$
מעסיקים

פחות כסף יותר השפעה - מה מעניין את דור ה-Z בעבודה

לפני שהם מחליטים על המשרה הראשונה שלהם, הצעירים שנכנסים לשוק העבודה שואלים הרבה שאלות, מבקשים פידבק כבר בשלב הראיון ומחפשים ארגונים שמציעים להם התפתחות אישית - לא רק מקצועית

מעין מנלה 14:2203.10.18
הצעירים שמחפשים היום מקום עבודה ראשון אחרי הלימודים לא רואים בבחירה של המשרה הראשונה שלהם החלטה הרת גורל- העולם מבחינתם מלא אפשרויות. כאשר הם מגיעים לראיון עבודה או מתעניינים במשרה שמוצעת להם הם לא מתביישים לשאול שאלות נוקבות ולברר היטב את הדברים החשובים להם לפני שהם מחליטים. כסף וטייטלים חשובים להם, אבל הם לא הגורם המכריע עבורם בבחירת עבודה.

 

בני דור ה-Z שנכנסים היום לשוק העבודה שונים במעט מבני דור ה-Y  מה שמכריח את הארגונים שמעוניינים להעסיקם לבצע שינויים אם הם רוצים להישאר אטרקטיביים עבורם. אלה הם הנושאים שמשחקים אצלם תפקיד מכריע בבחירת מקום העבודה הראשון:

 

1. משמעות – רוצים להשפיע על הארגון

בעוד שבני דור ה-Y התאפיינו בחיפוש משמעות ברמה הערכית-חברתית במקום העבודה, בני דור ה-Z מחפשים להשפיע על הארגון שבו הם עובדים בדרך קצת שונה. הם רוצים להרגיש שהם משפיעים על החברה, שיש להם השפעה על המוצר הסופי. בראיון עבודה הם עשויים לשאול עד כמה הם באמת ישפיעו על התוצאות הסופיות של הארגון. לדברי קארין קאופמן, מנהלת המרכז לקריירה בבינתחומי הרצליה הצורך בהשפעה כל כך חזק אצלם עד שהוא דחק מטה את נושא הכסף בהחלטה על בחירת מקום עבודה.
שואלים שאלות נוקבות כבר בשלב הקבלה לעבודה שואלים שאלות נוקבות כבר בשלב הקבלה לעבודה צילום: שאטרסטוק

 

2. התפתחות אישית

פיתוח קריירה הוא נושא חם בארגונים בשנים האחרונות, כאשר רבים מציעים קורסים מקצועיים ואף בתי ספר מקצועיים בתוך הארגון, אבל בני דור ה-Z לקחו את עניין הפיתוח האישי צעד אחד קדימה. "הם שואלים 'לאן אני הולך מכאן, איך אני מתפתח בתוך הארגון עצמו ולכן יותר ויותר ארגונים מציעים פלטפורמות אינטרנטיות של קורסים שבאמת עוזרים להתפתחות אישית ומקצועית. לדוגמא, הם מציעים ללמוד עוד שפה. ההבנה בקרב ארגונים היום היא שאדם הוא יותר רחב אופקים ומבחינת בני דור ה-Z העשרה היא משהו שעשוי לגרום להם להישאר בארגון", אומרת קאופמן. 

 

מדובר בדור שלא מפחד ללמוד ברשת כל דבר. "בעולם של קורסי אונליין ישנה הבנה שהטכנולוגיה היא אופנה חולפת והקצב הוא אחר", אומרת עינת חצבני, מנהלת מרכז הקריירה בהנדסה במכללת אפקה. "קורות החיים יכללו גם תיק עבודות שלא מסתכם רק בפרוייקט גמר אקדמי אלא רשימה של תעודות והכשרות וקורסי האונליין שנלמדו".  

 

3. כימיה עם הצוות והמנהל הישיר

כאשר הם מגיעים לראיון אצל מעסיק פוטנציאלי בני דור ה-Z לא מסתפקים בבחינת הארגון והגדרת התפקיד אלא בודקים גם את האינטראקציה עם המנהל הישיר והצוות. "אני רואה בוגרים שחוזרים מראיונות עבודה בהם הכימיה לא 'זרמה'. שהבוגר לא הרגיש שרואים אותו ב'גובה העיניים' ומוותרים על המשרה. חשוב להרבה בוגרים שיראו בהם כשווים, שיחשיבו את דעתם ומצד שני שיהיה להם ממי ללמוד ושיהיו מנהלים וצוות שהם מעריכים את הידע שלהם", אומרת חצבני.

 

4. תדמית הארגון

יוקרה היא משהו שתמיד השפיע על בחירת מקום עבודה. אנשים רצו ורוצים לעבוד בארגונים שנחשבים מצליחים וטובים. מה שהשתנה היום הוא שהתדמית של הארגון ככזה עם ערכים איתם העובד מזדהה היא קריטית בהחלטה אם לעבוד בארגון או לא. הימים בהם החזון או ערכי החברה היו קישוט שתלוי בחדרי ההנהלה נגמרו. קאופמן מספרת כי בתוכנית התמחויות לסטודנטים מצטיינים בבינתחומי היא רואה שהיוקרה שהייתה לגופים פיננסיים כבר פחות משפיעה על הבחירה בהתמחות ובמקומה הזדהות עם ערכי הארגון חשובים יותר.

 

5. פידבק

כבני דור שגדל עם רשתות חברתיות המספקות פידבק מיידי על כל תמונה או פוסט או ציוץ - הם מבקשים פידבק אם אינם מקבלים אותו וזה קורה כבר בתהליך הקבלה לעבודה. "הם ישאלו מה הם צריכים לעשות כדי לעשות את התפקיד על הצד הטוב ביותר. יש משהו מאוד פתוח בדור הזה, הם לא כל כך מפחדים לא להתקבל ולכן הרבה יותר יסודיים בגישה שלהם ושואלים הרבה בשאלות. הם רוצים לדעת איך להצליח בתפקיד", אומרת קאופמן.

 

6. מיתוג וקשרים

לפני שיגיעו לראיון עבודה בוגרי תארים אקדמיים יבצעו היום סקירה של הפרופילים ברשת של המראיינים, הצוות ומנהלי החברה. "לבוגרים רבים מדור ה-Z חשוב יותר מקודמיהם להיות מחוזרים, מוערכים וממותגים. לכן, למידת הקשרים והמיתוג של החברה, מנהליה ועובדיה יש בהחלט משקל בקבלת ההחלטות. מכיוון שזמן העבודה בתפקיד ובארגון הולך ומתקצר ועומד היום על פחות משנה, המיתוג ובניית מסלול הקריירה חשובה עבורם. הם יודעים היטב להבין כיצד תיראה השורה בקורות החיים כאשר יסיימו את התפקיד ולשאול עד כמה זה יקדם אותם בתפקיד הבא בארגון הנוכחי ובשוק העבודה בכלל", מסבירה חצבני.

 

 

משרדי גוגל, הצעירים יודים שצ'ופרים רבים נועדו להשאיר אותם יותר זמן במשרד משרדי גוגל, הצעירים יודים שצ'ופרים רבים נועדו להשאיר אותם יותר זמן במשרד

 

7. איזון

בניגוד לאיזון בין עבודה לחיים הפרטיים שעליו דובר בהקשר של דור ה-Y לבני דור ה-Z חשוב שיהיה להם זמן פנוי מכיוון שיש להם עולם שלם מחוץ לעבודה. לחלקם יש סטארטאפים, הרבה מהם עושים עבודות פרילנס עוד לפני שהם מתחילים לעבוד באופן רשמי. הזמן הפנוי שלהם חשוב להם מכיוון שהם רוצים לעבוד בכל מני ערוצים ולהתפתח.

 

הגבולות בין העולם הפרטי לעולם העבודה בדור ה-Z מטשטשים. "בדור ה-Z אין חלוקה בין עולם העבודה והפנאי והכל קשור בהכל", אומרת חצבני. העבודה חייבת להיות מעורבת בעולם הפנאי, כך שלמשל קבוצת הריצה או השחייה והפעילויות החברתיות יוצעו על ידי העבודה וארגון יהיה בעל ייתרון משמעותי אם הוא עוסק בתוכן שמתאים לתחומי העניין של מחפש העבודה. למשל, היא אומרת יוצאי מד"א יעדיפו חברה שעוסקת בהנדסה רפואית, האקרים יפנו לסייבר וחובבי רכב יחפשו משרות בתחום הרכב והרובוטיקה.

 

8. מבינים מה עומד מאחורי ה'פינוקים'

כמו הדורות הקודמים גם בני דור ה-Z רוצים שיהיה להם כיף בעבודה אבל הם לא עוורים לכך שרבים מה'פינוקים' שמוצעים להם נועדו להשאיר אותם שעות רבות במקום העבודה. הטבות כמו נסיעות לחו"ל, ימי כיף, חדרי כושר ומסעדות עדיין מעניינות אותם אך הם מודעים לכך שנותנים להם את זה כצ'ופר שנועד להשאיר אותם בעבודה ואולי אף לפצות אותם על הזמן שלהם. עם זאת, עדיין חשוב להם להיות חלק מארגון שעושה פעילויות חברתיות כמו ארוחות ערב או נופש חברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x