$
מעסיקים

סקר: רבע מחברות ההייטק שוקלות להעביר פעילות לחו"ל

כך לפי סקר שערך איגוד ההייטק של התאחדות התעשיינים; "ישראל מחשיבה את עצמה כמעצמת הייטק, אבל זה בורח לנו בין האצבעות"; התמריץ העיקרי להעברת פעילות לחו"ל - הפחתת עלות העבודה; שכר של מהנדס בפולין - כמחצית מבישראל

מעין מנלה 14:2515.01.19

בזמן שענקיות ההייטק העולמיות מפעילות מרכזי פיתוח בישראל, 45% מחברות ההייטק הישראליות פועלות בחו"ל או בוחנות אפשרות של העברת פעילות לחו"ל, כך עולה מסקר שערך איגוד ההייטק של התאחדות התעשיינים. לפי הסקר, 21% מהחברות כבר פועלות בחו"ל ואילו 24% מהחברות בוחנות התרחבות בחו"ל על חשבון פעילות בארץ.

 

"מדינת ישראל מחשיבה את עצמה כמעצמת הייטק אבל זה בורח לנו בין האצבעות כי חלק מעבירים וחלק יעבירו את הפעילות לחו"ל", אומרת מירב קינן, מנכ"לית איגוד ההייטק של התאחדות התעשיניים, "חברות מתחילות ממשהו קטן, פותחות מרכז קטן במזרח אירופה או באירופה או בניו יורק ואז הן מגלות שיותר קל לעשות שם עסקים, שבמזרח אירופה כוח האדם הוא זול ושהן גם מקבלות מענקים כדי לעודד אותן לעשות שם עסקים. אז הן מעבירות פעילות לחו"ל ומתפתחות שם - וזה אסון להייטק הישראלי".

 

הכיכר האדומה במוסקבה. עלות ההעסקה נמוכה משמעותית מבישראל הכיכר האדומה במוסקבה. עלות ההעסקה נמוכה משמעותית מבישראל צילום: משאטרסטוק

 

"מהצד השני גם מדינות אחרות בעולם מבינות את המצב הזה - מגיעים נציגים שמבקשים לפתות את החברות הישראליות לאיזורים שלהן מכיוון שהן מביאות המון ערך למדינות שבהן הן פעולות. כאשר חברות נתקלות בנושא של חוסר בכוח אדם הן בדרך כלל יפנו להודו או מזרח אירופה ויפתחו שם סניפים. לעומת זאת כאשר חברות מחפשות מענקי פיתוח ותנאים מיטיבים לפתיחת עסקים הן פונות בדרך כלל לאירופה או ארה"ב. יש ממש תחרות בתוך ארה"ב בין המדינות השונות והן נותנות היום הטבות לחבורת ישראליות שמגיעות".

 

מירב קינן, מנכ"לית איגד ההייטק של התאחדות התעשיינים מירב קינן, מנכ"לית איגד ההייטק של התאחדות התעשיינים צילום: אלי לוי

לפי הסקר, הסיבה העיקרית להעברת פעילות לחו"ל היא הוזלת עלויות עבודה ואחריה קירבה לשוקי היעד. עוד עולה מהסקר ש-48% מהחברות מעוניינות להרחיב את פעילותן בארץ. עם זאת, מתוכן יש גם כאלה שלמרות זאת מעוניינות להעביר או להרחיב פעילותן בחו"ל וזאת בעיקר בגלל כובד הרגולציה בישראל.

 

"אנחנו רואים שכמעט רבע מהחברות בישראל בוחנות התרחבות לחו"ל כך שאנחנו מאבדים את הפוטנציאל של המשק בישראל לטובת חו"ל. במקום ש-72% מהחברות היו מעוניינות להרחיב את הפעילות בארץ חברות מעדיפות להגדיל את הפעילות בחו"ל", אומרת מילה סופר, מנהלת מחלקת המחקר של התאחדות התעשיניים.

  

עלות ההעסקה של מהנדס מכונות מתחיל למשל בישראל היא כמעט פי ארבעה מאשר ברוסיה וכמעט פי שניים מאשר בסין. בעוד שברוסיה מהנדס מכונות מתחיל משתכר 10,353 דולר בשנה (שכר חציוני), בישראל שכרו יהיה 37,126 דולר בשנה. בפולין השכר החציוני של מהנדס מכונות מתחיל הוא 15,549 דולר, בסין – 20,375 דולר ובצ'כיה השכר החציוני של מהנדסי מכונות בכל הרמות הוא 23,020 דולר בשנה.

 

באירלנד השכר דומה לזה של ישראל ועומד על 35,229 דולר בשנה ואילו השכר בארה"ב גבוה משמעותית מאשר בישראל. שם מהנדס מכונות מתחיל ישתכר כ-65 אלף דולר בשנה.

 

הסקר נערך בקרב 66 חברות המהוות 40% מהמדגם אליו נשלח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x