$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

יבשת ישנה עם אתגרים חדשים

הקורונה הכתה בעוצמה באירופה הן ברמה הבריאותית והן ברמה הכלכלית. על רקע השאלות הקשות וחוסר הוודאות, עו"ד מפירמות בינלאומיות הפעילות בישראל מסבירים את הפעולות הממשלתיות שנעשו בכמה מהמדינות הבולטות ביבשת, ומפרטים על האתגרים וההזדמנויות שמשבר הקורונה יצר לתושבי היבשת ולישראלים בעלי אינטרס עסקי באירופה

מערכת DUN'S 100 08:1806.05.20
על אף שהמגפה החלה בסין והתפשטה בתחילה במזרח הרחוק, מהר מאוד הפכה אירופה למוקד המגיפה עם מעל ל 100.000 נספים ומעל למיליון חולים. רוב המדינות נקטו מחוסר ברירה בצעדי מנע בריאותיים אשר גרמו לפגיעה בשווקים המקומיים, היבשתיים והגלובליים. השאלות הגדולות לגבי התפשטותה העתידית של המגיפה ביבשת נשארו פתוחות, אולם בעוד בחלק מהמדינות ממדי הפגיעה מתחילים להתברר ומתגלה שהכלכלות יצטמקו במחצית הראשונה של שנת 2020, ויתכן וגם במחצית השנייה של השנה, בחלק אחר התמונה הנשקפת היא חלקית, ולא רק שהעתיד לא ברור, אלא גם ההווה.

 

במקביל לניסיונות ההדרגתיים לחזור לשגרת חיים לצד הנגיף - עד שימצא החיסון - הממשלות מבינות כי ללא סיוע כלכלי ממשלתי משמעותי למגזר העסקי ולאנשים פרטיים, יהיה קשה מאוד לצלוח את המשבר הכלכלי העמוק שפגע בכל מדינות היבשת והן אכן פועלות לסייע למשק להתאושש ולחזור לפעילות שגרתית ככל הניתן.

 

אז מה קורה בשווקים של כמה מהמדינות שנפגעו באופן המשמעותי ביותר מהקורונה? עורכי דין מפירמות בינלאומיות מאירופה הפועלים בישראל מעניקים סקירה ממוקדת ומקיפה על השפעת הנגיף על כמה מהכלכלות המובילות באירופה, ומסבירים כיצד המצב הנוכחי משפיע או יכול להשפיע גם על ישראלים בעלי עניין עסקי וכלכלי ביבשת הישנה.

 

צרפת

סובסידיות ומענקים ממשלתיים, חוקים ותקנות, וגם הזדמנויות ליזמים

עם מעל ל–165.000 מקרים ולמעלה מ–24.000 מתים, צרפת נפגעה בצורה קשה ביותר כתוצאה מהמגיפה, אשר גרמה לממשלה להטיל סגרים על האוכלוסייה- דבר אשר הוביל גם לפגיעה חמורה בכלכלת המדינה.

 

"נתונים כלכליים אחרונים מעלים את הסיכון למיתון כלכלי משמעותי במדינה וגל פשיטות רגל. כתגובה, ממשלת צרפת הקימה במהירות תוכניות רבות כדי להציל את כלכלתה וכן גם העמידה 300 מיליארד יורו בסובסידיות לחברות צרפתיות, על מנת להבטיח קווי מזומנים בנקאיים שיכולים לעזור לעסקים" מסבירה עוה"ד סטפני בן מוסא מולכו, ראש הדסק הישראלי של משרדBERSAY הצרפתי.

 

מבחינה משפטית, ממשלת צרפת הכניסה לתוקף באופן מיידי הוראות רבות אשר מקנות גמישות למעסיקים לרבות כולל תוכנית האבטלה החלקית. החוק בצרפת מאפשר עבודה מרחוק מאז 2012 ומנגנון זה הוכיח את יעילותו בזמן המשבר הנוכחי. עם זאת, המשק הצרפתי, כמו כלכלות אחרות, ייפגע ממשבר זה, אם כי עוד לא ברור עד כמה כבד יהיה המיתון. "מגזרים מסוימים יושפעו יותר כמו תיירות, תחבורה ושיווק, אך אם נחפש את האור בקצה המנהרה, נגלה שהמשבר הנוכחי יביא עימו הזדמנויות חדשות, בין היתר לחברות ועסקים ישראליים. צרפת ככל הנראה תשקיע בפיתוח טכנולוגיות במגזרים מסוימים כעדיפות אסטרטגית לאומית. לפיכך יהיה צורך גובר בהשקעה ושיתוף פעולה עם שותפים בעלי יכולת טכנולוגית. זו יכולה להיות הזדמנות לשחקנים הישראלים". עו"ד בן-מוסה מולכו מוסיפה - "באופן כללי יותר, מגזרים מסוימים צריכים לצמוח עוד יותר בצרפת כמו EdTech (טכנולוגיות חינוך חדשות), טכנולוגיות חדשות המיועדות לבתי מלון על מנת לסייע להם בדיגיטציה נוספת של השירותים שלהם, אבטחת סייבר - כאשר 20% מהצורך הצרפתי אינו מכוסה על ידי טכנולוגיות צרפתיות - בכל המגזרים הללו חברות ישראליות יכולות למנף את הטכנולוגיות המתקדמות שלהן להזדמנויות עסקיות. כל אלה יחד צריכים לאפשר פיתוח נוסף של עסקים ושיתוף פעולה בין צרפת לישראל".

 

"בעלי עסקים וחברות ישראליות הפועלים בצרפת צריכים להיות מודעים ולנצל את האמצעים השונים שהוצאו כדי לסייע למפעלים בצרפת במקרה הצורך".

"צרפת נקטה בצעדים משמעותיים לטווח הקצר כדי לתמוך בעסקים ובעובדים כגון: יישום אפשרויות הפנייה לפעילות חלקית של עובדים בתמיכת המדינה, הקפאה של חיובי חברות ומיסוי עבור חברות הזקוקות לכך ועוד" מפרטת עו"ד אוליביה לה-הורוביץ, שותפה במשרד Simon Associés . "בעלי עסקים וחברות ישראליות הפועלים בצרפת צריכים להיות מודעים ולנצל את האמצעים השונים שהוצאו כדי לסייע למפעלים בצרפת במקרה הצורך. ה- COVID-19 מאפשר גם להשהות או לסיים את ההתחייבויות של חברות על פי חוזה מסחרי המבוצע בצרפת, על ידי הגדרה ככוח עליון, תיאוריה של חוסר יכולת חיזוי, תום לב או סיכון לחריג ברירת מחדל".

 

לדברי עו"ד לה-הורוביץ, הנגיף פגע בכלכלה באופן רוחבי, והשפיע כמובן גם על עולם המשפט ועל עורכי הדין, "כל משרדי עורכי הדין הצרפתיים מושפעים מהמצב, מה שמביא לירידה בפעילות. בהתאם לחקירה שהוזמנה על ידי המועצה הלאומית הצרפתית לחברות עורכי דין, 4 מתוך 10 משרדי עורכי דין בצרפת השעו את פעילותם ו 80% - ממשרדי עורכי הדין שלא השעו את פעילותם מעריכים כי מחזור המכירות שלהם הצטמצם במחצית. עם זאת, נראה כי חברות קטנות יותר מושפעות יותר מאשר חברות גדולות יותר המציעות היקף גדול יותר של שירותים משפטיים. פעילות כמו ליטיגציה מושפעת יותר ברגע זה בגלל הפסקת הדיונים בבתי משפט אך צפויה גם להתגבר בגלל וירוס הקורונה (בתי משפט מסחריים, אחריות חוזית, קשיים תאגידיים ...). עיכובי אישורים מנהליים מושעים או מדווחים בהמתנה לסיום מצב החירום, עסקאות מיזוגים ופיתוח מושכות או מתעכבות ולכן מספר פרויקטים נדחים.

 

עם זאת, יש גם צורך ברור להבנת התקנות החדשות האחרונות אשר הוענקו ביחס למצב חירום זה ולכן יש הזדמנות לסייע ללקוחות בתקופה זו של אי וודאות על ידי ניווטם בין הצעדים השונים, על מנת להכינם ליום שאחרי. בעוד שמגזרים כמו לינה, תחבורה, תיירות, סחר ובנייה נפגעים באופן משמעותי, מגזרים מסוימים כמו שירותי בריאות, בתי חולים, מזון לחקלאות, אנרגיה / מים / פסולת, מידע, טכנולוגיה ותקשורת, סובלים פחות או אפילו מתפתחים".

 

 

 

איטליה

"איטליה יוצאת ממשבר הקורונה"

 

איטליה היא אחת המדינות שנפגעו בצורה החזקה ביותר ממגפת הקורונה. בתחילה היא הייתה המדינה שהוכתה בצורה הקשה ביותר באירופה, כאשר מספר המתים במדינה עבר את מספר הנפטרים בסין כבר מעט אחרי אמצע חודש מרץ ועומד כעת על מעל ל–28.000 מתים וכ–210.000 אנשים שנדבקו בנגיף. איטליה גם נקטה בצעדי מנע בריאותיים הכרחיים מה שפגע כמובן בכלכלה האיטלקית שנכנסה למשבר הזה כשהיא עוד לא באמת הצליחה להתאושש ממשברים קודמים. עם זאת, בשבועות האחרונים ניכר שיפור יציב בנתונים המדווחים באיטליה, דבר אשר הוביל את הממשלה להודיע על הקלות בכל הנוגע לסגר הקיים, באופן שיאפשר חזרה הדרגתית לשגרה. האם הסימן האמור מעיד על יציאת איטליה ממשבר הקורונה? עו"ד אריאל נחמן, ראש הדסק הישראלי הגלובלי של משרד SIMMONS & SIMMONS סובר שהתשובה היא חיובית ומתייחס לתכנית היציאה של איטליה- תחילה, יונפקו "אישורים חיסוניים" בקרב האוכלוסייה האיטלקית –המדובר באישורים לאזרחים אשר נבדקו וזוהו כבעלי נוגדנים לנגיף, כלומר, כאלו שנדבקו בנגיף והבריאו. דבר זה יעשה באמצעות בדיקות סרולוגיות אמינות, אשר כבר נערכות במחוזות ונטו ואמיליה רומאניה. בהמשך, תפעל הממשלה באופן שיאפשר את החזרת המשק לפעילות באופן הדרגתי, תוך שמירה על כל אמצעי ההגנה כגון עבודה מרחוק ומרחק חברתי בחודשים הקרובים כדי למנוע התפרצות שנייה. במקביל תיאלץ איטליה להתמודד עם המשבר הכלכלי - הרווחים של התאגידים באיטליה צפויים לרדת בשיעור של 33% לפחות, עם הערכה לעליית רווחים באופן חלקי במהלך שנת 2021. בנוסף, החוב הלאומי של איטליה, צפוי להתייקר מ-133% ל160-180 אחוזים מהתמ"ג, כל זאת במסגרת של כלכלה שברירית ממילא, הצפויה להיפגע בשיעור של 9.1% במהלך שנת 2020, עם תקווה להתאוששות מסוימת במהלך 2021, בשיעור של כ4.7%.

 

המשבר הכלכלי של המדינה יוביל גם לצורך בהתמודדות עם משבר חברתי – כלכלי הנובע מהגידול הבלתי נמנע באבטלה בקרב האזרחים האיטלקים לצד פשיטות רגל של עסקים מקומיים. לבסוף, תפעל איטליה אל מול מדינות חברות אחרות באיחוד האירופי, במטרה לסייע כלכלית ולחזק את המשק האיטלקי (זאת בנוסף לסיוע בסך של 35-37 מיליארד יורו שהועמד לאחרונה לטובת איטליה, במסגרת מכניזם היציבות האירופי של האיחוד).

 

בריטניה

עסקים וחברות ישראליות רבות יכולות להיות רלוונטיות לקבלת מענקים שהממשלה הבריטית מעניקה

 

לפי הדיווחים בתקשורת המקומית והבינלאומית ניסתה ממשלת אנגליה לנקוט במדיניות 'חיסון העדר', אולם כאשר המגפה החלה להכות במדינה באופן חסר רחמים, הגישה שונתה, וגם השווקים החלו לפעול תחת הגבלות שפגעו בכלכלה. עם מעל ל–28.000 קורבנות ו-165.000 מקרי קורונה, בריטניה הפכה לאחד מהמוקדים המרכזיים להתפשטות הנגיף ביבשת (ובעולם כולו) והחשש בקרב האוכלוסייה, בדגש על העצמאיים, הולך וגדל.

 

"הממשלה נקטה במספר צעדים על מנת לתמוך בעסקים שונים בזמן המגיפה כולל הקלות מיסוי, העמדת הלוואות ומענקים. כמו כן הושמה תכנית המאפשרת למעסיקים להגיש בקשה מיוחדת לפיה עובדים שאינם יכולים לעבוד מהבית, יקבלו שכר של 80 אחוז משמכורתם המלאה – במטרה לשמר את הצוות ולהימנע מפיטורים שלעיתים גוררים פיצויים אדירים ממעסיקים", מסבירה עו"ד קלריסה קולמן, שותפה במשרד עורכי הדין K&L GATES. "בכל הקשור לחברות קטנות ובינוניות – הממשלה מאפשרת מתן הלוואות, מענקים בסדרי גודל של 2500 פאונד לחודש למשך 3 חודשים וכן גם אופציה לדחיות בתשלומי מיסים. בנוסף, בריטניה שינתה את חוקי חדלות הפירעון באנגליה שמקילים עם החברות".

 

ומה לגביי אנשי העסקים הישראליים הפעילים בשוק האנגלי? " בריטניה מנסה בזמן זה לקדם חדשנות בדגש על סידורי עבודה חדשניים, והממשלה אף הקימה קרן ייעודית בסך של 1.25 מיליארד פאונד שמטרתה להשקיע במחקר ופיתוח. בנוסף, הוקמה גם קרן מענקי חדשנות בסך 750 מיליון פאונד, מענקים אלו יכולים להיות רלוונטיים לעסקים וחברות ישראליות, מסבירה עו"ד קולמן ומוסיפה - "ברמה הספציפית אנחנו ממליצים ללקוחות הבינלאומיים שלנו שעובדים עם חברות בריטיות ו/או בבריטניה לשים לב לדברים הבאים: נושא כח עליון – האם יש התייחסות אליו בחוזים ומהן המשמעויות.

 

בנוסף, שרשרת האספקה – האם העסקים שבשרשרת האספקה עובדים?, גם עניינים ביטוחיים עומדים על הפרק – עסקים ישראליים צריכים לבדוק את פוליסות הביטוח שלהן ככל ואלו יכולות לכסות חלק מההפסדים שלהם. נושא אחרון שרלוונטי לישראליים הוא נושא סיכוני סייבר – עניין בעייתי במיוחד שהופך לרלוונטי מאי פעם לאור העבודה המרוחקת מהמשרד. כידוע תעשיית הסייבר הישראלית היא בין המובילות בעולם ומכאן שקמות כעת הזדמנויות חדשות לטכנולוגיות סייבר ישראליות באנגליה.

מבחינת המערכת המשפטית, אומרת קולמן, הפגיעה בכלכלה העולמית תוביל לעלייה בתיקי הליטיגציה המורכבים, אבל יהיו תחומים שהפעילות בהם תרד – בהתאם למה שקרה אחרי המשבר ב2008. בנימה חיובית – המשבר הביא לתודעה כלים רבים המאפשרים עבודה מרחוק – דברים שיישארו איתנו הלאה, אני מקווה ומאמינה שעניין זה יסייע בין היתר לאימהות עובדות ולבעלי מוגבלויות".

 

בלגיה

 שורה של שינויי חקיקה ופרוצדורה בבלגיה, בעקבות משבר הקורונה

 

בבלגיה סופרים כ–8.000 קורבנות ומעל ל-50.000 מקרים של קורונה. לכאורה בלגיה היא המובילה במספר המתים ביחס לחולים, אולם הממשלה מחשבת בצורה מעוררת מחלוקת את מספר החולים כך שנראה שמספר המתים יחסים לחולים הוא נמוך יותר. בכל מקרה, המדינה נפגעה קשות מהנגיף ולפי הערכות שונות מדיניות הסגר ופעולות הממשלה אשר נועדו להקטין את הנזק הבריאותי, יפגעו בכלכלה באופן לא פשוט. "התוצר הלאומי הגולמי של בלגיה צפוי לרדת בלא פחות מ8% לשנת 2020"- כך מפרשים עוה"ד סנדרין הירש ועו"ד תומס לאוויס, ממשרד עו"ד Simont Braun, משרד עו"ד עצמאי מוביל בבלגיה, הפעיל גם בישראל. "כדי להתגבר על ההשפעה הכלכלית של מצב חסר תקדים זה, הרשויות הבלגיות אימצו גם צעדים נוספים, שמטרתם להקל על המשך הפעילות של תאגידים ועסקים" כך למשל – תאגידים יוכלו לקיים אסיפות ועד מנהל או אסיפות דירקטורים באופן מרוחק וכן גם יוכלו לדחות את מועד פרסום הדוחות השנתיים. כמו כן, עובדים בעסקים שמתקשים להמשיך ולהעסיק את כל מצבת העובדים שלהם, זכאים להטבות לרבות דמי אבטלה. ברמה המשפטית, ניתנו ארכות בכל הקשור להליכי ליטיגציה קיימים וכן הוארכו גם מועדי התיישנות פרוצדורליים. ברמה הכלכלית, הקלות בתחום המיסוי, לרבות דחיית חובות תשלום עבור מס הכנסה של חברות, מס שכר, מס ערך מוסף וכו'. גם המערכת הבנקאית פרסמה שורת הקלות, כך למשל התחייב הסקטור הפיננסי בבלגיה להעניק דחיית תשלום לאנשים הסובלים מבעיות פירעון שנוצרו כתוצאה של משבר הקורונה".

 

במקביל, גם המערכת הבנקאית פרסמה שורת הקלות, כך למשל התחייב הסקטור הפיננסי בבלגיה להעניק דחיית תשלום לאנשים הסובלים מבעיות פירעון שנוצרו כתוצאה של משבר הקורונה".

 

לדברי עו"ד הירש ועו"ד סלוויס, מעבר לצעדים שכבר ננקטו, קיימים צעדים נוספים הצפויים להיכנס לתוקפם בשבועות הבאים, "הצעדים הבאים יכללו עיכובים בהליכי פשיטות רגל (מורטריום) של חברות יחד עם אמצעים אחרים שמטרתם להגן על חברות העומדות בפני קשיים כלכליים. ערבות מדינה בסך 50 מיליארד אירו לכיסוי הפסדים בהלוואות חדשות שניתנו כדי לרכך את ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה, וצפויה גם התגמשות בחקיקת דיני העבודה המקומיים, במטרה להקל על ההתאוששות הכלכלית. השפעת האמצעים הללו - וכל אמצעי תמיכה נוספים - תהיה כמובן תלויה במשך התארכות המשבר".

 

לסקירה הקודמת, העוסקת בארצות הברית והרלוונטיות של תכנית CARES לעסקים ישראליים לחץ כאן.

 

בכתבה הבאה נסקור את התמורות החלות בשווקים של מדינות רוסיה, הודו וברזיל.