלה במאות מיליוני שקלים, מעל חצי מיליארד שקל. זאת כדי להעלות את שכר המטפלות ב־15% ולהשוות אותו לשכר הסייעות". לדבריו, התוצאה היתה שמעל ל־80% ממפעילי המעונות מעבירים פחות שכר ממה שהם מקבלים. "הוועדה הגיעה למסקנה שאין הצדקה לעדכון נוסף של רכיב השכר, כי אם נעלה אותו שוב, זה לא יגיע למטפלות, אנחנו שוב נוציא כספי ציבור, שוב ההורים ישלמו עוד כסף ושוב התהליך לא ישיג את מטרתו".
מזרחי הדגיש ש"חד־משמעית, רואים שברוב המקרים הכסף לא הגיע עד הסוף למטפלות. מה שאנחנו הולכים לעשות יחד עם משרד האוצר זה לכנס את כל המפעילים, נציג בפניהם בשקיפות מלאה את כל הממצאים, ונצטרך לבנות ביחד מנגנון שאנחנו רואים שיוכל לעבוד".
מנגד, פאר אומרת שהמדינה כלל לא הוסיפה סבסוד, אלא הגדילה את תשלומי ההורים. היא מוסיפה שלמרות כל הבקשות לא הוצג הדו"ח שלפיו 80% מהמפעילים משלמים פחות ממה שהם מקבלים. "זה נתון לא הגיוני. הארגונים הגדולים משלמים יותר ממה שהם מקבלים. אי אפשר להעניש את כולם".
ממלאת מקום ראש עיריית רמת גן עינב בר־כהן שאחראית על מעונות היום אמרה באותו דיון ש"מה שהצוות שלי חווה מבחינת גיוס כוח אדם הוא לא חווה מעולם. כאמא שאמורה להכניס את הילד למעון כשאני שומעת את הניתוק המוחלט של הצוות המקצועי הממשלתי מהשטח אני חרדה".
לדבריה, אחת הבעיות העיקריות היא שלסייעות אין שום ודאות לגבי השכר שלהן והאם יהיה מענק השנה או לא. "יש פה איזה חוסר הבנה של המשבר הזה, עד כמה הוא עמוק ואמיתי".
יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב מש"ס אמר כי "מי שמשלם את המחיר זו המטפלת בקצה, ומי שישלמו את המחיר זה ההורים כי לא יהיו מעונות, תבינו את זה, לא יהיו מעונות".
זה כמובן לא יקרה, כי בסופו של דבר יעבירו לארגוני המעונות סכום כלשהו שחלק ממנו יגיע למטפלות וחלק לא, והבעיה תפתר עד המשבר הבא, שאפשר לחזות שיקרה כבר בשנה הבאה. (ראו הרחבה במסגרת).
ממשרד החינוך נמסר כי "מאז העברת מעונות היום למשרד החינוך, פעל המשרד לטיפול באתגרים מצטברים, בדגש על גיוס כוח אדם. במסגרת זו הגדיל המשרד לאורך השנים את תקציב המערך פי חמישה והוביל שורת מהלכים: העלאת שכר המטפלות במאי 2023, מענקי התמדה, ודחיית תחילת העבודה ל־07:30. כמו כן הוכשרו מעל 20 אלף מחנכות־מטפלות במכללות".