$
מחפשי עבודה

מי המציא את קורות החיים והאם נמשיך להשתמש בהם?

מסמך קורות החיים ששולחים כדי להגיש מועמדות לעבודה קיים כבר כ-500 שנה והשתנה מעט מאוד עם השנים. כיצד תשפיע הטכנולוגיה על הדרך שבה אנחנו מחפשים עבודה

מעין מנלה 20:4616.11.18

תהיתם פעם מי המציא את מסמך קורות החיים שאתם שולחים כדי להגיש מועמדות לעבודה? מסתבר שמדובר בלא אחר מאיש האשכולות מתקופת הרנסאנס לאונרדו דה וינצ'י.

 

דה וינצ'י נחשב כמי שכתב את קורות החיים הראשונים, שנים לפני שהחל לצייר את יצירות המופת המפורסמות שלו. ב-1482 כשהיה בן 30 בערך, הוא ניסה להשיג עבודה אצל לודוביקו ספורצה, שהיה בפועל שליט מילאנו. ספורצה חיפש להעסיק מהנדסים צבאיים, ולכן דה וינצ'י כתב מכתב כדי להתקבל לעבודה. בתוך המכתב הוא כלל רשימה של הכישורים שלו, שכללה יכולות בניית גשרים, תותחים ומקלעות, וכן סילוק מים מתעלות. הוא אף ציין בקטנה לקראת הסוף את כישוריו האמנותיים.

 

על פי הערכות, המכתב הזה נכתב על ידי כתב מקצועי ולא על ידי דה וינצ'י עצמו. בכל מקרה, הוא התקבל לעבודה, ועשר שנים לאחר מכן ספורצה פנה אליו בבקשה לצייר את "הסעודה האחרונה".  

כבר 500 שנה כותבים קורות חיים. האם בינה מלאכותית תייתר את הצורך במסמך? כבר 500 שנה כותבים קורות חיים. האם בינה מלאכותית תייתר את הצורך במסמך? צילום: שאטרסטוק

 

קרוב למאה שנים לאחר מכן, ראלף אגאס, מודד קרקעות אנגלי, אסף ביחד מספר מודעות שחשפו את 40 שנות הניסיון שלו בתעשייה, וכן כללו פירוט של הכישורים והפרויקטים עליהם עבד. אף שהאוסף הזה של מודעות הוא הדבר הקרוב ביותר לקורות חיים כפי שהם מוכרים כיום, באותה תקופה, המונח לא היה בשימוש רווח. 

 

המילה resume מקורה בצרפתית ופירושה תקציר. אך לא ברור לגמרי מי תבע את המונח כמתאר תקציר של כישורים וניסיון בעבודה. לפי אחת התיאוריות, המונח נטבע אפילו עוד לפני זמנו של דה וינצ'י, בימי הביניים בקרב גילדות עובדים. הפטרונים העשירים השתמשו ברשימות כדי לבסס מאגר עובדים המבוסס על מיומנויות. תיאוריה אחרת גורסת שלורד אנגלי שטייל בעולם, קרא למכתב ההיכרות שלו קורות חיים.

 

קורות החיים הפכו לנפוצים רק כמה מאות שנים לאחר מכן. לפי העיתונאי דניאל האודן, הסיבה לכך הייתה שמרבית הקהילות היו מבוססות מעמדות כך "שקריירה או היעדרה הוכתבו בעיקר לפי מקום הלידה, וציפו שאנשים ידעו את מקומם". סיום מלחמת העולם הראשונה והמהפכה התעשייתית עזרו לפרק את מבנה המעמדות, ואנשים היו יכולים לחפש עבודה ללא קשר למעמד החברתי שלהם. עד שנות ה-30 של המאה ה-20, קורות חיים היו כבר עניין שבשגרה, אף שהמומחים הזהירו את המועמדים לא לשבח את עצמם מדי מחשש שיתפסו כיהירים, כותב האודן. "עוד בשנות ה-50 פרטים כמו גיל, משקל ומוצא ההורים נחשבו לחלקים מהותיים בקורות החיים, ביחד עם תמונה של המועמד לבוש בחליפה". החלק האחרון מיועד כמובן לגברים. בשנות ה-60 נוספו לקורות החיים גם תחומי עניין ותחביבים.

 

בזמן שקורות החיים הפכו לחלק מקובל ומצופה בחיפוש אחר עבודה, התפתחות הטכנולוגיה שדרגה גם את קורות החיים שעד אז נכתבו ביד. בשנות ה-70 וה-80 תוכנת וורד של מיקרוסופט והמחשבים האישיים של יבמ עזרו להעניק לקורות החיים מראה מקצועי יותר. במקביל, באותן השנים פרח ענף ייעוץ הקריירה ונכתבו ספרי הדרכה רבים לכתיבת קורות חיים. ב-1985 מתחיל המנהג של בדיקת רקע של מועמדים לעבודה. הופעת מכונות הפקס בהמשך אותו העשור, הפכה לדרך הפופולארית והמגניבה לשליחת קורות החיים במהירות.

 

לינקדאין שולטת בתחום הרשתות המקצועיות והנטוורקינג, שינתה את קורות החיים אך לא ייתרה את הצורך בהם לינקדאין שולטת בתחום הרשתות המקצועיות והנטוורקינג, שינתה את קורות החיים אך לא ייתרה את הצורך בהם

 

האינטרנט שינה כמובן הכל, ואתרים כמו CareerBuilder היו החלוצים בשליחה דיגיטלית של קורות חיים. אך ההתקדמות הזו של הטכנולוגיה הרגה במידה מסוימת את קורות החיים המסורתיים. לאסלו בוק, לשעבר מנהל משאבי האנוש בגוגל, כינה את קורות החיים "רעיון נוראי" (ולא רק כי החברה קיבלה מעל 50 אלף קורות חיים בשבוע). 1995 - הדרך החדשנית והמקובלת לשליחת קורות חיים היא כעת האימייל.

 

יש שטוענים שההמצאה של לינקדאין ב-2003 הפכה רשמית את קורות החיים ללא רלוונטיים. מכיוון שפרופילים באתר לרוב כוללים את כל המידע שממילא מופיע בקורות חיים, אין זה מפתיע לגלות ש-87% ממגייסי כוח האדם משתמשים בלינקדאין כדי לסנן מועמדים בשלב הגיוס. מעבר לכך שצריך לעדכן את קורות החיים לעיתים קרובות, יש גם תחומים שמתגלים כבעייתיים, כמו ה'טייטלים' של התפקידים. "בכל יום ממציאים תארים חדשים שלא היו קיימים לפני כן, והם לא תמיד מספקים תמונה ברורה של מערכת הכישורים של המועמד", אומרת קריסה מיקלוסק, מנכ"ל פלטפורמת ההשמה tilr, המתבססת על אלגוריתם ל-FastCompany.

 

בשנים 2006- 2007 קורות חיים בוידאו הפכו פופולאריים וחלק מהמועדים אף העבירו את חיפוש העבודה ליוטיוב. לאחר מכך הצהרות כוונות לקורות החיים הופכות מיותרות ובמקומן מועמדים כותבים סיכום בפתיחת המסמך ו'הצהרות תפקיד' שמיועדות להראות התאמה של המועמד לתפקיד מסויים. הרשתות החברתיות נכנסות לתמונה כאשר לינקדאין שולטת בזירת הרשתות המקצועיות והנטוורקינג. מועמדים לעבודה מתחילים להתייחס למושגים כמו 'מיתוג אישי', 'מילות מפתח' ו-SEO. בשלב זה, כך לפי טוד למפיק, כמעט כל המעסיקים עושים חיפוש בגוגל על מועמדים לפני שהם מחליטים אם להזמין אותם לראיון.

 

אולם, לא כולם מספידים את קורות החיים. לפי חלק מהמומחים, הם פשוט משתנים ביחד עם התקופה. "לינקדאין הפך חלק מהאספקטים של קורות החיים ללא רלוונטיים, ביניהם ההמלצות, כי באתר שמים דגש על המלצות אישיות וקשרים", הסבירה אמילי גורדון, המנהלת האסטרטגית של חברת ההשמה סבן סטפ RPO.

 

הבעיה היא בכמויות ובעובדה שמנהלי הגיוס מקדישים שש שניות בממוצע לעבור על קורות החיים. זה מוביל לאפליה לא מודעת בהליך הגיוס. מסיבה זו, לא מעט חברות הסטארט אפ משתמשות בבינה מלאכותית בניסיון להתמודד עם הבעיה הזו, תוך הפיכת העבודה של המגייסים לקלה יותר ואת הסיכויים של מחפשי העבודה לגבוהים יותר.

 

אם כך, נוכח הפתרונות הטכנולוגיים, האם בעתיד נמשיך להשתמש בקורות חיים? "השימוש בקורות חיים כיום הוא בעיקר תוצאה של הרגל של שנים רבות. המסמך מעלה סוגיות רבות של אמינות, רלוונטיות למשרה ורבים המקרים שבהם מתפספסים מועמדים נהדרים בגלל צורת כתיבה ופורמט. יותר ויותר חברות מזהות את קורות החיים כבעיה ומתחילים לחפש אחר פתרונות אלטרנטיביים באמצעות פתרונות טכנולוגיים שונים. זה רק עניין של זמן ותחלופה של דור שרגיל לצורה מסוימת של מידע על המועמדים", אומר ליאור רומנובסקי, מנכ"ל ומייסד חברת Jenna.ai שנועדה לייתר לחלוטין את קורות החיים באמצעות בינה מלאכותית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x