פרשנות
חיים מפגרה לפגרה: הקואליציה תנסה לשרוד עד לבחירות ב־2026
ארוכה מאוד הדרך בין צעדי המחאה של החרדים ועד להעברת חוק פיזור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית. המטרה של נתניהו ושותפיו הקואליציוניים היא שזה יקרה רק באוקטובר, וכך הבחירות יידחו מאליהן לשנה הבאה
הרבה דרמות פוליטיות צפויות בשבועות הקרובים. הן יכללו כנראה פרישה מלאה או חלקית של יהדות התורה או גם ש"ס ולראשונה בקדנציה הזו – גם קידום של חוק לפיזור הכנסת. אבל כל אלה הם רק רעשי רקע לאתגר האמיתי של נתניהו ש"ס וחלק גדול מאנשי יהדות התורה – איך לצלוח את התקופה עד לסיום כנס הקיץ של הכנסת ב־24 ביולי, בסך הכל שבעה שבועות, כשחוק פיזור הכנסת לא עובר בקריאה שנייה ושלישית. זה החזון של הקואליציה כרגע, אלה הם קווי היסוד וזה הניצחון המוחלט או לפחות הכי מוחלט שאפשר להשיג.
הרבה צעדי משבר הוזכרו, מפרישה ועד קידום חוק פיזור הכנסת, אבל יש כל כך הרבה אפשרויות לשחק בהן. פרישה מהממשלה היא לא כמו פרישה מהקואליציה ופרישה מהקואליציה היא לא הפלה שלה. הוראה של מנהיג דגל התורה הרב דב לנדאו לפעול לפיזור הכנסת לא אומרת מתי תפוזר הכנסת. גם אם ש"ס תומכות בחוק הפיזור בקריאה טרומית - עולה השאלה מה יקרה בקריאות הבאות ואז צריך רוב של 61. קשה לראות את ש"ס, שאין לה מנהיג רוחני משמעותי, עומדת בפני פטרונות הרבנים האשכנזים. עם זאת, גם הכניעה לאשכנזים היא תהליך שלוקח זמן.
מקור חרדי מסביר שמה שמלחיץ מאוד את המערכת החרדית זה שראש הממשלה בנימין נתניהו לא נכנס באמת לאירוע ולא מגלה מעורבות. המטרה כרגע היא להלחיץ את נתניהו כדי שילחץ על יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, מה שהוא ממש לא עושה נכון לעכשיו. השאלה היא איזה שפן נתניהו יכול לשלוף כדי להרוויח זמן חוץ מהדחה של אדלשטיין. אם לאורך כל הדרך הדחה של אדלשטיין נראתה רעיון גרוע מבחינת הליכוד, עכשיו כשהבחירות מתקרבות זאת נראית ממש ירייה ברגל. עד כמה שנתניהו לא רוצה בחירות, הוא גם לא רוצה ללכת לבחירות על רקע כניעה לחרדים.
החרדים האשימו את אדלשטיין שהטעה אותם. בפועל אדלשטיין הטעה את כל המערכת הפוליטית בכך שלכל אורך הדרך אמר בדיוק אותו דבר, ועוד יותר – כשהוא גם התכוון למה שאמר. זה בלתי צפוי ובלתי נסלח בפוליטיקה. אם בראשית הדיונים על חוק ההשתמטות בוועדת החוץ והביטחון ההערכה הרווחת היתה שהוא מתכוון להעביר "חוק השתמטות שקר כלשהו", הרי שעכשיו ברור שהוא עומד על דרישתו להעביר חוק שיגייס הרבה יותר חרדים. לא בדיוק חוק שוויון בנטל, אבל לגמרי חוק שבאמת יעזור לצבא. המשמעות היא ששום דבר שיעבור את אדלשטיין יוכל לעבור את הרבנים החרדים, שנחושים להמשיך בעסקי השתמטות כרגיל.
בסביבת אדלשטיין משוכנעים שהחרדים הם אלה שיתקפלו. אחרי שיבינו שהאיומים שלהם לא עובדים, הם ישלימו עם החוק שלו, מאחר שבממשלת מרכז־שמאל מצבם יהיה יותר גרוע. זה כנראה לא יקרה. כדי שהחוק של אדלשטיין יעבור, החרדים האשכנזים צריכים לאפשר לש"ס להצביע בעדו ואין רב חרדי אשכנזי שיסכים לא לצאת נגד החוק הזה כגזירת שמד.
אבל בהנחה שאדלשטיין לא יתקפל, בסוף תעמוד בפני הרבנים החרדים השאלה מה בדיוק הם מרווחים מהליכה לבחירות באוקטובר–נובמבר ולא בפברואר–מרץ. בסוף צריך לזכור שגם נתניהו וגם החרדים יודעים שהתוצאה הטובה ביותר שהם יכולים לצפות לה בבחירות היא הממשלה הנוכחית, והסיכוי שזה יקרה קלוש מאוד. בניגוד להצהרות החרדים כאילו השמאל היה נותן להם חוק השתמטות, שום פוליטיקאי בישראל לא יכול לתת להם חוק השתמטות.
השתיקה של ש"ס עד אחר הצהריים משקפת את השאיפה לשרוד כמה שיותר. אריה דרעי לא רוצה לפרוש מהממשלה ולעצור את תהליך הבחירה של עשרות רבנים. הוא בוודאי לא רוצה ללכת לבחירות כשחמשת השרים שלו מחוץ לתפקידיהם. בעוד שיהדות התורה לא באמת תפסיד קולות בגלל ההפלת הממשלה, ש"ס צפויה להפסיד לא מעט קולות לליכוד ולעוצמה יהודית אם היא תפרק ממשלת ימין. המסר המרכזי של ש"ס במערכת בחירות הוא שקול לש"ס הוא קול לנתניהו. זה לא עובד עם הפלת הממשלה שלו.
חוק הטבע של מאבקים חרדיים קובע שברגע שמישהו קובע עמדה קיצונית כולם מתיישרים איתו. בחודשים האחרונים היה נראה שהחוק הזה נשבר כשרבני דגל התורה והאדמו"ר מבעלז סירבו להתיישר עם העמדה הקיצונית של האמדו"ר מגור בעד פרישה מהקואליציה.
השבוע חזרנו להרגל הישן. האדמו"ר מגור הורה לגולדקנופף לקדם חוק פיזור הכנסת ורבני הליטאים, או לפחות הדוברים שלהם, מיהרו להתחרות בהודעות שהמשמעות שלהן: האדמו"ר מגור לא יהיה יותר קנאי מאיתנו. התחרות הזאת תקשה על שימור הקואליציה משום שהיא עלולה לצאת משליטה.
גם אם החוק לפיזור הכנסת יעבור בקריאה טרומית בשבוע הבא – עוד ארוכה הדרך. צריך לזכור גם שלליכוד יש שליטה מוחלטת בסדרי עבודת הכנסת ובוועדת הכנסת. אם נתניהו ירצה שחוק פיזור הכנסת יתקדם לאט הוא יתקדם לאט. כך שברור שהקואליציה מחשבת קיצה לאחור, אבל השאלה מה התאריך שיצא מהחשבון הזה לגמרי פתוחה.
ויש גם תועלות היקפית למשבר הזה - כמו שהדברים נראים עכשיו הקואליציה הזו סיימה להעביר חוקים משמעותיים בכנסת, כלומר נראה שהיכולת שלה להזיק פחתה מאוד.