$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

משרד שטיינמץ עמינח: "מבחינת מס - אין הבדל בין חנות מקוונת לחנות פיזית"

הסוחרים הרבים שמוכרים מוצרים באתרי מסחר מקוונים, לעיתים חושבים שהם פתורים מניהול ודיווח מיסים. רו"ח גיא ארליך ממשרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח מסביר כי ההפך הוא הנכון

אבנר ענתבי 16:4222.07.19

מוגש מטעם DUN'S 100

 

תופעת הסוחרים הקטנים באתרי מסחר כמו eBay, אמאזון, אליאקספרס וכו' רק הולכת ומתעצמת בשנים האחרונות. אם פעם, נחלתם של הישראלים הייתה רק לקנות את המוצרים השונים שנמכרים באתרים אלו, בזמן האחרון אנחנו עדים למספר רב של סוחרים ומוכרים ישראלים, המוכרים את מרכולתם לכל העולם.

 

פריצת גבולות השוק המקומי היא כמובן מבורכת, ובעקבות כך מעמדה של ישראל כמעצמת קניות מקוונות נשמר, והסוחרים נהנים ממכירה לכל קצוות העולם - מהמחשב האישי בבית. לצד זאת, ישנן בעיות וסכנות שבמודע או לא במודע, הסוחרים והמוכרים נכנסים אליהן, בעיקר בכל הנוגע לניהול ספרי מס, דיווחים ותשלומים שונים בארץ ובמדינות שונות. רו"ח גיא ארליך, מומחה לסחר מקוון במשרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח, מסביר כי חלק מהסוחרים הללו, חושבים ובטוחים שהם שונים מחנויות פיזיות מקומיות בכל הנוגע לניהול התשלומים והמיסים.

 

רו"ח גיא ארליך רו"ח גיא ארליך

 

מצא את ההבדלים

"האמת היא, שהם טועים ובגדול. אין שום הבדל בין חנות מקוונת לבין חנות פיזית", פותח רו"ח ארליך. "זהו עסק לכל דבר ועניין, וגם כאשר מדובר על עסק דיגיטלי מקוון, הדבר לא מקל בענייני מס ותשלומים. מה גם, שהחנות מוכרת לכל המדינות - ארה"ב, בריטניה וכו', ולכן יש כאן מורכבות שאין לחנות פיזית רגילה הממוקמת במרכז המסחרי בעיר".

 

"לסוחר מקוון, קיימות יותר "דאגות" - האם הסחורה עוברת במכס של ישראל, האם צריך לשלם מע"מ בארץ או בארץ היעד, האם צריך לדווח על המיסים במדינות היעד או בישראל, האם המשלוח אכן יגיע כראוי ללקוח, ניהול מו"מ עם חברות שליחויות ועוד. יש לסוחר המקוון מורכבות בניהול ספרי המיסים, דבר שלא קיים כאמור בחנות רגילה מקומית", אומר רו"ח גיא ארליך.

 

סוגיית המע"מ בסחר מקוון, מעסיקה רבות את רואי החשבון במשרד שטיינמץ עמינח. לשיטתם, בד"כ אין צורך לשלם מע"מ בארץ, אבל ישנם מצבים שאכן צריך לשלם מע"מ, במיוחד אם מוכרים את הסחורה לישראלים בישראל. "אם ניקח כדוגמה את ארצות הברית, שם יש תשלום מס הנקרא Sale tax, המזכיר את חוק המע"מ אצלנו. לאחרונה יצאו פסיקות בקליפורניה ובעוד כמה מדינות, הקובעות כי הפעילות של אותו סוחר בינלאומי שפועל באמאזון ובשאר האתרים, תירשמנה ברשויות המס במדינה, והוא יצטרך לשלם את מס המכירה Sale tax", אומרים בפירמה.

 

"ישנם מצבים שבהם תשלומי המיסים אינם וודאים" "ישנם מצבים שבהם תשלומי המיסים אינם וודאים" צילום: שאטרסטוק

 

חשוב להדגיש, ישנם מצבים שבהם תשלומי המיסים אינם וודאים, ועל הסוחר לבדוק היטב אם הוא נדרש לשלם מיסים מסוימים במדינת היעד. לדוגמה, אם הסוחר ממוקם בישראל, והוא משלם את כל המיסים בארץ, ככל הנראה, הוא יהיה פטור מתשלום מיסים נוספים גם בארץ היעד, כך שלא יווצר כפל מיסים.

 

הרבה התעסקות, מעט כסף

החלום להצליח כסוחר מקוון יכול להטעות. אומנם הסוחר לא משלם על נדל"ן, שכירות, ארנונה ושאר ההוצאות הנלוות לנכס במרכז העיר, אך הוא ישלם סכומים גבוהים על הוצאות שונות, שלא קיימות בחנות פיזית, או שקיימות במידה נמוכה.

 

"לסוחר דיגיטלי, אין בד"כ מחסן סחורה משלו, ואין לו אתר אחסנה של המוצרים. הוא צריך לשלם דמי אחסנה למפעיל, דמי משלוח, ועוד לא דיברנו על הסחורה שלא נמכרת", אומר רו"ח גיא ארליך. "הסחורה שלא נמכרה, מועברת בד"כ למחסנים של אמאזון למשל, ואותו אתר גובה עמלות גבוהות במיוחד מהסוחר, כך שכמעט ולא נשאר לו רווח".

 

"בסופו של יום, הרבה סוחרים כאלה, מפסידים את כל ההשקעה שהשקיעו בחנות או בפרויקט, ורק מעטים מהם יודעים איך למנף את המסחר ולהגדיל את המספרים. סוחרים קטנים קונים סטוקים של פריט מסוים, וחושבים שהם מחר מחרתיים יוכלו למכור אותו ברווח.

הלקוחות לא קונים, ובסוף הסוחר נשאר עם הסחורה שעלתה לו כסף, ואתרי הסחר מעניקים הנחות על המוצר, וגובים עמלות גבוהות", מציינים במשרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח.

 

"מערכות סליקה מצריכות ידע ואנגלית מצוינת" "מערכות סליקה מצריכות ידע ואנגלית מצוינת" צילום: PIXABAY

 

בפירמה מדברים גם על הנושאים הפיננסים הדרושים בסחר מקוון, מלבד תשלום מיסים: "מערכות הסליקה, חישוב קבלת הכסף, וגם מערכות חיצוניות כמו PayPal או פיונייר, מצריכות אנגלית מצוינת, וידע בהתנהלות כלכלית. לא כל פלוני אלמוני יודע להתעסק עם המנגנונים הללו, ולא כולם יודעים לנהל מו"מ על גובה העמלה שהאתרים רוצים לגבות פר מכירה", מציין רו"ח גיא ארליך.

 

בפירמה מדגישים, כי ליווי מקצועי של יועץ מס המתמחה בסחר מקוון, יכול להקל משמעותית על הסוחר, במיוחד בשנים הראשונות. "דבר ראשון, הסוחר צריך לדעת איפה, איך ומתי לדווח על ההכנסות ועל ההוצאות שלו, לדוגמה - בארץ או במדינות זרות? דבר שני, צריך לראות שכל ההכנסות אכן נכנסות ולא הולכות לאיבוד בדרך, שלא משלמים סתם מע"מ ומיסים אחרים, ולכן איש מקצוע יכול לעזור בכל הנושא הכלכלי".

 

רו"ח גיא ארליך הוא יועץ מס המומחה בסחר מקוון במשרד רואה החשבון שטיינמץ עמינח. אין האמור מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.