$
מחפשי עבודה

האם צריך אישור כדי להגיע למשרד ועם מי מותר לקיים פגישות - מדריך לעובדים בסגר

אילו מקומות עבודה ממשיכים לפעול, כמה עובדים יכולים לשהות במשרד וכל כמה זמן צריך מעסיק להזכיר לעובדים לעטות מסיכה - אלה הן ההגבלות במקומות העבודה שתקפות למעסיקים ולעובדים

עו"ד נעמה שבתאי בכר 14:2721.09.20

בימים האחרונים עולות שאלות רבות מצד מעסיקים ועובדים לגבי האופן שבו הם רשאים או לא רשאים לנהוג בזמן הסגר החדש, שהתחיל ביום שישי ה- 18 בספטמבר ויימשך גם בחגים. תקנות חדשות שאישרה הממשלה מסדירות את הכללים הנוגעים להגבלת העבודה במקומות העבודה, וכן את כללי ההתנהגות במקומות העבודה שימשיכו לפעול בתקופה זו:

 

הגעה למקום העבודה

התקנות מאשרות לכל אדם לצאת ממקום המגורים שלו לטובת הגעה למקום העבודה, ובלבד שמדובר בעובד שרשאי לעבוד. התקנות גם מאשרות יציאה של מועמד לעבודה / מועמד להליכי מיון לעבודה – כך שניתן להמשיך ולבצע הליכי גיוס ומיון של עובדים גם במהלך תקופת הסגר.

 

התקנות אינן כוללות דרישה להצגת "אישור בכתב" לשם הגעה למקום העבודה, כך שאין כל חובה לצייד את העובדים באישור בכתב המתייחס לכך.

 

כללי התנהגות לעובדים במקום העבודה

מנכ"ל התאגיד וממונה הקורונה במקום העבודה נדרשים לחתום על הצהרה הכוללת התחייבות למלא אחר ההנחיות. ההנחיות רלוונטיות לכלל המעסיקים אשר ימשיכו לפעול גם בתקופת הסגר (בין אם מדובר במעסיק שנמנה על המגזר הציבורי, בין אם מדובר במעסיק שמספק שירות לציבור ובין אם מדובר במעסיק שאינו נכלל בשתי קטגוריות אלו):

יש לשמור מרחק, ככל האפשר, של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם; חשוב להקצות ציוד אישי קבוע לכל עובד, ככל האפשר אם לא ניתן להקצות ציוד אישי קבוע כאמור, ציוד בשימוש של יותר מעובד אחד יעבור חיטוי קפדני לפני כל העברה מעובד לעובד. יוסדר ביצוע של מדידת חום באמצעי שאינו פולשני לעובדים הנכנסים למקום העבודה; לא תותר כניסת עובד עם חום גוף של 38 מעלות צלזיוס ומעלה.

 

עו"ד נעמה שבתאי בכר עו"ד נעמה שבתאי בכר צילום: יח"צ

במקום בו מועסקים בדרך כלל עובדים במשמרות – ישבץ המעסיק, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים יחד באותה משמרת.

 

בעבודה משרדית - עובד ישב, ככל האפשר, בעמדת עבודה קבועה הכוללת ציוד אישי קבוע; בכל חדר יישמר מרחק של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם, אלא אם ישנה מחיצה למניעת העברת רסס מאדם לאדם. אכילה או שתייה תתבצע, ככל האפשר, בחדרו הקבוע של העובד.

 

האם ניתן לבצע פגישות פנים אל פנים?

מעסיק רשאי לאפשר קיום פגישות מקצועיות בהשתתפות של לא יותר מ-10 אנשים, ובכלל זה מי שאינם עובדיו.

 

מה לגבי עבודה מהבית? המעסיק יכול להפעיל שיקול דעת ולקבוע אילו עובדים יכולים לבצע את עבודתם שלא במקום העבודה, והכול בכפוף לצורכי העבודה וליכולתו של המעסיק ליישם מתכונת עבודה שכזו.

 

לפתוח או לא לפתוח?

התקנות החדשות מגבילות את מספר העובדים שניתן להעסיק במגזר הציבורי, וכן מגבילות מקומות ועסקים הפתוחים לציבור הרחב. במקומות עבודה הנמנים על המגזר הציבורי (משרד ממשלתי, רשות מקומית ומועצה דתית) – יש להגביל את מספר העובדים השוהים בו-זמנית במקום העבודה ל- 10 עובדים או 50% ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם.

 

באשר למקומות הפתוחים לציבור - אסור לפתוח לציבור מקומות ועסקים, ובכלל זה אסור להפעיל מקום בילוי, מסחר, תרבות, תיירות, פנאי, בית אוכל, בריכות שחייה, מכון כושר וסטודיו, בית מלון, אכסניה, פנסיון, יחידת אירוח. מנגד, התקנות לא מכילות כל מגבלה בנוגע להמשך עבודה שגרתית ורגילה שאינה כרוכה במתן השירות לציבור (כגון עבודת מטה, back office וכדומה) במקומות אלו.

 

חשוב לציין, מעסיקים במקום שאיננו ציבורי ואינו מספק שירות לקהל הרחב רשאי להמשיך ולפעול כרגיל, תוך הקפדה על הנחיות מסוימות, שיפורטו בהמשך.

 

לפתוח או לא לפתוח - חריגים

מקום שנמנה על אחד החריגים הבאים, רשאי לפתוח את עסקו לטובת הציבור, כלומר – לספק שירות לקהל הרחב - וזאת בהתאם לתנאים המפורטים בתקנות ביחס לכל אחד מהם:

א. מקום שעיקר עיסוקו במכירות מזון או מוצרי היגיינה, בית מרקחת, ומכון אופטיקה.

ב. מקום למתן טיפול לרפואה משלימה.

ג. מקום שעיקר עיסוקו במכירת מוצרים חיוניים לתחזוקת הבית, מכבסה, מכירת מוצרי תקשורת או מחשבים, מעבדה לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים.

ד. קבלת קהל לשם מתן שירות חיוני לציבור שלא ניתן לספק מרחוק באופן מקוון או טלפוני – רלוונטי רק למקומות העבודה הנכללים בתוספת מיוחדת, המפורסמת באתר משרד הכלכלה והתעשייה.

ה. מסגרות רווחה ופעילויות ושירותים בתחום הרווחה.

ו. מקום המשמש לאימון של ספורטאי תחרותי (הכוונה למתאמן שמחזיק באישור של איגוד או התאחדות).

ז. בית מלון, פנסיון, אכסניה, יחידת אירוח – המיועדים לשמש חלופת מגורים (לתקופה קצרה או ממושכת) בעבור אורחים, או לשימוש של מטופלים ובני משפחותיהם או לטובת בידוד. במקומות אלו אסור להפעיל מתקנים משותפים כגון חדר אוכל, בריכות שחייה ומכוני כושר.

ח. קבלת קהל במקום עבודה ציבורי לשם קבלת שירות שלא ניתן לספק בדרך אחרת או לצורך מתן שירות חיוני לאדם שלא יכול לקבלו מרחוק ובאופן מקוון או טלפוני. החרגה זו מתייחסת למשרדים ממשלתיים, לרבות יחידות סמך ורשויות מקומיות.

 

מחסום משטרתי בסגר, לא צריך אישור בכתב כדי להגיע למקום העבודה מחסום משטרתי בסגר, לא צריך אישור בכתב כדי להגיע למקום העבודה צילום: שאול גולן

 

 

עסק פתוח – תקנות והערות

 

מקום שעומד בתנאים שפורטו ורשאי להפעיל את עסקו לטובת הציבור נדרש לקיים אחר הוראות שונות:

 

הצהרה חתומה - יש להגיש לרשות המקומית הצהרה חתומה, עוד לפני פתיחת המקום לציבור. ההצהרה תוגש באמצעות טופס מקוון המצוי באתר משרד הכלכלה והתעשייה, או באמצעות טופס שיהיה זמין במשרדי הרשות המקומית.

 

ממונה קורונה - על מקום העבודה למנות "ממונה קורונה" אשר יהיה אחראי על ביצוע הפעולות הבאות: התקנת מחיצה למניעת העברת רסס בין נותן השירות למקבל השירות (רלוונטי לדלפקי שירות).

 

תשאול - לפני כניסה של כל אדם למקום, יש להציג לו את השאלות הבאות: האם אתה משתעל, האם חום גופך הוא 38 מעלות צלזיוס ומעלה או האם היה לך חום כזה ב-48 השעות האחרונות, האם היית במגע קרוב עם חולה קורונה בשבועיים האחרונים. אדם שלא השיב בשלילה על כל השאלות הללו – אין להתיר את כניסתו למקום.

 

מדידת חום ועטית מסיכות - להסדיר ביצוע של מדידת חום באמצעי שאינו פולשני לנכנסים למקום. אדם עם חוף גוף של 38 מעלות צלזיוס ומעלה – לא תותר כניסתו. יש למנוע כניסת אדם שאינו עוטה מסיכה ולא לתת שירות לאדם שאינו עוטה מסיכה, לתלות במקומות בולטים לעין, כולל בכניסה למקום, שלט בדבר חובת עטית מסיכה במקום. אם יש במקום מערכת כריזה – יש להודיע באמצעותה אחת לחצי שעה לפחות, על חובת עטיית מסיכה.

 

שמירת מרחק והיגיינה – יש לשמור על מרחק של 2 מטרים בין אדם אחד למשנהו ומניעת הצטופפות של השוהים במקום, גם בתורים וגם בכניסה למקום. יש לסמן מקומות לעמידת הממתינים בתור במרחק של 2 מטרים זה מזה. אם מצויה במקום מעלית – יש לתלות שלט בכניסה למעלית, ולציין את מספר הנוסעים המותר בו שלא יעלה על מחצית המספר המירבי המותר בהתאם להוראות היצרן. יש להקפיד על שמירת כללי היגיינה במקום, ולהנחות את העובדים בהתאם, להקפיד על חיטוי משטחים באופן תדיר ולא פחות מפעמיים ביום, כולל בסיום יום הפעילות.

 

ויסות כניסת האנשים - בכל עת ישמרו הכללים הבאים: שמירת מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם; שמירת יחס של אדם אחד לכל 7 מטרים ריבועיים משטח המקום. שטח המקום יחושב לפי האזור הפתוח לקהל מתוך שטח המקום, ללא שטחי חניון, מחסנים, שטחי תפעול וכיוב'; בכל מקרה אין לחרוג מהתקהלות של 10 אנשים במבנה ו-20 אנשים בשטח פתוח (במסגרת רווחה מותר לקיים טיפול קבוצתי של עד 15 אנשים במבנה); יש לתלות שלט לעניין מספר השוהים המותר במקום.

  

חשוב לציין – התקנות וההנחיות עשויות להשתנות ולכן יש להתעדכן. בכל סוגיה שאינה ברורה, מומלץ להיוועץ במומחה לדיני עבודה על מנת לברר את הנדרש כחוק.

 

הכותבת היא מומחית בייצוג מעסיקים בדיני עבודה, ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד בכר שבתאי עורכי דין
בטל שלח
    לכל התגובות
    x