הנגיד: "העובדים החרדים חשופים יותר להחלפה על ידי בינה מלאכותית"
פרופ' אמיר ירון נאם באירוע למען צעירים חרדים שצפויים להתגייס למקצועות טכנולוגיים בצה"ל; לדבריו, התחזית המרכזית של בנק ישראל היא כי לא יהיו הורדות ריבית לפני המחצית השנייה של שנת 2025; להערכתו, יהיה צורך לבצע התאמות ב-2026 כדי לעמוד ביעד החוב-תוצר, בניגוד לעמדת השר סמוטריץ' כי הוא מעוניין להוריד מסים בשנה הבאה
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, התייחס הערב (ג') לראשונה למדד המחירים לצרכן שהתפרסם ביום שישי האחרון - מדד שהפתיע לטובה, עם אינפלציה שנתית שירדה ל-3.4%. הנגיד ביקש להבהיר כי למרות ההפתעה הזו, התחזית המרכזית של הבנק היא כי לא יהיו הורדות ריבית לפני המחצית השנייה של שנת 2025. הנגיד אמר את הדברים בנאום לצעירים חרדיים שסיימו הכשרה מקצועית בתוכנית "קודקוד", וצפויים להתגייס למקצועות טכנולוגיים בצה"ל, ואף ציין כי העובדים החרדים מועדים יותר להחלפה על ידי בינה מלאכותית.
הוא הסביר ביחס לאינפלציה כי היא "כעת מעל לממוצע ב-OECD, ולמרות שהייתה לנו הפתעה במדד האחרון אנחנו נמצאים מעל היעד העליון של האינפלציה". בנוסף, הסביר הנגיד כי האינפלציה בשלב זה נובעת ממגבלות היצע, ולכן הורדת הריבית לא תועיל, או בניסוחו הציורי: "אם היה תפוז אחד בכל הכלכלה, ואם היינו מורידים את מחיר הכסף (ריבית), אז לא היינו מייצרים עוד תפוזים, אבל היינו מעלים את מחיר התפוז. ולכן השאלה היא לאן ההיצע הביקושים הולכים".
עוד הוסיף כי "אנחנו מעריכים כי במחצית השנייה של 2025 נראה את מגבלת ההיצע יורדת, ואז האינפלציה תרד, ואז נוכל לראות הורדה אחת של ריבית או שתיים". מטבע הדברים, הנגיד גם סייג את התחזית שלו ואמר כי "אצלנו אי הוודאות גבוהה יותר, ואם נראה שהאינפלציה מפתיעה לטובה כמו במדד האחרון, אולי נוכל לעשות (זאת) יותר מוקדם. אם נראה שמגבלות ההיצע לא יורדות והאינפלציה דביקה מאוד, נצטרך להמתין עם ההידוק המוניטרי".
בנוגע לתקציב המדינה המאושר בימים אלו בכנסת, חזר הנגיד על האבחנה בין "מסגרת התקציב", לבין "מבנה התקציב". בנוגע למבנה התקציב הנגיד אמר כי "השמיכה התקציבית קצרה, יש הוצאות ביטחון גבוהות שהן מעל 5% תוצר, והוצאות אזרחיות נמוכות בהשוואה בינלאומית, ולכן צריך להשקיע בדברים הנכונים, כמו חינוך והשקעה בתשתיות". בנוגע למסגרת התקציב אמר הנגיד כי כפי שהמצב נראה כעת (אם הממשלה תאשר את המלצות ועדת נגל לתקציב הביטחון, ועל סמך הקיצוצים והמסים שצפויים להיות מאושרים) - גם אם בשנת 2026 יהיה צמצום מסוים של יחס החוב תוצר, הרי שמשנת 2027 ואילך יחס החוב תוצר רק יעלה. במצב כזה לדבריו, "יהיה צורך בהתאמות נוספות בשנת 2026". דברים אלו בניגוד להצהרתו של סמוטריץ' כי הוא מעוניין להוריד מסים בשנה הבאה.
הנגיד אמר גם כי "בכלכלה יש הרבה אי ודאות, אבל יש תחום שהוא די יציב וקבוע, וזו דמוגרפיה. המשך המצב הנוכחי שבו החברה החרדית משתתפת בשיעור נמוך בשוק העבודה אינו בר קיימא לכלכלה הישראלית".
ירון פנה לצעירים החרדים ואמר להם כי "כל אחד אצלכם רואה את זה ברמת הפרט, אבל אני רואה את זה ממבט הציפור, והשילוב של החרדים בשוק התעסוקה בפריון גבוה, מעניק יתרון גם לכם, אבל גם למשק הישראלי כולו".
בהמשך דבריו, הנגיד הציג ניתוח מדו"ח בנק ישראל שצפוי להתפרסם בקרוב, הבוחן את הסיבות לפערי ההכנסה שבין יהודים חרדים ליהודים שאינם חרדים, פער שמגיע ל-70%. לפי הניתוח "30% מתוך פער ההכנסה מוסבר על ידי שיעור התעסוקה הנמוך, 29% מתוך פער ההכנסה מוסבר על ידי השכר השעתי הנמוך, ו-11% מוסבר על ידי שעות העבודה הנמוכות המאפיינות את העובד החרדי". כמו כן, הנגיד הציג ניתוח המלמד כי כאמור העובד החרדי נמצא בסיכון גבוה יותר להיות מוחלף על ידי בינה מלאכותית. הנגיד הציג ניתוחים אלו בכדי לתמוך בכך ששילוב חרדים בשוק התעסוקה צריך להיעשות בשילוב בתעסוקה איכותית.