$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

האינפלציה בראי המטבעות הדיגיטליים

רבות דובר ונכתב על תופעת האינפלציה הנמוכה בעשור האחרון, האם המטבעות הדיגיטליים ישפיעו על התופעה?

רבקה אלגריסי 10:5601.11.18

מוגש מטעם DUN'S 100

 

מאז המשבר של שנת 2008 , בוצעה הדפסת הכסף הגדולה בהיסטוריה, ארה"ב יפן ואירופה , שלוש מחמשת הכלכלות הגדולות בעולם הדפיסו כסף וחלקן עדיין מדפיסות כסף בהיקפים גדולים מאוד ולמרות זאת לא ראינו עליה חדה באינפלציה.

 

כל מי שלמד תואר ראשון בכלכלה יודע כי כאשר כמות הכסף במשק גדלה זה מוביל לאינפלציה גבוהה, והנה בניגוד לתיאוריה הכלכלית ולמרות הדפסת הכסף המאסיבית ביותר בהיסטוריה לא הייתה עליה באינפלציה.

 

ההסברים הרבים לכך שהאינפלציה נשארת נמוכה נעוצים בשני תהליכים מרכזיים,

 

הראשון הוא הסבר דמוגרפי – אוכלוסיית העולם מתבגרת, היא מתבגרת גם כי תוחלת החיים עולה וגם כי שיעור הילודה יורד בשנים האחרונות. ישנן מדינות שהדמוגרפיה שלהן היא שלילית בשל ירידת שיעור הילודה.

 

מדוע האוכלוסייה המבוגרת מקטינה אינפלציה? התשובה נעוצה בעיקר בעובדה שאוכלוסייה מבוגרת יותר מוציאה פחות כסף בהשוואה לצעירים, זוג צעיר בתחילת הדרך יוציא הרבה כסף על צרכי המשפחה הגדלה ומתפתחת וצרכי דיור, אוכלוסייה מבוגרת מוציאה פחות. התבגרות האוכלוסייה בעולם מקטינה את הביקושים ולכן היא נחשבת כגורם שממתן עליית מחירים בעולם, חלק מתופעה זו פוגע בצמיחה , זו הסיבה שבסין שינו את מדיניות הילד היחיד ובאירופה מחוקקים חוקים המעודדים ילודה באמצעות הטבות לנשים הרות ונשים בחופשת לידה.

 

הסיבה השנייה הגורמת למיתון בעליית המחירים ואף לירידת מחירים חדהוהיא בעיני הסיבה המרכזית והשפעתה צפויה להתעצם יותר בעשור הקרוב היא התפתחות הטכנולוגיה.

 

בשני העשורים האחרונים אנו נמצאים במהפכה טכנולוגית מתמשכת המשפיעה על כל תחומי החיים.

 

בעצם אנו צורכים היום יותר שירותים טכנולוגיים בפחות כסף ממה ששילמנו לפני עשור.

 

רבקה אלגריסי רבקה אלגריסי צילום: סיון פרג'

 

די במספר דוגמאות פשוטות כדי להמחיש את החיסכון הכספי המשמעותי שמביאה הטכנולוגיה לתחומים רבים בחיינו, למי מילדנו יש היום ספרי אנציקלופדיה בבית כאשר ניתן בכל מקום לשאול את ויקיפדיה או "ד"ר גוגל" כל שאלה? בעבר שילמנו מאות שקלים על תוכנות ניווט כאשר היום השרות הוא באמצעות אפליקציה חינמית.

 

ב-1,000 דולר של היום אנו רוכשים מכשיר טלפון נייד אשר לו יכולות מחשוב גבוהות מאוד, לפני עשר שנים ב 1,000 דולר רכשנו מחשב ביתי נייח בסיסי עם ביצועים בסיסיים.

 

הטכנולוגיה מאפשרת לנו לערוך קניות מקוונות במחירים תחרותיים ולבצע השוואה גלובלית של מחירים. כדי להבין את עוצמת השינוי מספיק היה לקרוא בשבוע שעבר על פשיטת הרגל של רשת סירס.

 

סירס הייתה ענקית הקמעונאות הגדולה בארה"ב ופעלה במשך 125 שנים, אך היא לא עמדה בתחרות עם החנויות האינטרנטיות.

 

במחלקת ניהול העושר של בנק גדול בארה"ב שאיכלס קרוב ל- 650 יועצים פיננסים עובדים כיום רק שני עובדים וזאת כי הייעוץ ניתן באמצעות רובוטים הנעזרים בבינה מלאכותית.

 

צמצום כח האדם והשימוש בבינה מלאכותית מוזיל את עלות ניהול ההשקעות.

 

כמובן שניתן לתת עוד הרבה דוגמאות לכך שהטכנולוגיה מובילה לירידת מחירים ולאינפלציה נמוכה,

 

ייתכן שללא הדפסת הכסף המאסיבית לה היינו עדים בעשור האחרון היינו רואים אינפלציה שלילית בעולם.

 

הקדמה הטכנולוגית היא זו שאיפשרה את לידתם של המטבעות הדיגיטליים, עיקר מטבעות אלו נסמכים על טכנולוגיית הבלוקצ'יין הנחשבת לאמינה מאוד, והיא מאפשרת לכל אדם ברחבי הגלובוס לרכוש מטבעות דיגיטליים באופן גלוי ובטוח. ככל שטכנולוגיה זו תתבסס כך השימוש במטבעות אלו יילך ויתרחב.

 

סיבה נוספת לכך שמטבעות אלו נוצרו היא החשש של משקיעים מחובות העתק והגירעונות הגדולים של מדינות מובילות ובימים אלו ממש נמצאת איטליה בראש הכותרות.

 

ככל שאמינות הטכנולוגיה וביטחון המשתמש יגברו סביר להניח שהשימוש במטבעות הדיגיטליים יגבר. קשה לדמיין זאת היום כי מדי יום אנו קוראים על גניבות של מטבעות וירטואליים ושימוש של ארגוני פשע או טרור וזה כמובן מקטין את האהדה למטבעות אלו.

 

אך במידה ומטבעות אלו ילכו ויתפסו נפח גדול יותר מהכלכלה העולמית כך השפעתם על האינפלציה תהיה משמעותית, הסיבה לכך תהיה נעוצה בעובדה שהם יקטינו את ההשפעה של הבנקים המרכזיים.

 

ניתן לקחת כדוגמא בימים אלה את ארגנטינה, המטבע הארגנטינאי ,הפזו פוחת בשיעור של 97% מתחילת השנה מול הדולר האמריקאי, הסיבה היא משבר חובות ופרשת שחיתות. בתורכיה הסמוכה המטבע פוחת במעל 20% , פיחותים אלו יצרו אינפלציה מאוד גבוהה הן בארגנטינה והן בתורכיה.

 

בואו נדמיין עולם בו יש שימוש גבוהה במטבעות דיגיטליים – לפיחות הזה לא הייתה משמעות שכן ערך המטבע הדיגיטלי לא נקבע על פי מדיניות הבנק המרכזי כי אם על ידי מיליוני משתמשים ברחבי העולם, כלומר מטבעות דיגיטליים יכולים לצמצם משמעותית את היכולת של בנקים מרכזיים לבצע פיחות או לצמצם משמעותית את השפעת הפיחות על האינפלציה ומכאן גם השפעתם על האינפלציה תהיה בכיוון השלילי, כלומר ירידת מחירים.

 

אם לאותו אזרח ארגנטינאי או תורכי יש מטבעות דיגיטליים הם יהיו אדישים לפיחות או תיסוף במטבע המקומי שכן ערך המטבע הדיגיטלי אותו הם מחזיקים ייקבע לפי משתמשים רבים בעולם ולא בהכרח לפי מצב הכלכלה הארגנטינאית או התורכית.

 

יהיה מאוד מעניין לעקוב אחר התפתחות השימוש במטבעות אלו לאורך השנים הקרובות, אין ספק שככל שהשימוש בהן יגבר כך תקטן השפעה הסבירות לאינפלציה גבוהה.

 

הכותבת מנהלת אגף יעוץ ומחקר בבנק הפועלים

בטל שלח
    לכל התגובות