$
מנהלים 2018

דירוג המנהלים 2018: ישראלים מבינים רק אקזיט

שוק ההון הריע השנה לשני בכירים, שיחד הובילו אקזיטים ב־9.6 מיליארד דולר. אבל בין שני אלה התייצב פתאום מנהל של חברת תעשייה קיבוצית ותיקה, שעובד בשקט, ביסודיות ובלי אבק כוכבים

אתי אפללו 08:1124.12.18

בבריכה של טרייבר, גם הערך צף

 

כשניגשנו לערוך את דירוג המנהלים של "מגזין כלכליסט" ל־2018, חשבנו שיש לנו מושג מוצק לגבי צמרת הדירוג. בהתחלה נדמה היה שצדקנו: מהר מאוד התברר שאורי יהודאי, המנכ"ל הנצחי של פרוטרום (22 שנים!) שהוביל את החברה לאקזיט נוצץ של 6.4 מיליארד דולר, התייצב במקום הראשון בדירוג. יהודאי, שהגופים הפיננסיים ממקמים אותו זה שנים בעשירייה הפותחת שלנו, זכה במקום הראשון לא רק בציון המשוקלל, אלא גם בשלושה מארבעת הקריטריונים (ברביעי הוא דורג שני).

 

דירוג המנהלים 2018

מקום ראשון - אורי יהודאי: "הענקיות לא נתנו פתרונות ללקוחות הקטנים ואנחנו כן"

מקום שני - אייל טרייבר: "אנחנו רוצים שאנשים יבקשו מיטרוניקס, בדיוק כמו שמבקשים אפל"

מקום שלישי - דניאל בירנבאום: "מייצרים שלום ועל הדרך גם סודה"

מקומות 4-10 - ממנכ"ל מגה אור, איתמר רגב - ועד למנכ"ל אמות, אבשלום מוסלר

מקומות 11-20 - מגלעד יעבץ מאנלייט, אסאס לוינגר מאנרג'יקס ועד שמואל סייד מריט1 ורפי עמית מקמטק

מקומות 21-30 - ממשה ממרוד מתדיראן הולדינגס ודוד פתאל ועד לאייל חנקין מעזריאלי

מקומות 30-50 - מאלדד בן משה, מנכ"ל אינרום תעשיות בנייה - ועד לגיורא אלמוגי, מנכ"ל או.פי.סי

 

  

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום. מקום ראשון אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום. מקום ראשון צילום: יונתן בלום

 

 

אפשר היה גם לנחש שדניאל בירנבאום, מנכ"ל סודהסטרים, יככב בדירוג; ובאמת בירנבאום, שב־2007 לקח חברה מיושנת בשווי של 100 מיליון דולר ובאוגוסט האחרון הוביל אותה לאקזיט של 3.2 מיליארד דולר, הגיע למקום השלישי. התשואות המוצדקות שחלקו הגופים הפיננסיים ליהודאי ולבירנבאום היו כמעט מתבקשות: בכל זאת, בסטארט־אפ ניישן, תרבות האקזיטים נהפכה כמעט מקודשת.

 

אבל אז ציפתה לנו הפתעה מרתקת: בין שני הכוכבים האלה השתחל למקום השני אייל טרייבר, מנכ"ל מיטרוניקס, חברת תעשייה קיבוצית ותיקה שמייצרת רובוטים לבריכות ויושבת בקיבוץ יזרעאל, למורדות הגלבוע. טרייבר, מנכ"ל החברה זה שלוש שנים (קודם לכן שימש שנתיים כסמנכ"ל השיווק והמכירות), ידע גם הוא להציף ערך למשקיעים, ומניית מיטרוניקס עלתה ב־40% ב־11 החודשים הראשונים של 2018 — ובכל זאת, להתברג בין שני אקזיטים כאלה? כששאלנו את הגופים המדרגים מה קרה השנה, ולמה דווקא טרייבר, התשובה היתה: "השאלה צריכה להיות 'למה רק עכשיו? איך זה שטרייבר לא סומן קודם?'. מדובר במנהל שעומד במילתו — ובשוק ההון של היום, זה הרבה".

 

סופת חוב

 

מעניין לראות שהשוק מעריך מנהלים שעומדים במילתם. השאלה היא רק אם זה עובד לשני הכיוונים. זה יהיה מבחן מעניין דווקא בהקשר של החברות האמריקאיות שנדדו לארצות החוב: אלו שבאו כדי לגייס כאן חוב וכעת הן מתחילות להתנדנד, כאשר חלקן כבר הגיעו להסדר. האם בפעם הבאה שהחתמים יבואו לשווק עוד חברה עם מבנה תאגידי מוזר וכמה פרויקטים לא ברורים, יזכור השוק שיש באמתחתם סחורה מפוקפקת?

  

גז אאוט, אנרגיה מתחדשת אין

 

בענף הבנקאות, שני בנקים נמצאים תחת חקירת הרשויות האמריקאיות, ושני המנכ”לים שלהם, אריק פינטו מהפועלים ואלדד פרשר ממזרחי־טפחות, נעדרו מהדירוג לראשונה השנה. את ענף הבנקאות ממשיך להוביל הבינלאומי בניהולה של סמדר ברבר־צדיק (מקום 13), והשנה בנק דיסקונט בניהולה של לילך אשר־טופילסקי (22) רשם עלייה נאה והתברג בראש העשירייה השלישית.

 

את העשירייה השנייה פותחים מנכ"לי שתי חברות האנרגיה המתחדשת: גלעד יעבץ מאנלייט אנרגיה (11) ואסא לוינגר מאנרג'יקס (12). מעניין לראות אותם בדירוג, בעוד מנהלי חברות האנרגיה מתחום הגז נשארו בחוץ.

 

הגלולה היתה מרה, אבל טבע מחלימה

 

לאחר שאשתקד נעדרה מהדירוג, חזרה אליו השנה טבע הודות למהלכים של המנכ"ל החדש קאר שולץ: זה קיבל חברה עם חוב של 35 מיליארד דולר, שפועלת מול שוק גנרי שקרס בארה"ב לאחר שקופקסון, ביצת הזהב של טבע, התחילה השנה לראות תחרות גנרית. שולץ לא ביזבז זמן בטרם הוציא לפעול שתי תוכניות קריטיות: שינוי המבנה הארגוני של החברה ותוכנית התייעלות. מיקומו בדירוג (15/14) מלמד שהגופים הפיננסיים מאמינים בו.

 

הכללים

 

לסיום, נזכיר איך נערך דירוג המנהלים: "מגזין כלכליסט" מפרסם את דירוג המנהלים המצטיינים זו השנה העשירית. אנחנו מבקשים מהגופים הפיננסיים המובילים בשוק לדרג את מנכ"לי החברות הנסחרות במדד ת"א־125, לפי ארבעה קריטריונים: אמינות, ביצוע, שקיפות, והתחשבות באינטרס בעלי המיעוט. מציונים אלו אנו גוזרים את הציון הממוצע של המנכ"ל. המדרגים מטעם הגופים הפיננסיים הם אנשי הצוות שבאים במגע עם החברות, מכירים אותן מקרוב, ויודעים להעריך היטב את פעילותן. קריאה מהנה. 

 

המדרגים

 

בנקים: הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי־טפחות, הבינלאומי, אגוד, ירושלים

חברות ביטוח: מגדל, כלל, הראל, מנורה מבטחים

בתי השקעות: פסגות, אקסלנס, אי.בי.איי, אלומות, הלמן־אלדובי, סיגמא, אנליסט, ילין־לפידות, אלטשולר־שחם, אינפיניטי, מור, מיטב־דש

 

השתתפו בהכנת הדירוג: יניב רחימי, רחלי בינדמן, חזי שטרנכליט, אמיתי גזית, דותן לוי, נורית קדוש, אורנה יפת, מאיר אורבך, דרור רייך, ליאור גוטמן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x