$
Duns נדל"ן
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

"מי שיודע לבנות בתי חולים, יכול לבנות כל דבר"

בגיל 73 ועם 40 שנות ניסיון בתחום ניהול פרויקטים, מיזג מוני יוקלה את הפעילות והמוניטין של החברה שהקים עם חברת פורן שרים. יוקלה, ממנהלי הפרויקטים המובילים בארץ בתחום הנדל"ן הרפואי, מדבר בפתיחות על המורכבות בבניית בתי חולים ומרכזים רפואיים, "אם בנית בניין של אינטל וטעית, זה יעלה הרבה כסף, אם טעית בבניית בית חולים, זה יעלה בחיי אדם, אין דבר מורכב יותר מבניית מרכז רפואי"

ניסן שטראוכלר, בשיתוף Dun's 100 09:0928.02.21

 מוגש מטעם Dun's 100

 

מוני יוקלה עסוק במעבר למשרדים החדשים שלו בבניין בסר ברמת גן.

 

40 שנים אחרי שהקים את חברת מ.יוקלה לניהול פרויקטים, ואחרי שצבר מוניטין רב בניהול פרויקטים בכלל, ובניהול פרויקטים עתירי מערכות בתחום המוסדות הרפואיים בפרט, הפך יוקלה למנהל המחלקה העוסקת בנדל"ן רפואי בחברת פורן שרים לאחר שזו מיזגה לתוכה את החברה שלו. חברת פורן שרים היא חברה לניהול פרויקטים הנדסיים מהמובילות בדירוג משרדי ההנדסה בישראל. החברה אמונה בין היתר על פרויקטים לאומיים כמו הספרייה הלאומית, קריית ההדרכה של צה"ל בנגב, קמפוס בצלאל החדש בירושלים, משכן האוספים - בית יד ושם, פרויקטים בתחום התשתיות הלאומיות עבור רכבת ישראל ונתיבי ישראל ועוד.

 

"להתמזג לתוך חברה זו לא החלטה שבאה ברגע וזהו צעד משמעותי, לקח לי הרבה זמן להגיע להחלטה הזאת ועשיתי אותה רק כשהבנתי שזו ההחלטה הנכונה לכל הצדדים. הייתי הבוס המוחלט של עצמי ופתאום אני תחת חברה גדולה עם מערכת ומתודולוגיה סדורה וצריך לבקש אישור על הצעות מחיר שאני מגיש, יש כאן שינוי בתפיסת העולם" מתאר יוקלה את השינוי, "אני מאמין שהמיזוג יתרום מקצועית ויפתח עולם של אפשרויות חדשות עבור חברת פורן שרים ועבור המחלקה שאני מנהל. הכוונה היא שאהיה כאן לפחות לשלש שנים, אם יהיה לי כוח לעבוד גם לאחר מכן אוכל גם להמשיך לעבוד עוד שנים. הרעיון הוא לחנך את הדור הבא של מנהלי הפרויקטים. במהלך שנות עבודתי כמנכ"ל הוצאתי לשוק החופשי הרבה דורות של מהנדסים שפרשו כנפיים והתקדמו אחרי שעבדו אצלי בחברה. המטרה שלנו היא שבשנים הקרובות בהן אעבוד במחלקה שלי בפורן שרים אני אלמד, אגדל ואחנוך מהנדסים מצוינים שיוכלו להיכנס לנעליים שלי. כשיוצאים מבית הספר להנדסה ובנאות, מהטכניון או מכל מוסד אחר הידע מועט ורק על ידי עבודה בשטח צוברים ניסיון ומתקדמים. המהנדס ומנהל הפרויקט צריך להסתובב בבית חולים ולראות נקודת חמצן וכיצד יש לבנות את המרכז הרפואי. מניסיון, כל מה שלמדתי עשיתי בעצמי וכך למדתי, כי מרגע שאני עושה בעצמי אני זוכר איך לעשות. התקופה הזאת גם תאפשר לי להשלים את הקריירה ולסגור מעגל מסוים, 48 שנים אחרי שהגעתי ארצה".

 

מוני יוקלה עלה מרומניה ב 1974 לאחר שהוגדר כמסורב עליה. עם עלייתו הוא התחתן ומהר מאוד הקים את חברת מ. יוקלה אשר במרוצת השנים צברה מוניטין רב בניהול פרויקטים עתירי מערכות בתחום המוסדות הרפואיים כולל הקמת בתי חולים, מבני מעבדות, חדרי ניתוח ממוגנים, מחלקות מיוחדות ועוד. החברה שניהלה גם פרויקטים אחרים כגון בתי מלון, משרדים ומבני ציבור, הפכה לשם דבר בעיקר בתחום הנדל"ן הרפואי ובין לקוחותיה נמנו משרד הבריאות, אסותא מרכזים רפואיים, מרכז רפואי ע"ש סוראסקי (איכילוב), בי"ח שיבא, בי"ח הילל יפה, בי"ח מאיר, מכבי שירותי בריאות, קופת חולים מאוחדת, קופת חולים כללית ועוד, "אני מגדיר את הפרויקטים בנדל"ן כדיאגרמה עם דרגת קושי עולה - לא כולל תשתיות או מבנים מיוחדים. בבסיס נמצאות דירות המגורים ולמעלה מעל כולם נמצאים בתי החולים. מי שעשה בתי חולים תמיד יוכל לבנות בניין מגורים של 24 קומות ווילה אבל הפוך זה לא עובד. אני לא טוען שקל לבנות דירות מגורים, אבל הקמת בתי חולים זו פעולה מאוד מאוד מורכבת ברמה הטכנית. אם באינטל יש תקלת תכנון וביצוע אז יש נזק של מיליוני ואולי עשרות מיליוני דולרים, ובמקרה הכי גרוע הכסף הלך. לעומת זאת, תקלה בבניית בית חולים תעלה בחיי אדם ולא בכדי פונקציות הבנייה המורכבות ביותר הינן חדרי ניתוח וטיפול נמרץ. גם מבנה הפגייה מאתגר מאוד, ובאופן כללי יש הרבה פונקציות בדרגות קושי שונות כאשר חדרי האשפוזים נחשבים לפחות קשים לתכנון וביצוע. צריך גם לקחת בחשבון שיש שוני בין בית חולים אחד לאחר והוא מורכב בין היתר מתפיסות שונות של הצוות הרפואי"

 

מוני יוקלה מוני יוקלה צילום: יח"צ

 

 

"בחיים צריך טיפת מזל"

 

בפורן שרים מוני מנהל כאמור את המחלקה האחראית על נדל"ן רפואי, והוא מביא איתו ניסיון רב לאחר שבנה את בית החולים אסותא ברמת החייל, פרויקט מורכב אליו הגיע לאחר שנים רבות של עבודה בתחום המורכב של הנדל"ן הרפואי, "באחד הכנסים בהם הרציתי שאלו אותי למה בחרו בי כמנהל הפרויקט של אסותא ברמת החייל. עניתי בכנות, "בחיים צריך גם טיפת מזל". שנתיים לפני שפתחתי את המשרד, פנה אליי בכיר בקופת חולים לאומית והציע לי לפקח על אחד מפרויקטי הבנייה שלהם. כך נחשפתי לתחום של הפיקוח ולתחום של המרפאות. ביצענו עבודה טובה, מחושבת ומדויקת ומכאן זה המשיך והתקדם הלאה. מייד אחרי הפרויקט המוצלח ביקשו ממני לנהל פרויקט נוסף של קופת החולים, ולאחר מכן התחלתי לעשות עבודות בתוך מחלקות שונות במגוון בתי חולים, וכך העניינים התגלגלו עד שפתחו מכרז על פרויקט אסותא, וזכיתי בו. כשבניתי את בית החולים באסותא בשנת 2006-7, עמדנו מול מציאות שבה כבר כ – 40 שנה לא נבנה בישראל בית חולים שלם חדש במקום ללא תשתיות כלל (ברוב בתי החולים בונים מבנים חדשים בהתבסס על תשתיות קימות). עשיתי את הפרויקט הזה במשך שנים, מרגע שפרופ' יאיר שפירא אמר לי לצאת לדרך, ועד שנת 2009 שם נתתי לו את המפתחות עם הבשורה שניתן להפעיל את בית החולים".

 

בית חולים אסותא, תל אביב בית חולים אסותא, תל אביב צילום: מוני יוקלה

 

 

יוקלה משתמש בדוגמה של הקמת בית החולים אסותא בכדי להמחיש את הקושי בניהול פרויקט גדול שכזה, אם כי לדבריו בכל הקמה של מבנה רפואי שבו מתקיימת פעילות רפואית פולשנית, קיים אתגר המצריך חשיבה על הפרטים הקטנים ביותר, וגם ניסיון, "לפני הקמת בית החולים בדקנו 51 אתרים שונים כדי לאתר את המיקום הנכון. בית חולים צריך להיות נגיש וקרוב לאוכלוסייה שזקוקה לשירותיו. צריך לבדוק אלמנטים רבים כמו סביבה, אוכלוסייה, נגישות כללית ונגישות לתחבורה ציבורית, נתונים סביבתיים ועוד מרכיבים רבים, גדולים וקטנים. בגדול, כמעט ואין אזור שחד משמעית לא ניתן להקים לידו בית חולים, אבל כאמור יש הרבה מרכיבים שצריך להתחשב בהם, וזה עוד לפני תכנון המפורט של בית החולים. יש לנו בצוות מהנדסי חשמל שנותנים מענה לכל נושאי החשמל ויש לנו מהנדסי תברואה, גזים רפואיים ומיזוג אוויר, הפונקציות מאוד חשובות בהתמחות שלנו, בבתי חולים, משום שמדובר בחיי אדם. באופן כללי, תכנון הפנים מורכב מאוד במבנים בהם יש פעילות רפואית פולשנית. מרפאות מקצועיות שכאלו הכוללות טיפולים רפואיים כגון חדרי ניתוח קלים, רנטגן ו CT, בדיקות מאמץ, קרדיולוגים, קולונוסקופיה וכו' דורשים תכנון שונה מאשר מרפאות רגילות וחדרי רופאים שניתן להקים בכל בניין משרדים רגיל המתנהלים ללא טיפולים פולשניים. ניקח לדוגמה מרפאה מקצועית שעושה בדיקות MRI. המכונה עצמה שוקלת הרבה כך שחייבים לחזק את שלד המבנה. יש גם קרינה ולכן צריך להוסיף מיגון עופרת. יש מקומות שבהם יש צורך במיזוג אוויר המספק אוויר המגיע מלמעלה ושוטף את מיטת המנותח, כאשר האוויר המזוהם מסולק דרך פתחים בחלק התחתון של חדר הניתוח. אפילו בתי המרקחת דורשים לא מעט תכנון. כהתחלתי לא הבנתי עד כמה נדל"ן רפואי מסובך ומצריך חשיבה ולמדתי תוך כדי תנועה את כל הדברים שאני יודע עכשיו. בסופו של דבר המורכבות של התחום גורמת לכך שיש בישראל מספר מצומצם מאוד של משרדי ניהול פרויקטים שיכולים להוביל פרויקט ברמה של בניית בית חולים".

 

"הצמיחה בנדל"ן הרפואי נמצאת בפתח, גם בגלל הקורונה, אבל לא רק"

 

נכון להיום המחלקה הנמצאת בראשותו של יוקלה בחברת פורן שרים מנהלת מספר פרויקטים. אחד הבולטים שבהם הוא בניית המיון בבית החולים איכילוב, "הפרויקט יסתיים בעוד כשלש שנים, עד אז הצפיפות בכניסה למיון תלך ותגדל, וכאן מדובר על בית חולים שהתחיל לרוץ עם תוכנית ונמצא בדרך לפתרון. נכון לעכשיו אין תקצוב מדינה מספק להשקעה בנדל"ן רפואי, אבל אי אפשר יהיה לברוח מזה. הקורונה רק המחישה עוד יותר כמה חשוב להשקיע בתשתיות של בתי חולים ומרפאות", מסביר יוקלה, "עיקר ההשקעות בבתי חולים יהיו בתשתיות ולא בבנייה של בתי חולים חדשים ואין צפי להקמת בית חולים חדש של 700-800 מיטות. בנקודת הזמן הנוכחית יש תוכניות להרחבת בתי חולים וישנם כמה פרויקטים שרצים מאחר וקל יותר להרחיב מרכז רפואי קיים מאשר להקים חדש. לדוגמה: בהלל יפה מרחיבים מיון, באסף הרופא מחברים את המוסד הפסיכיאטרי של באר יעקב. לצערי מה שיש לא יספיק. להערכתי, כמו שאחרי מלחמה משקיעים בביטחון, אני חושב שאחרי הקורונה ישקיעו יותר במבני רפואה. תהיה צמיחה בהשקעות כדי לשפר את המוכנות לכל מקרה שיבוא".

 

משען משען צילום: מוני יוקלה

 

למרות שעבור יוקלה המיזוג לתוך פורן שרים מהווה התחלה חדשה, עבורו מדובר גם על סוג של שיא בקריירה הענפה שלו בתחום הנדל"ן הרפואי, "אני חושב שהמיזוג הזה ייתן עוצמה לשני הצדדים. פורן שרים ירוויחו לטווח הארוך מחלקה מקצועית ברמה הגבוהה ביותר. ואני אוכל להתמקד בניהול ההנדסי והמקצועי, להעביר מקל ולהכשיר את הדור הבא של אנשי הנדל"ן הרפואי שיזכה לנהל פרויקטים גדולים למען בריאות ורווחת תושבי המדינה. כשאני מסתכל אחורה על מה שעשיתי, אני שמח ואסיר תודה על הדרך שאני עושה כאן. עליתי ארצה לפני 47 שנים אחרי שהייתי מסורב עליה כאשר אני מגיע חסר כל להוד השרון. לשמחתי אשתי שהייתה ארוסתי חיכתה לי בארץ במשך 4 שנים עד ששחררו אותי ולאחר מכן עברנו לבת ים, רמת אביב וכיום אנחנו גרים ב'כוכב הצפון'. הקמתי בעשר אצבעותיי חברה שהייתה שותפה משמעותית בבנייה לאומית ובהקמת מרכזים רפואיים שמצילים את חיי אזרחי המדינה, והקמתי יחד עם אשתי רודיקה משפחה עם שני ילדים, שניהם בתחום הבניה ויש לנו כיום חמישה נכדים. לעיתים, כשאני נוסע במכונית ועובר בין מקומות, אני מדמיין לא פעם את השם שלי רשום על קיר המבנים שהייתי שותף להקמתם, וזה מהווה סיפוק גדול עבורי. תודתי נתונה לכל אילו שבמשך השנים נתנו יד להצלחתי - מזמינים, יועצים, קבלנים, עובדי המשרד וכו' – שבלעדיהם לא הייתי מצליח להקים את מפעל חיי ומהווים חלק עיקרי ב"צוות" והם חלק מהמוניטין או במילים אחרות = TEAM+MONNY".

 

ראיון עם מוני יוקלה, מנהל המחלקה העוסקת בנדל"ן רפואי בחברת פורן שרים