סגור
העיתון הדיגיטלי
20.04.25
פרופ' גבי סרוסי
פרופ' גבי סרוסי (צילום: Dani Machlis)

האם הסכסוך על משאף הקורונה יסכל את מינוי פרופ' גבי סרוסי ליו"ר תע"א?

אייל רם מנהל מאבק משפטי ממושך נגד סרוסי ואוניברסיטת בן גוריון בטענה ל"גזל סודות מסחריים" של משאף לבדיקת קורונה; בפנייה לוועדת דותן, שצפויה להכריע בקרוב בגורל מינוי סרוסי ליו"ר תע"א, הוא טוען: "לא יעלה על הדעת שהוא ימונה לתפקיד כל כך בכיר ורגיש". יצוין כי בעיצומה של מגפת הקורונה דחה בית המשפט  בקשה של רם להוצאת צו מניעה בנושא

המאבק רב התהפוכות על תפקיד יו"ר התעשייה האווירית (תע"א) מתערבב עם מאבק משפטי שעדיין מתנהל בימים אלה, עוד מתקופת מגפת הקורונה: זמן קצר לפני שהוועדה לבחינת מינויים בכירים בחברות הממשלתיות בראשות השופטת (בדימוס) שולמית דותן תכריע את גורל מינויו של פרופ' גבי סרוסי ליו"ר תע"א, הוגשה פנייה מפתיעה בנושא, תחת הכותרת "גילויים אודות פרופ' סרוסי".
את הפנייה הגיש אייל רם, שמנהל מאבק משפטי ממושך נגד סרוסי ואוניברסיטת בן גוריון וחברת היישום שלה, במסגרתו הוא טוען ל"גזל סודות מסחריים" בקשר למשאף שנועד לאפשר בדיקה להידבקות בקורונה בתוך כ-15 שניות.
לפי הפנייה, שהוגשה באמצעות עו"ד אליעד שרגא, בין סרוסי והאוניברסיטה לבין רם נחתם הסכם ארוך למתן שירותי מחקר ופיתוח שלפיו הם התחייבו לתת ללקוחו שירותים בקשר למכשירים שפותחו על ידו באופן בלעדי, במטרה ללטש את ההמצאה ולהביא לאופטימיזציה שלה וזאת תוך התחייבות מצדם לסודיות מסחרית מוחלטת.
לפי עו"ד שרגא, שבין היתר הוא המייסד של התנועה לאיכות השלטון ועומד בראשה, "למרבה הצער הנתבעים ניצלו לרעה את הפנייה אליהם ואת הגישה שניתנה להם ל'קודש הקודשים' של ההמצאה וזאת על מנת לגזול סודות מסחריים".
ההליך המשפטי בתביעת שמנהל רם נגד האוניברסיטה, חברת היישום שלה ונגד פרופ' סרוסי נמצא בישורת האחרונה ובקרוב אמור להינתן בו פסק דין. בפנייתו של שרגא צוטטו פסקאות מתוך חוות דעת שגיבש בנושא מומחה שמינה בית המשפט פרופ' אייל ברסלר, הנושאות לדבריו "מסקנות חמורות נגד פרופ' סרוסי".
לפי המומחה, במאי 2020, כשנגיף הקורונה היה בשיא התפשטותו ברחבי העולם, סרוסי ניצל הרשאות שקיבל מרם אל הידע שעליו מבוסס ה"ינשוף" - משאף שהחל לפתח ביחד עם המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון. "מדובר בטכנולוגיה שלה דמיון מהותי למידע שמהווה סוד מסחרי", נטען בחוות הדעת של ברסלר.
לפי עו"ד שרגא, "דברים אלה מדברים בעד עצמם, ומרשי סבור שלא יעלה על הדעת שאדם כזה, שקיימת נגדו תשתית ראייתית לכאורית על גזר סודות מסחריים ימונה לתפקיד כל כך בכיר ורגיש. מוטב שמידע זה יונח לפני הוועדה ויובא לידיעתה, ומרשי דורש שהמינוי יישקל ויתבצע רק לאחר מתן פסד הדין בתיק זה".
סרוסי הוא חבר סגל באוניברסיטת בן גוריון ועם פרוץ מגפת הקורונה הוביל מחקר הקשור לאבחון הידבקות בנגיף. חודשים אחדים אחרי פרוץ המגפה, רם וקבוצת החברות שלו "רם גרופ" פנו לבית המשפט בבקשה שיוציא צו דחוף שימנע מסרוסי ומהאוניברסיטה את קידום פיתוחם בנושא. בית המשפט דחה את הבקשה, בנימוק שרם לא הציג די ראיות המבססות את טיעוניו.
במסגרת ההליך המשפטי שעדיין מתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב, דחו אוניברסיטת בן גוריון וסרוסי את הטענות נגדם, ומתחו ביקורת על התאמתו של המומחה ברסלר לבירור הנושא מטעם בית המשפט.
הפנייה של עו"ד שרגא לוועדת דותן נעשית בימים קריטיים ביחס למינוי של סרוסי ליו"ר תע"א. רוב הדירקטורים בחברה בחרו בו ביום רביעי שעבר לתפקיד, לאחר שהשגריר לשעבר של ישראל באו"ם גלעד ארדן הסיר זמנית את מועמדותו כי התרשם שלא ייבחר. ארדן נתמך בידי דודי אמסלם, השר שאחראי על החברות הממשלתיות, ואילו סרוסי נתמך בידי שר הביטחון ישראל כ"ץ, המתנגד בתוקף למינויו של ארדן.
הסיבה לכך שארדן הסיר זמנית את מועמדותו לתפקיד היא פקיעת תקופת כהונתו הנוכחית של סרוסי כדירקטור בתע"א ביולי הקרוב. ארדן ורשות החברות סבורים כי לא ניתן יהיה להאריך את כהונתו של סרוסי לתקופת כהונה נוספת, שכן הוא כבר כיהן כדירקטור בחברה בין 2014 ל-2017, ולפיכך היא תיחשב כקדנציה שלישית – שמתאפשרת רק בנסיבות חריגות. ארדן סבור שעם פקיעת תקופת כהונתו של סרוסי בקיץ הוא יוכל לחדש את מועמדותו לתפקיד ולהיבחר אליו.
אלא שהדעות בנושא חלוקות. בין תקופת כהונתו הראשונה של סרוסי לזאת הנוכחית, שהחלה ב-2022, חצצו חמש שנים שבהן לא היה חבר בדירקטוריון תע"א. לדעת גורמים המעורבים בנושא, עובדה זו מאפסת את ספירת הקדנציות שלו, כך שהארכת כהונתו בקיץ הקרוב לא תיחשב לקדנציה שלישית.
התקדים למצב זה נמצא בדירקטוריון הנוכחי של התע"א, שבו חברה הדירקטורית הוותיקה חוה שכטר שבקרוב תסיים תקופת כהונה רביעית. תקופת הכהונה הראשונה שלה החלה ב-2006 ונמשכה עד 2009 שבה היא הוארכה בפעם השנייה עד 2012 ואז הוארכה בשלישית עד 2015. שבע שנים לאחר שלא היתה דירקטורית בחברה, היא שבה אליה ב-2022 ולפי הערכות, על רקע מומחיותה בתחום הפיננסים והבנתה העמוקה בדוחות הכספיים של החברה, ייתכן שתיבחן בקרוב האפשרות להאריך את כהונתה בשלוש שנים נוספות.
תקופות הכהונה של שכטר עשויות לשרת את טיעוניו של סרוסי מול ועדת דותן, בבואה לדון באישור מינויו לתפקיד היו"ר. זאת, כשמבחינה מקצועית הוא יכול להציג יתרון מובהק על המועמד ארדן, שכן לסרוסי יש ניסיון ועבר בתעשיות הביטחוניות: הוא מילא תפקידים בכירים באל-אופ, חברה בת של המתחרה אלביט מערכות, נחשב מומחה לננו-טכנולוגיה ובשתי תקופות הכהונה שלו בדירקטוריון תע"א הוא למד את רזי החברה ואת אתגריה.
אלא שגם אם ועדת דותן תיתן את ברכתה למינויו של סרוסי ליו"ר התע"א, עומדים בפניו מכשולים נוספים. אמסלם לא יאשר את המינוי, וזאת בשל מאבקי הכוח שלו בליכוד עם שר הביטחון כ"ץ - וכדי שמינוי כזה יתאפשר נדרשת חתימת שני השרים. לפיכך, סאגת מינוי היו"ר לתע"א עוד צפויה להימשך ויתכן שתגלגל לפתחו של בג"ץ.