$
משרדי התקשורת והאוצר
חקירות בזק גג עמוד

בלעדי לכלכליסט

"יצאנו מהפגישה ואמרנו: הדפוק הזה איים עלינו"

סמנכ"ל הכלכלה לשעבר במשרד התקשורת, הרן לבאות, תיאר בעדותו "אירועים טראומתיים" במהלך כהונתו של שלמה פילבר כמנכ"ל המשרד: הדרישה להחלפת דיסקט מול בזק, המידור מנושאי הליבה של המשרד, ומסמך שינוי המדיניות שהונחת עליו בחופשה בחו"ל. כך קיצץ פילבר את כנפי הדרג המקצועי במשרד

תומר גנון וליטל דוברוביצקי 06:5210.12.19

בתחילת 2015, זמן קצר לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את עצמו לשר התקשורת, וחודשים ספורים לפני הבחירות לכנסת ה־20 (מרץ 2015), הגיעו בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', והיועץ האסטרטגי של קבוצת התקשורת, אלי קמיר, לפגישה בלשכת מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, אבי ברגר, במגדל שלום בתל אביב. לכאורה עוד פגישה בין רגולטור למפוקח.

 

 

"היה אירוע אחד בפגישה שאני ואבי הרגשנו מאוד לא בנוח איתו", סיפר סמנכ"ל הכלכלה לשעבר במשרד, הרן לבאות, לחוקר להב 433 שלומי פרג'ון, ימים ספורים לאחר שנפתחה החקירה בתיק 4000. "שאול סיפר לנו סיפור על איש תקשורת, שאבי הכיר עוד מהצבא, שהיום הוא מחפש את עצמו ולא יכול למצוא עבודה. היה שם איזה עניין בין שאול לאותו בחור. איזה אירוע של אמינות. שאול אמר לנו 'אתם רואים? אני לא מדבר איתו והוא לא מקבל שום עבודות מבזק או מיורוקום'. הוא נתן לנו את התחושה שהאיש מסכן. אני ואבי יצאנו מהפגישה ואמרנו אחד לשני: 'הדפוק הזה איים עלינו'".

עסקת בזק yes: תמלילי העדויות מתוך משרד התקשורת עסקת בזק yes: תמלילי העדויות מתוך משרד התקשורת צילומים: אוהד צויגנברג, איי פי, אוראל כהן

 

"מומו אמר לי שצריך לבחון את המחירים"

 

"מבחינתי כשעבדתי שם היו כמה אירועים טראומתיים", העיד לבאות, שעבר לימים למשרת כלכלן במשרד ראש הממשלה. "היינו במסלול מאוד ברור עם אבי וגלעד ארדן (השר לשעבר). המסלול הוא מסלול רגולטורי מאוד ברור. אני הובלתי את פרויקט השוק הסיטונאי, והייתי מושקע בו שעות וימים מעל הצוואר. היה לנו אירוע סלולרי של שיתוף רשתות שהוא אירוע מאוד משמעותי כלכלית בשוק התקשורת. היה חוסר איזון בשוק כי בזק היתה מאוד חזקה, והיא עדיין חזקה והחברות האחרות היו חלשות. עבדנו מאוד קשה לאזן את השוק ולעשות רגולציה כלכלית שתשמור על התחרות".

 

כל זה, העיד לבאות, השתנה בוקר אחד. "ואז פתאום מפטרים מנכ"ל, יש בחירות ותפיסת העולם מתהפכת. פתאום רוצים לשתף פעולה. בין ינואר למרץ (2015) היינו במלחמת עולם עם בזק. ואז אבי ברגר מפוטר במאי 2015, וביוני מגיע פילבר. בשבוע הראשון הוא אומר 'חבר'ה, אנחנו משנים דיסקט. בזק הוא שותף שלנו בשוק התקשורת' ככה הוא קרא לזה. זה הרגיש כמו חיילים ששוכבים בשוחות, יורים אחד על השני ופתאום הופכים לחברים".

 

חוקר: "איך אתה מגיב לזה?"

 

לבאות: "זה היה באותו זמן של הבג"ץ על השוק הסיטונאי. הרגשנו מאוד טוב שניצחנו בבג"ץ. אמרו לנו שהעבודה שלנו היתה ראויה, הגישה שלנו היתה ראויה. ואז בחודש הראשון להגעתו של מומו לתפקיד הוא קורא אליו. הייתי עם דנה (נויפלד – היועצת המשפטית של משרד התקשורת, ת"ג ול"ד) והעוזרת שלו עדי קהאן. היינו בסך הכל ארבעה אנשים בפגישה".

 

"הייתי בדרך לירושלים", המשיך לתאר לבאות, "והתקשרו אלי להגיע למומו לדיון. הוא אמר לי 'תשמע אנחנו משנים, אי אפשר לעבוד עם בזק ככה. אנחנו לא מגיעים לכלום. צריך למצוא דרך ליישר את ההדורים. עם אבי ברגר זה לא הצליח, צריך לשנות'".

 

חוקר: "מה אמרת לו?"

 

לבאות: "אמרתי שאני מבין שאפשר לעבוד לא רק במלחמות. זה טוב שיש אדם שאומר שצריך לעבוד בהבנות, אבל יש דברים שאנחנו חייבים להשיג כמו הטלפוניה (מתן אפשרת לחברות נוספות מלבד בזק, שמחזיקה בתשתיות הקוויות מהתקופה שהיתה מונופול ממשלתי – ת"ג ול"ד). היינו גם בעיצומו של שימוע שדיבר על זה שבזק תיתן ל־HOT להשתמש בתשתיות שלה. "אמרתי שיש דברים שצריכים לקרות ויקרו. ויש דברים שניתן לדחות, זה רגולציה. מאזנים. מומו אמר לי שצריך לבחון את המחירים. שנשב עם בזק ולבחון האם ניתן לבחון את המחירים שקבענו במשרד התקשורת. כי זה לב הבעיה מאחר ובזק נלחמת בנו בגלל שהמחירים שקבענו הם נמוכים מדי".

 

ביום שלבאות הגיע למתן עדות במשטרה (21.2.18), פילבר כבר חתם על הסכם עד מדינה וסיפר לחוקרים על פגישת ההנחיה עם נתניהו. אותה פגישה בארבע עיניים בלשכתו של נתניהו, בסמוך למינויו של פילבר לתפקיד, שבה לדבריו אמר לו נתניהו שצריך למתן את ירידת המחירים בשוק ועשה לו לדבריו תנועת יד של הנמכה. החוקר ניסה להבין האם ההנחיה לכאורה של נתניהו גם עברה אל גורמי המקצוע במשרד. "כשמומו אומר לבחון, הכוונה שלו שהמחיר נמוך?", שאל החוקר.

 

לבאות: "כן הוא אמר שהמחיר נמוך. שבזק נלחם בנו כי המחיר לא ריאלי. כשאתה מתמחר אתה עושה עבודה כלכלית מעמיקה. מנסה להיות הכי מדויק. אבל אף פעם לא יודעים אם המחיר שקבעת הוא הכי נכון. אנחנו היינו משוכנעים שעשינו עבודה מדהימה. ורואים לאורך הזמן שהעבודה שלנו היתה נכונה. ניצחנו בבג"ץ שאמר שמה שעשינו היה בסדר. והדרישה של מומו היתה משוללת היגיון. אני עד היום מאמין שהמחירים שקבענו הם מחירים מעולים לשוק, למתחרים וגם לבזק".

 

לדברי לבאות זה לא היה האירוע הטראומטי היחיד מבחינתו. "בשימוע למחירי הטלפוניה, מומו האשים אותי בהדלפות. טען שאמרתי שהוא מושחת. אמרתי לו שאני מוכן להיבדק בפוליגרף. מומו הוציא אותי מהמו"מ שהתנהל מול סטלה הנדלר, מנכ"לית בזק. זה מו"מ שאני ניהלתי אותו. הוא קיים ישיבת הנהלה, לא כלל את שמי ואמר 'מי שחושב שהוא יוציא הדלפות יצא פיתה'. אחרי זה מודרתי לחלוטין מכל התהליך. הוא הוציא את השימוע למחיר קמעונאי לטלפון מלשכת המנכ"ל. החברות בעטו בשימוע הזה בצורה קיצונית והוא נגנז. זה היה בדצמבר 2015 בערך".

 

כתב האישום בתיק 4000 משקף את העובדה שהניסיון לקצץ את כנפיו של לבאות הגיע הכי גבוה שאפשר. "במחצית הראשונה של שנת 2016", נטען בכתב האישום נגד נתניהו בתיק 4000, "התקשר הנאשם נתניהו לפילבר ונזף בו בחריפות על כך שאינו מפטר את לבאות, סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת שעמד באותה עת בחזית המחלוקת של המשרד עם בזק בנושא מחירי 'רפורמת הטלפוניה' (שיחת הנזיפה)".

 

 

מנכ"לית בזק לשעבר סטלה הנדלר. "מומו הוציא אותי מהמו"מ מולה", העיד לבאות מנכ"לית בזק לשעבר סטלה הנדלר. "מומו הוציא אותי מהמו"מ מולה", העיד לבאות צילום: ינאי יחיאל

 

"אולי בדיעבד כן היינו צריכים להתנגד"

 

"האירוע השלישי הטראומטי", המשיך לתאר לבאות בעדותו במשטרה, "שהיה הכי קשה לי, היה בספטמבר 2016 כשנסעתי לחופשה ברודוס. יום אחרי שהגעתי, רביעי או חמישי בין החגים, קיבלתי טלפון מהסגן שלי. הוא אמר לי שהמנכ"ל כינס דיון דחוף והציג מסמך עב כרס של שינוי מדיניות משרד התקשורת. איזה 20 עמודים שלא ראיתי ולא שמעתי. יותר מזה, לא יצא בעבר, לא קרה, שמסמך כל כך כלכלי לא יצא מהאגף הכלכלי של משרד התקשורת. זה מסמך שלא עבר את אגף הכלכלה".

 

חוקר: "מי הכין אותו?"

 

לבאות: "אני לא יודע. אני חושב שמומו חתם עליו לא זוכר. אני ישר מתקשר לדנה נויפלד ואומר לה שהיא חייבת לעצור את הדבר הזה. כי מומו כתב שביום ראשון בצהריים הוא קובע מדיניות חדשה. שינויים שבעיני הם משמעותיים בשינוי המדיניות הזו שקשורה לבזק.

 

"כשחזרתי לארץ התקשרתי ליאיר חקק שהוא כלכלן מעולה (במשרד התקשורת – ת"ג ול"ד). הוא אמר לי שלא הוא הכין את המסמך במשרד. ואני חושב שבדיעבד עלה בחקירה שבמסמך הזה לקחו חלק החבר'ה במשרד. אבל אני עדיין נשארתי בתחושה שידה של בזק במסמך הזה חזקה מאוד. אני לא ראיתי איך מנכ"ל יושב עם עצמו וכותב 20 עמודים, זה דבר שמנכ"לים לא עושים. בזק אגב טענו שהמסמך הזה רע להם, ושהוא לא יצא מהם".

 

את המסמך, כך לפי ממצאי החקירה, פילבר אכן לא כתב וניסח לבדו. אנשי בזק, כך עולה מתכתובות שונות, קיבלו ממנו טיוטות והעירו הערות שונות שאותן הוא הטמיע.

חוקר: "הרמתם ידיים כשקורה פה משהו חריג?"

 

לבאות: "התחבטנו בזה מאוד. אולי בדיעבד כן היינו צריכים להתנגד לזה. מבחינת ביצוע התפקיד שלנו ישבנו על זה. היה לנו מוזר שבזק נלחמת בך מלחמת חורמה, ופתאום משנים את המדיניות".

 

חוקר: "ממי אתה מקבל הנחיות בתפקידך כסמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת?"

 

לבאות: "אני כפוף ישירות למנכ"ל. אבל אני מוכרח לומר שזה לא כמו במשטרה ובצבא. מקיימים ישיבה, מסכימים על דרכי פעולה ויוצאים לעבודה. זה נדיר שמנכ"ל ממשלתי מנחה בצורה חותכת לעשות משהו".

 

פרקליטו של שאול אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, מסר: "אין לנו כל יכולת וכוונה לנהל משפט בתקשורת, ודאי שלא כאשר מודלפים שברירי ציטוטים מתוך חומר חקירה עצום. אנו סמוכים ובטוחים שבית המשפט שיבחן את העובדות לאשורן יגיע למסקנה ולפיה אלוביץ' לא עבר כל עבירה".

x