$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

אין יעדים לשיפור התרומה החברתית

דו"ח האחריות התאגידית של שופרסל נעדר יעדים לשיפור ההתנהלות החברתית והסביבתית. עם זאת, הרשת מציגה פילוח נאות של מאפייני העובדים המועסקים אצלה. בין היתר נחשף כי נשים מהוות 32% משכבת ההנהלה

גיל קליאן 08:2527.04.16

שופרסל פרסמה לאחרונה דו"ח אחריות תאגידית השני במספר, וניכר שיש לה עוד במה להשתפר. ראשית, הדו"ח של הרשת מתייחס לנתוני 2014, וככזה הוא מגיע לציבור באיחור ניכר וחושף נתונים שלא ברורה מידת האקטואליות שלהם. שנית, כמו כן שופרסל בחרה לא להתחייב לעקרונות הכתיבה של GRI, הגם שעקרונות אלה בעצמם אינם קשיחים במיוחד. שלישית, שופרסל נמנעה מהצבת יעדים כמותיים, ואפילו יעדים לא כמותיים, לשיפור ההשפעות החברתיות של פעילותה. מלבד כל אלה, עם פרסום הדו"ח החדש באתר האינטרנט, החליטה שופרסל לגנוז את הדו"ח הקודם, וכך הקשתה מאוד על הקוראים של הדו"ח להשוות.

 

נקודת האור בדו"ח של שופרסל היא מידת השקיפות בנוגע להעסקת עובדים. שופרסל היא אחת מהמעסיקות הגדולות בשוק הקמעונאות, ועל כן חשוב לדעת עד כמה היא מצליחה לשלב בשוק העבודה אוכלוסיות הנחשבות מוחלשות. שופרסל מפגינה מידה רבה של שקיפות בתחום זה ומציגה פילוח נאות של מאפייניהם החברתיים של עובדיה, אך עדיין, כמו חברות אחרות, אינה חושפת פילוח של אוכלוסיות אלה לפי דרג, מלבד אוכלוסיית הנשים. על פי הדו"ח, 55% מעובדי הרשת הם נשים, ושיעורן בשכבת ההנהלה עומד על 32%.

 

 

מה עם ימי האשראי?

 

עוד עולה מהנתונים המוצגים בפרק זה כי 20% מעובדי שופרסל הם ערבים, בדומה לחלקם באוכלוסייה שעומד על 25%. כמו כן 2.5% מהעובדים הם יוצאי אתיופיה, יותר מחלקם באוכלוסייה, העומד על 2%. עם זאת, 4% מהעובדים הם חרדים, נמוך מחלקם באוכלוסייה, העומד על 7%, ואנשים עם מוגבלויות מהווים 2% בלבד מעובדיה, אף ששיעורם באוכלוסייה 25%. בתחום זה שופרסל מפעילה פרויקט שנקרא "העסקה אחרת", ובמסגרתו היא מעסיקה 180 עובדים עם מוגבלות.

 

יש לצפות כי שופרסל תפעל להגדלת שיעור העסקתם של עובדים אלה, במיוחד כשמקצועות רבים ברשת יכולים להתאים לאנשים עם מוגבלות, כגון סדרנים, אורזים ומחסנאים.

שופרסל, רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, בחרה להתעלם בדו"ח האחריות התאגידית שלה מהקשר שלה עם ספקי המזון. בדו"ח לשנת 2014 שהיא פרסמה לאחרונה פרק הספקים, שאמור להיות אחד הפרקים המרכזיים בחברה כדוגמתה, נותר דל מאוד וכמעט ללא נתונים כמותיים.

 

איציק אברכהן איציק אברכהן צילום: אריאל שרוסטר

 

הנושא הכאוב של ימי אשראי – כלומר משך הזמן הממוצע בו ספק של שופרסל צריך להמתין עד שיקבל תשלום על סחורה שסיפק לרשת ‑ קיבל התייחסות דלה בלבד, ולפיה התשלום לספק מתבצע "במועד ועל פי התנאים שנקבעו". לא צוין שום נתון כמותי בנוגע לימי אשראי ספקים. נתון כזה מופיע בדו"ח הכספי השנתי של שופרסל, אך החברה בחרה לא לציין אותו בדו"ח האחריות התאגידית.

 

עיון בדו"חות הכספיים של החברה ל־2015 מעלה כי באותה שנה עמדו ימי האשראי על שוטף פלוס 52 יום, ירידה לעומת שוטף פלוס 57 ימים בדו"חות 2014. אך ללא התייחסות בדו"ח האחריות התאגידית לא ניתן לדעת מדוע צומצמו ימי האשראי, האם היתה זו יוזמה של הרשת לשפר את התנהלותה או שלחץ הספקים עשה את שלו.

 

כמו כן ניתן להניח כי הספקים הקטנים צריכים להמתין לכספם זמן רב יותר מהספקים הגדולים, שיכולים להפעיל לחץ על שופרסל להקדמת תשלומים.

 

התחילה בדיאלוג

 

שופרסל ציינה בדו"ח האחריות התאגידית כי היא פתחה בתהליכי דיאלוג מול חקלאים וספקים, אך לא פירטה מה היו תוצאות הדיאלוג, מה נטען נגדה ומה היא מתכננת לשפר בתחום זה.

 

מה שהיא כן מפרטת בפרק הספקים הוא שיעור הרכש מספקים ישראלים. על פי הדו"ח, השיעור הזה עמד על 94% בשנת 2014.

כמו כן צוין בדו"ח כי במקרה שספק ישראלי וספק זר מציעים מוצר דומים ותנאים מסחריים דומים, היא תעדיף את הספק הישראלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x