$
מחפשי עבודה

להישאר באוניברסיטה עד הפנסיה - כך תבנו קריירה אקדמית

הגדירו לעצמכם נישה אקדמית, דאגו לכתוב שורה ביום ואל תיקחו מכתבי דחיה באופן אישי. כדי להצליח באקדמיה יש לתכנן את צעדיכם מראש

מעין מנלה 09:5014.11.16

הצלחה בקריירה אקדמית אינה קורית מעצמה. הקידום באקדמיה תלוי מאוד בהמלצות ובפרסומים ועל כן רצוי לתכנן את מסלול הקריירה מראש. "פגשתי למשל מישהי שמתוך 12 פרסומים שהיו לה, רק שניים היו רלוונטיים, כלומר כאלה ש'נחשבים' לצורך קידום בדרגה. זה חבל, כי הליך המחקר והפרסום הוא הליך מורכב ומפרך. מלכתחילה צריך לבנות את קורות החיים בהרבה מחשבה תחילה", אומרת פרופ' דליה גבריאלי נורי, אשר מלמדת בחוג לפוליטיקה ותקשורת במכללה האקדמית הדסה י-ם וחוקרת במכון טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית.

 

מתוך ניסיון בעבודה עם חוקרים צעירים מציעה נורי כמה טיפים לבניית קריירה אקדמית יעילה:

 

פרופ' דליה גבריאלי נורי פרופ' דליה גבריאלי נורי צילום: בנימין טויטו

1. הגדירו לעצמכם 'נישה אקדמית' - בעולם הרב תחומי שלנו, תחומי העיסוק שלנו נפרשים על פני יותר מתחום אחד. חשוב מאד שאפשר יהיה לזהות באופן ברור וקליט את 'הנישה' שלכם, כלומר את תחום המומחיות. למשל, הגדירו עצמכם כ'חוקרי טלויזיה' ודאגו שכל הפרסומים שלכם ייכנסו תחת הכותרת הזאת.

 

2. למדו להגיד 'לא' וכוונו הכי גבוה שאפשר - לעתים פונים אליכם ומזמינים אתכם לכתוב מאמר לכתב עת מסוים. חוקר צעיר יראה בכך מחמאה. חוקר מיומן עשוי לסרב בנימוס. הוא ישאל את עצמו: האם זהו כתב העת הכי 'גבוה' שאני יכול לפרסם בו? זכרו כי מאמר אפשר לפרסם אך ורק בבימה אקדמית אחת וכי העולם האקדמי מקדש את ערך המצוינות.

 

3. עשו לכם פרופסור-חבר - הרבו להתייעץ עם עמיתים בכירים מכם. אם תוכלו, בחרו לכם ידיד או ידידה שילוו אתכם ושאתם סומכים על ניסיונם ועל שיקול דעתם.

 

4. אנגלית, אנגלית - העולם האקדמי בישראל מעדיף אנגלית. לא מתוך פרובינציאליות אלא בשל החשיפה לקהילה רחבה ככל האפשר. כתבו באנגלית מן הרגע הראשון ומצאו עורך או עורכת שאיתם תוכלו לעבוד לכל אורך הדרך ושאיתם תרגישו נוח. השקיעו זמן בבחירה הזאת. זה יקר, זה מורכב, וזה עניין של כימיה וטעם אישי.

סטודנטים באוניברסיטת תל אביב. בקריירה אקדמית ההוראה היא בשוליים סטודנטים באוניברסיטת תל אביב. בקריירה אקדמית ההוראה היא בשוליים צילום: אריאל בשור

 

5. טפחו שייכות לקהילה מוגדרת - טפחו קשרים עם קהילה אקדמית מוגדרת בארץ (ראו לעיל: 'זיהוי אקדמי') והקפידו לשמר ולתחזק קשרים עם עמיתים מחו"ל. כתיבת ברכות לחג המולד מייגעת לפעמים, אבל בסופו של יום הקידום האקדמי בנוי על מכתבי המלצה.

 

6. שורה ביום - הקריירה האקדמית מצריכה יכולת ללהטט בין הוראה ומחקר לבין החיים האישיים. מעטים כולים להתבודד חצי שנה באי יווני ולחזור עם טיוטה לספר. אין סוף ארועים קוטעים את הרצף המחקרי וקשה קשה לחזור למסלול. למדו את עצמכם לשמור על קשר עם עבודת המחקר שלכם. כתבו אפילו שורה ביום, אפילו פסיק או תיקון של שגיאת הגהה. העיקר לא להתנתק.

 

7. זה לא אישי - אין חוקר שאין לו מגירה מלאה מכתבי דחיה. של בקשות למענקי מחקר, של מאמרים, של פרסים. ככל שתנסו ותגישו יותר תלך המגירה ותתמלא. למדו את עצמכם להתחסן ולספוג דחיות. אותו מאמר שנדחה בכתב עת אחד יזכה להכרה בכתב עת אחר. העיקר: אל תרפו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x