בלעדי
לאחר משיכת בקשת המיזוג עם פנגו: גט שוב על הכוונת של קרן פורטיסימו
בעקבות התנגדות רשות התחרות, המיזוג בין גט ופנגו בוטל ופורטיסימו צפויה לחזור למו"מ לרכישת חברת המוניות. ב־2023 הקרן ניהלה מגעים לרכישת גט עבור 200 מיליון דולר, אך לא הגיעו להסכמה על המחיר
קרן ההשקעות פורטיסימו צפויה לחזור בשבועות הקרובים למו"מ על רכישת חברת המוניות גט. לכלכליסט נודע כי פורטיסימו, המנוהלת בידי יובל כהן, עקבה בשבועות האחרונים אחר התנגדות רשות התחרות למיזוג בין פנגו וגט, תוך המתנה לנפילה סופית של העסקה. עם זאת, בין הצדדים לא היו ככל הידוע מגעים מחודשים בשנה האחרונה.
ב־10 בספטמבר 2023 נחשף בכלכליסט כי פורטיסימו מנהלת מגעים לרכישת גט תמורת 200 מיליון דולר. פורטיסימו מחזיקה בסלופארק, המתחרה הקטנה של פנגו בתחום התשלום עבור חניה. במתווה העסקה דובר על רכישה של כ־70% ממניות גט תמורת כ־500 מיליון שקל, לפי שווי 200 מיליון דולר, וקבלת אופציה לרכישת יתרת המניות. בסופו של דבר לאחר שפורטיסימו וגט לא הגיעו לעמק השווה לגבי המחיר, גט נמכרה לפנגו בשווי נמוך יותר – 175 מיליון דולר. אתמול משכו פנגו וגט את בקשת המיזוג מרשות התחרות אחרי שקיבלו אינדיקציות נוספות כי הרשות לא תאשר את המיזוג.
בעלת המניות הציבורית בגט, קרן ההשקעות השבדית VNV, הודיעה: "ההחלטה התקבלה במשותף עם הרוכשת הפוטנציאלית. אנחנו נרגשים להישאר בעלי מניות בגט לקראת הפרק הבא במסע של החברה".
"המיזוג העלה חשש לפגיעה בתחרות בתחומי התשלום לאפליקציות בחניות בכחול לבן והזמנת מוניות", טענה הרשות, בראשה עומדת מיכל כהן, בהודעה לעיתונות שהוציאה אתמול אחר הצהריים, שעות ספורות אחרי שמשיכת הבקשה נחשפה באתר כלכליסט. פנגו, שבשליטת מילגם של האחים ויל וקרן תש"י, חתמה על רכישת גט מידי בעלי המניות שלה, בראשם קרן ההשקעות השבדית VNV, בעיקה שנחתמה ב־9 במאי 2024.
כלומר, יותר משנה לקח לרשות התחרות לבדוק את המיזוג. בכירים לשעבר ברשות טענו אתמול כי הממונה שיגרה מסר חד וקיצוני לשוק, לפיו הרשות לא תמהר לאשר מיזוגים בין חברות גדולות, גם אם אינן מתחרות. "יש כאן שינוי גישה משמעותי של הרשות, שבעבר אישרה את מרבית המיזוגים בין גופים גדולים שאינם מתחרים", אמר בכיר לשעבר ברשות.
"בדיקת הרשות העלתה כי בתחום שירותי התשלום על חניה השחקניות הפעילות היחידות הן פנגו וסלופארק, כשהיקף הפעילות של פנגו ברמה הארצית גבוה משמעותית משל המתחרה, ועלה בשנים שנבדקו בפער ניכר על מחצית מהיקף הפעילות בתחום", ציינה הרשות והוסיפה כי "בתחום שירותי הזמנת מוניות באפליקציה ללקוחות פרטיים נמצא כי השחקניות המשמעותיות הן גט ויאנגו. גם היקף הפעילות של גט עולה משמעותית על זה של יאנגו, ועלה על יותר ממחצית מהפעילות בתחום".
בהודעה החריגה ציינה הרשות כי המיזוג העלה חששות לדחיקת המתחרות הקטנות הן בתחום המוניות והן בתחום התשלום על חניה. "לאור קיומה של כמות משמעותית של לקוחות המשתמשים בשירותי שתי החברות, ולאור מידת כוח השוק שנמצא בידי כל אחת מהן ונוכח מאפייני השירותים, המיזוג העלה חשש לכך שתפגע הגישה של המתחרים לאותם לקוחות וכתוצאה מכך תפגע היכולת שלהם להתחרות".
פנגו פעילה בעיקר בתחום התשלום עבור חניה אבל האפליקציה שלה מספקת גם שירותי תשלום לתחבורה ציבורית ושירותי תדלוק. גט פעילה בתחום ההסעות אבל גם בתחום המשלוחים, והחשש ברשות היה ליצירת מאגר מידע שיסייע לחברה הממוזגת למנוע כניסת מתחרים באמצעות שיתוף פעולה עסקי צמוד לתחום. החשש נבע שמכך שכל אחת מהחברות תשתמש במאגר המידע של רעותה כדי לשווק את השירותים שלה.
חשש נוסף היה מיצירת חברת ענק בתחום המשלוחים, כשבפנגו ניסו לשכנע את הרשות בצורך בקיום תחרות לוולט, ללא הצלחה.
הודעת הרשות אתמול כבר העלתה את החשש שהחברה הממוזגת היתה עלולה לחסום את הלקוחות המשותפים עבור מתחרים המציעים רק אחד מהשירותים. "חסימה כזו היתה עלולה להביא לירידה באטרקטיביות של המתחרה באופן שהיה מביא ליציאתו מהשוק או פוגע ביכולת שלו להציב תחרות משמעותית לחברה הממוזגת", כך לדברי הרשות.
עבור פורטיסימו, כבעלת סלופארק המחזיקה עפ"י הערכות 25%-20% מנתח השוק בשירותי תשלום חניה בכחול לבן, מדובר באתגר רגולטורי גם כן, במידה ותנסה לרכוש את גט. עם זאת, העובדה שאיננה מונופול, אלא שחקן משני בתחום התשלום על חניה, תוריד משמעותית מהקושי מול רשות התחרות.