$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האצ'יסון הסינית מתעניינת ברכישת מאגרי הגז כריש ותנין

התעניינותו של התאגיד ההונג־קונגי עשויה להיות הישורת האחרונה של מתווה הגז. במשק האנרגיה מעריכים כי הלהיטות למכור את המאגרים משדרת לממשלה כי כדאי לה לתרום את חלקה וכי דלק עשויה להשאיר אצלה רק את מאגרי תמר ולווייתן

ליאור גוטמן 06:5916.11.15

קונצרן הענק האצ'יסון וומפואה הביע בשבועות האחרונים התעניינות ברכישת מאגרי הגז כריש ותנין, כך נודע ל"כלכליסט". ההתעניינות נולדה לאחר שממשלת ישראל כפתה על דלק ונובל אנרג'י למכור את שני המאגרים בפרק זמן של 14 חודשים מיום אישור המתווה הממשלתי, ולא – יאבדו אותו לטובת נאמן שימכור אותם לכל המרבה במחיר בתוך ארבעה חודשים נוספים.

 

מהלך זה נועד להכניס שחקן חדש למשק האנרגיה, שיוכל למכור את הגז בשני המאגרים לחברות שונות, ובראשן תחנות כוח גדולות ואולי אפילו חברת החשמל.

 

האצ'יסון וומפואה, שמעסיק כרבע מיליון עובדים ביותר מ־50 מדינות, הוא אחד ממקימי חברת הסלולר פרטנר ומחזיק בחלוקה שווה עם IDE במתקן התפלת המים בשורק. IDE עצמה מוחזקת ב־50% בידי דלק, והשאר בידי משפחת עופר. התעניינותו של האצ'יסון בכריש ובתנין מתווספת להתעניינות של חברות כמו אדיסון האיטלקית, שהציעה תמורתם כמיליארד דולר עם אלומיי קפיטל. אולם ההצעה הוגשה ב־2014 לפני צניחת מחירי הנפט ב־50%.

 

ההתעניינות בכריש ובתנין עשויה לסמל את הישורת האחרונה של מתווה הגז הממשלתי. שלשום הודיעו שותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר על רכישת זכויותיה של נובל אנרג'י האמריקאית בכריש ותנין (47%) בעבור כ־67 מיליון דולר, מה שמגלם לשני המאגרים שווי של כ־134 מיליון דולר.

 

על פי דיווח החברות, המטרה העיקרית של הרכישה היא ניהול מו"מ למכירתם לצד ג', כמתחייב מהמתווה.

 

דלק קידוחים טוענים כי אינם רוצים לחכות לאישור המתווה כדי להתחיל במו"מ, מה גם שהם רוצים לרכז את ההליך מול גורם אחד (דלק) ולא מול שני גורמים בו־זמנית (דלק ונובל). לפיכך, דלק ואבנר ירכשו את הזכויות של נובל בשני המאגרים, שכמות הגז בהם נאמדת ב־60 מיליארד מ"ק.

 

אולם בלהיטות למכור את כריש ותנין טמונה סוכרייה נוספת לדלק: לפי המתווה, אם תצליח למכור את המאגרים בתוך 8 חודשים, תהיה דלק זכאית ליהנות מתמלוגים של 9% על כל הפקת גז מהם, כתחליף לתשלום מיידי. כך יוכלו הצדדים המוכרים ליהנות מתזרים מזומנים לאורך זמן.

 

יו"ר האצ'יסון לי קא שינג יו"ר האצ'יסון לי קא שינג צילום: בלומברג

 

בסביבת נובל עצמה מסבירים כי הם מעדיפים לקבל את הכסף ולהשקיעו במאגרים נוספים, אך במשק האנרגיה מסבירים שהמהלך שלה נועד לסמן לממשלה מסר כפול. מצד אחד, שהם מזדרזים לממש את המתווה, כך שכדאי שהממשלה תתרום את חלקה. מצד שני, שהם עשויים לצמצם את פעילותם בישראל ולהחזיק רק במה "ששווה להחזיק" – תמר ולווייתן.

 

בתחילת החודש פרסמה נובל את דו"חותיה לרבעון השלישי של 2015, ועולה מהם כי סיימה אותו בהפסד של 283 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 419 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

 

דלק קידוחים סירבו להגיב לידיעה. את תגובת האצ'יסון וומפואה לא היה אפשר להשיג.

 

מתווה הגז יגיע לוועדת הכלכלה

 

ועדת הכלכלה של הכנסת צפויה לערוך בשבוע הבא דיון במתווה הגז בשאלה מהו הנימוק המדיני שמחייב את עקיפת סמכויות הממונה על הגבלים עסקיים. הדיון צפוי להיות סוער, שכן ראש הממשלה בנימין נתניהו אמור להגיע אליו בכובע שר הכלכלה. מדובר בביקור נדיר של נתניהו, שיידרש להסביר מדוע החליט להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים.

 

הבעיה העיקרית של יו"ר הוועדה איתן כבל היא כיצד לקיים דיון על המתווה בלי להתייחס לתוכנו. אולם כבל מסתכל על הסיטואציה בצורה רחבה ושוקל לזמן לדיון מומחי אמ"ן, חוץ או ביטחון לאומי שיסבירו על חשיבות המתווה ועל כלכליותו ביחס ליעדי היצוא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x