$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

השפעת הקורונה על עולם הליטיגציה המשפטית

כניסת עולם הטכנולוגיה להיכל המשפט והליטיגציה אינו יעיל רק לבעלי הדין ולבאי כוחם, אלא גם לבתי המשפט והשופטים עצמם, שכידוע, נאלצים להתמודד עם עומסי עבודה כבדים ביותר, ודיונים והליכים משפטיים רבים כגרעיני רימון.

יעל מרקוביץ כהן 09:4922.07.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

עולם התקשורת ואמצעיו הטכנולוגיים התקדם זה מכבר, ונתן אותותיו לפני מספר שנים תוך שהוא מנסה "להשתדרג" מעת לעת ולהכניס למחוזותינו את השפעותיו, בין אם בחינוך, ברפואה, וגם בעולם המשפט.

 

כעת, כאשר הקורונה הפכה עובדה קבועה המרחפת זמן לא מבוטל מעלינו – נראה כי העולם הדיגיטלי ואמצעיו הטכנולוגיים המאפשרים תקשורת רחוקה בכל מקום ובכל זמן נתון, הפכו תחילה הכרח המתחייב מהמציאות החדשה, ואולם לימים נראה כי אמצעים טכנולוגיים אלה הם דווקא בעלי מאפיינים חיוביים ולאו דווקא כורח תלוי נסיבות.

 

כך, פגישות בין בעלי דין ועורכי דינם ואף דיונים בבתי המשפט, הפכו פשוטים וזמינים יותר באמצעות ועידות אלקטרוניות באמצעים שונים דוגמת "זום", שינויים (גם אם כרגע זמניים) בנהלי החתמות ואימות של מסמכים מרחוק באמצעים טכנולוגיים ועוד, ונראה אט אט כי העולם כולו עושה קפיצת מדרגה משמעותית בתחומים אלה, דבר אשר עשוי לשנות את פני ההתנהלות של תהליכים שונים במשק, לרבות את פני ההליך המשפטי כפי שהיה מוכר לנו עד היום ועולם המשפט בכלל.

 

אין ספק כי מגפת הקורונה הפכה את השימוש באמצעים טכנולוגיים לשכיחים יותר בבתי המשפט ומחוץ להם - אף שהדבר היה קיים בעבר, הרי שטרם התפרצות נגיף הקורונה השימוש באמצעיים אלה נעשה במקרים חריגים בלבד.

 

ככל שהזמן חולף מתבהרים יותר ויותר היתרונות הרבים שבאמצעים הטכנולוגיים, ועד כמה יכולים הם לייעל את ההליך המשפטי ולהביא לחסכון רב במשאבים וזמן שיפוטי יקר.

 

אולם דיונים בבית משפט עליון אולם דיונים בבית משפט עליון צילום: אלכס קולומויסקי

 

כידוע, המאה ה-21 הביאה עמה נחיצות במיומנות דיגיטלית כמעט בכל תחומי התעסוקה, ההשכלה, ברפואה ובחברה, באופן אשר נראה כי אין מנוס מאותה "קריאת התעוררת" לממשק בין הטכנולוגיה לעולם המשפט, אשר מהווה נשמת אפה וחלק אינטגרלי מבסיס החברה הדמוקרטית החופשית.

 

בהיותו של עולם המשפט כזה, מגפת הקורונה למעשה מהווה קטליזטור לתהליכים בלתי נמנעים אלה בעולם המשפט והדגישה את עוצמת התלות שלנו בטכנולוגיה.

 

אין ספק כי מגפת הקורונה מספקת לנו גם הזדמנות לעשות תיקון בעולם המשפט ובפרט בעולם הליטיגציה המשפטית.

 

כניסת עולם הטכנולוגיה להיכל המשפט והליטיגציה אינו יעיל רק לבעלי הדין ולבאי כוחם, אלא גם לבתי המשפט והשופטים עצמם, שכידוע, נאלצים להתמודד עם עומסי עבודה כבדים ביותר, ודיונים והליכים משפטיים רבים כגרעיני רימון.

 

לאמצעי התקשורת יש יכולת אדירה לשפר בוודאות את חלוקת העבודה בבתי המשפט עצמם, בתוך המערכת, תוך שהפחתת העומס הניכר על כתפיי השופטים וקיצור הליכי דיון מיותרים ישפיעו על מהירות ניהול התיקים, נגישות הציבור למערכת המשפט וכיוצא באלה.

 

לצד דברים אלה חשוב להקפיד על כך שיתרונותיהם הרבים של האמצעים הטכנולוגיים השונים שבתי המשפט כבר מאמצים ויאמצו בעתיד לא יבואו על חשבון זכויותיהם של בעלי הדין בתחומי המשפט השונים, וכמובן שיש לתת ביטוי למגמה הטכנולוגית החיובית הזו באופן זהיר ומדורג באמצעות פיילוטים שונים והטמעת תהליכים טכנולוגיים באופן מסודר, תוך שמירה על זכויות ותקינות ושלמות ההליך המשפטי.

 

הגברת היעילות והגישה לערכאות אינה יכולה להתגבר על זכויותיהם השונות ולא על חשבון איכות ההליך המשפטי, טוהרו, ותוצאותיו.

 

לסיכומם של דברים, באיזון הראוי ובזהירות המתבקשת שתחלוש על כלל הזכויות העומדות לכלל "השחקנים" בהליך המשפטי – נראה אפוא כי כבר היום ברור כי האמצעים הטכנולוגיים השונים יביאו ליעילות רבה, יוזילו את עלויות ההליך המשפטי, ישפרו את הנגישות שלו לציבור, יחסכו זמן, ביורוקרטיה והוצאות, ותהיה לכך גם תרומה להורדת העומס בבתי המשפט השונים. אפשר גם להודות לקורונה.

 

מאת יעל מרקוביץ כהן, עו"ד, פרגן פלס ושות', משרד עורכי דין