$
מחפשי עבודה

לידיעת המנהלים: זה הדבר החשוב ביותר לטאלנטים

סקר עולמי של BCG בקרב 366 עובדים מ-197 מדינות מצא שהדבר החשוב ביותר לעובדים הוא מערכת יחסים טובה עם עמיתיהם; הם פחות מעוניינים ברילוקיישן מבעבר אבל יעדי הרילוקיישן הפופולאריים נשארו ללא שינוי וגם, מהו הדבר החשוב ביותר לעובדים בישראל?

מעין מנלה 14:0902.12.19

הדברים החשובים ביותר לעובדים במקום העבודה הם מערכות היחסים שלהם עם האנשים בעבודה והאיזון בין העבודה לחיים הפרטיים, כך עולה מסקר גלובלי חדש שנערך בקרב 366 אלף עובדים מ -197 מדינות. לפי הסקר, שנערך על ידי "דה-נטוורק", ברית גלובלית של יותר מ -50 אתרי גיוס מובילים בעולם, הכוללת את פורטל דרושים בישראל וחברת הייעוץ הגלובלית BCG, תנאי העבודה החשוב ביותר לעובדים ברחבי העולם הוא מערכת יחסים טובה עם עמיתיהם, לאחר מכן איזון טוב בין חיי עבודה ובית ואת השלישייה הראשונה סוגרים יחסים טובים עם הממונה.

 

בישראל, היחסים הטובים עם הבוס הישיר הם החשובים ביותר לעובדים, לאחר מכן שכר, יחסים טובים עם העמיתים, איזון טוב בין עבודה וחיי פנאי או משפחה וקבלת הערכה בעבודה.

 

אחד הדברים הבולטים שציינו המשתתפים בסקר, הוא הדאגה בעקבות אתגר ניהול כוח האדם, המשתנה במהירות בעקבות כניסת אוטומציה ובינה מלאכותית. אמנם האפקט המלא של השינויים הטכנולוגיים יורגש רק בעוד כמה שנים, אך כבר עכשיו האוטומציה דורשת מהאנשים יכולות דיגיטליות חדשות ומצריכה מומחיות טכנית עמוקה.

 

בנוסף, ניכרת ההשפעה הדמוגרפית מכך שהעובדים המבוגרים פורשים ולעובדים הצעירים יש ציפיות ותנאים שונים לגבי מיקום ואופי העבודה. לשני אתגרים אלה מתווסף אתגר מדיניות ההגירה והצורך בעובדים בעלי מיומנויות ספציפיות אשר לא תמיד נמצאים במדינה מסויימת. לפיכך, עורכי המחקר מדגישים את הצורך בבחינת מדיניות ההגירה על מנת שתאפשר כניסת מועמדים זרים מתאימים.

 

העובדים פחות מעוניינים ברילוקיישן

ארה"ב ובריטניה ידועות כיעדי עבודה מובילים ומבוקשים ולמרות זאת הנכונות לרילוקישיין גם לשתי המדינות הללו פחתה משמעותית. הסקר מצא כי 57% מהעובדים מסכימים להגר למדינה אחרת לטובת עבודה, זאת לעומת 64% בשנת 2014. עורכי הסקר לא קובעים חד משמעית אם הירידה מיוחסת לכך שהעולם הופך לפחות פתוח להגירה או שהמשרות הפכו להיות יותר גלובליות ואינן מצריכות רילוקיישן משום שניתן לבצע אותן מכל מקום בעולם.

 

עובדים פחות מעוניינים היום ברילוקיישן. היעד הפופולארי הוא עדיין ארה"ב עובדים פחות מעוניינים היום ברילוקיישן. היעד הפופולארי הוא עדיין ארה"ב צילום מסך: barcelona-home

 

 

עם זאת, הנכונות לניידות לא נמוכה בכל המדינות, כמו למשל: בהודו יותר מ 90% מהנשאלים ובברזיל ואפריקה 70% מהנשאלים מוכנים לעבור לחיות במדינה אחרת לטובת עבודה טובה ומשתלמת. מדובר בשתי המדינות הכי מאוכלסות וצפופות בעולם ובשתיהן הצורך והמוכנות להתניידות עלה מאז סקר 2014. לעומת זאת, הנכונות להתניידות ירדה משמעותית בארה"ב ובבריטניה, וזאת למרות התמורות הפוליטיות הרבות ותשומת הלב המדינית הכמעט בלתי פוסקת בהן. בסה"כ מתוך 50 המקומות הכי מאוכלסים וצפופים בעולם רק 7 מגלים התעניינות משמעותית במעבר למדינה אחרת לצרכי עבודה.

 

סין היא אחת המדינות שבה יש הכי פחות מוכנות לרילוקיישן, הסיבה לכך היא כנראה השינוי שחל לטובה באזורים רבים ביפן שהפכו לחדשניים, מודרניים ומעודכנים. סין מציעה משרות טובות ואיכותיות ולכן כבר אין צורך לחפש הזדמנויות עבודה משתלמות בחו"ל. אגב, גם ישראל נמצאת ברשימת המדינות בהן הנכונות להתניידות גלובלית היא נמוכה.

 

ליאת הדר שרביט, מנכ"לית פורטל דרושים סבורה שהמגמה צפויה להימשך. "הצורך לעבור למדינה אחרת יורד, כל עוד היצע העבודות במדינה ממשיך להיות מגוון וכולל משרות אטרקטיביות".

 

גם שיפור התנאים הכלכליים במדינות מרכז אירופה ואף במזרח אירופה (פולין, קרואטיה, סלובניה ורומניה), מסביר את הירידה התלולה בנכונות להתניידות בעולם. סיבות אישיות גם מהוות חלק מהעניין ונראה כי הורים נוטים פחות להסכים להתנייד (רק 52% הורים לעומת 60% ללא ילדים). עוד העלה הסקר כי גם רווקים מגלים מוכנות לניידות גבוהה יותר מאשר נשואים ( 65% לעומת 51%), וכך גם גברים לעומת נשים (61% לעומת 53%).

 

מסתבר שגם לגיל יש משמעות על מוכנות לניידות, בשנות ה- 20 מגלים נכונות גבוהה יותר להתניידות מאשר בשנות ה- 60 ( 61% לעומת 44%). עם זאת יש לקחת בחשבון שהצעירים שבחבורה העידו שהם מחפשים עבודה ושהם גמישים בחיפושם. בנוסף, חשוב לציין שמדובר בצעירים ולכן המיומנויות הטכניות שלהם, הגמישות, הידע, השאפתנות והרצון לעבוד בארגונים וחברות רב לאומיות ברחבי העולם גבוהים יותר.

 

החדשות הטובות למגייסים בתחום הטכנולוגי והפיתוח הדיגיטלי, הן ש- 67% מהנשאלים שמחפשים עבודה בתחום עיצוב ממשקי משתמש, פיתוח אפליקציות, בינה מלאכותית וכדומה, הביעו נכונות לרילוקיישן עבור המשרה הנכונה.

 

מנגד, המדינות והחברות השונות מאותגרות בגיוס זרים לטובת תפקידים פחות "זוהרים" אך נחוצים יותר, המשתייכים לצווארון הכחול כדוגמת טיפול בקשישים, עבודה בבית מלון, סלילת כבישים וכדומה.

 

הסיבות בגינן אנשים מוכנים לרילוקיישן השתנו. לפני 4 שנים הסיבה העיקרית הייתה חווייתית והרחבת אופקים, גם כיום הסיבות הן אישיות ודומות. מרבית הנשאלים הסבירו את מוכנותם לניידות כהזדמנות לשדרוג הקריירה, השכר ורמת החיים. באופן לא מפתיע הנכונות במדינות בהן קיימת אי יציבות פוליטית ו/או שחיתויות ברמה גבוהה, הייתה מעל הממוצע (60%).

 

ארה"ב היא עדיין יעד מועדף לרילוקיישן. היא היעד הראשון עבור נשאלים מאמריקה הלטינית, הקריביים ודרום אפריקה. ארה"ב דורגה כיעד השני הכי מועדף עבור נשאלים מהמזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה. נשאלים מדרום אסיה דירגו את ארה"ב כיעד השלישי הכי מועדף. לפני שבריטניה פרשה מהאיחוד האירופי היא הייתה היעד המועדף באירופה, כיום גרמניה היא המדינה המועדפת לרילוקיישן. במיוחד על מהגרים מרוסיה, צפון אפריקה, המזרח התיכון ומזרח אירופה, ההסבר לכך הוא כנראה מדיניות ההגירה הפתוחה, התעשייה המפותחת והשירותים החברתיים הנרחבים. קנדה היא היעד השלישי מועדף לרילוקיישן, מדיניות ההגירה בה נועדה לחזק את כלכלת המדינה.

 

אוסטרליה מפתיעה ונמצאת גם ברשימת חמשת היעדים המבוקשים. בריטניה הייתה מספר אחת ב- 2014 מאז 'צנחה' מפופולריותה, אצל הסינים למשל, ירדה בדירוג ליעד ה-7 בלבד, אחרי אוסטרליה, ארה"ב ואף יפן. עם זאת, לונדון נתפסת כאחת הערים התוססות בעולם שיש בה קסם מיוחד ובינלאומי. מדינה אירופאית נוספת שירדה בדירוג הפופולריות שלה בקרב הנשאלים היא שוויץ וזאת כנראה עקב שינוי מדיניותה שקבע מכסת זמינות לעובדים זרים.

 

לונדון מחכה להם

בריטניה כמדינה אולי ירדה בפופולריות שלה כיעד עבודה מאז 2014, אך העיר לונדון ממשיכה להיות העיר המועדפת על עובדים זרים פוטנציאליים. גם ניו יורק נותרה כיעד מספר שניים, באופן כללי הנשאלים עדיין זוכרים לטובה את ערי המטרופולין הגדולות בארה"ב ובאירופה.

 

גם ערים באזורים אחרים תופסים את תשומת לב הנשאלים כמו למשל דובאי שכיום מהווה יעד העבודה הכי עשיר או אבו דאבי. במקביל הונג קונג נהנית גם היא מפופולריות גואה בייחוד בשנים האחרונות.

 

כיצד יכולים עובדים להתמודד עם השינויים הגלובליים בשוק העבודה

מחברי המחקר מציעים ליחדים שייאלצו להתמודד עם השינויים הגלובליים בשוק העבודה היא לא להמר ולהתמקד בהשגת מיומנות ספציפית אחת בלבד. בנוסף חשוב לדעת שכישורים שפעם היו נחשבים כ'ערובה לכל החיים' בעולם העבודה, עלולים לאבד את הרלוונטיות שלהם במהרה.

 

התגובה ההגיונית המתבקשת היא למידת כישורים חדשים נדרשים, ומסתבר ש 68% כבר מוכנים להתעדכן וללמוד אותם למרות שכרגע אין להם שום סיכון לחוסר רלוונטיות בעבודה. 29% אחרים הביעו מוכנות לעבור הכשרה והשתלמות חדשה נדרשת רק אם יהיו להם בעיות משמעותיות במציאת עבודה.

 

אכן לימודים ותרגול מהווים חלק ממארג חוויית העבודה המודרנית ומן הסקר עולה כי שני שליש מכלל העובדים מבלים מספר שבועות עד כמה חודשים בשנה, בלמידה של מיומנויות חדשות או תהליכים חדשים. הלמידה המזדמנת והעצמית (קורסים מקוונים למשל) גוברת ועולה כל הזמן.

 

בהמשך לכך שלא כדאי להסתמך על כישור אחד בלבד, כך לא כדאי להתקבע על יעד אפשרי אחד לרילוקיישן. השנים האחרונות הוכיחו שיעד שנחשב עד לא מזמן כפוטנציאלי וטוב, יכול בעקבות רגולציה או שינוי פוליטי להפוך ללא כדאי, לכן עדיף שיהיו לכם מספר יעדים אפשריים.

 

"הלימודים הפורמלים והלא פורמלים הם השקעה משתלמת עבור כל אחד, אולם אין בהם כדי לנבא הצלחה בשוק העבודה. כיום אנו רואים שהגיל ועימו הנסיון בשוק העבודה הינו מנבא גדול יותר ליציבות, לצמיחה ולדרישות של העובדים בשוק העבודה. כאשר מדובר בצעירים בעבודות ראשונות החוויה הינה החשובה ביותר השכר בגיל זה אינו גבוה אך משמעותי כיון שהם חוסכים, עפ"י רוב ל'טיול הגדול' או ללימודים. החלק החברתי חשוב להם כי הם רוצים ליהנות מהחוויה ומסביבת עבודה נעימה וצעירה וגם היחסים הטובים עם הממונים עליהם משמעותיים עבורם, אם כי פחות. בגילאים אילו אנו רואים פחות נאמנות לעבודה ומחשבה על קריירה והמעבר בין העבודות הוא גבוה.

 

טווח הגילאים 26 עד 35 זהו הטווח שבו בדרך כלל מקימים משפחה וההוצאות גדלות, לכן התנאי הכי משמעותי הוא השכר. בשלב זה מתחיל פיתוח הקריירה והערכה אישית לביצועים כך שהיחסים עם המנהל הישיר משמעותיים לעובדים יותר מאשר היחסים עם העמיתים. בטווח זה אנו רואים התמתנות בניידות.

 

הטווח האחרון הוא מעל גיל 35,

 זהו השלב בו העובדים מגיעים למיקסום המקצועיות. גיל זה מאופיין בחשיבות משנית לשכר ולעמיתים כיון שהדבר המשמעותי עבורם הוא יציבות בעבודה ולכן היחסים הטובים עם הממונה הישיר הם הכי משמעותיים עבורו. בגילאים אילו יש חשש למקום העבודה וחשיבות הביטחון התעסוקתי עולה מכאן שהרצון לשנות ולהחליף עבודה יורד משמעותית", אומרת הדר שרביט.

x