$
מחפשי עבודה

רילוקיישן פנים: כיצד מפתים את עובדי ההייטק לעבור לפריפריה

בשנה האחרונה גדל הביקוש לעובדי הייטק בדרום ב-27% ובצפון ב-8%; הטבות המס, סבסודי השכר והאוניברסיטאות מושכות חברות הייטק רבות לפריפריה - הן, מצידן, צריכות להתחרות עם החברות במרכז על העובדים הטובים ביותר

מעין מנלה 11:4714.05.15
הטבות מס, סבסודי שכר לעובדים ושפע בוגרי האוניברסיטאות המקומיות מושכים חברות הייטק לפריפריה - לנגב ולצפון. באזורים המרוחקים, הן צריכות להתחרות עם הסטארטאפים והחברות הגדולות במרכז על העובדים הטובים ביותר. בשנה החולפת חלה עלייה של 27% בביקוש לעובדים בקרב חברות ההייטק בדרום, כך לפי דו"ח של חברת ההשמה נישה. בנוסף השכר והתנאים המשוקללים לעובדים גדלו ב-8% עד 12%. בצפון המצב יציב יותר ורמות השכר נותרו ללא שינוי, אך עדיין, הביקוש לעובדי הייטק גדל ב-8%.

להפריח את השממה

 

בין החברות שהצטרפו כבר לחגיגה ופתחו סניפים בפארק ההייטק בדרום נמצאות ענקיות טכנולוגיה כמו Audio Codes ,EMC, Ness, ECI, RAD, Wix, DbMotion,  קרן ההון סיכון JVP, אלביט ודויטשה טלקום. לצידן גם סטאטאפים זיהו את הפוטנציאל של הדרום ופתחו שם סניפים. עיקר העלייה בביקוש לעובדים הייתה בתחומי אבטחת הסייבר (גידול של 38%) וניהול רשתות שם נרשם גידול של 31%. בתחום ה-IT והתוכנה הארגונית חל גידול של 27% והביקוש לעובדים בתחום ה-Big Data גדל ב-12%.

 

פארק ההייטק גב ים נגב, גידול של 27% בביקוש לעובדים בדרום בשנה האחרונה פארק ההייטק גב ים נגב, גידול של 27% בביקוש לעובדים בדרום בשנה האחרונה צילום: ניר אנטמן

 

בכל רגע נתון בפארק ההייטק גב ים נגב יש כ-50 משרות פתוחות, כך לפי רועי צוובנר, מנהל הפארק. "בפחות משנתיים בהן קיים הפארק גוייסו כבר 1,000 עובדים והביקוש רק הולך וגדל, מה שגורם לכך שיש כאן הזדמנויות רבות מאוד במיוחד בתחומי פיתוח התוכנה והחומרה. החברות מחפשות כוח אדם רענן, כך שלפעמים גם עם פחות ניסיון ניתן להגיע להובלת צוות פיתוח מהר הרבה יותר ממה שניתן היה להגיע לעמדה זו במרכז", הוא אומר.

 

כדי למשוך את העובדים ולפתות אותם להעתיק את מקום מגוריהם החברות מציעות תנאי שכר טובים כך שעל פי נישה בהרבה מקרים המשכורות בדרום יהיו גבוהות בשיעור של 8-12%, על אותו תפקיד בנוסף, החברות בפריפריה צריכות להיות הרבה יותר יצירתיות בכל הנוגע לתפירת הצעה אטרקטיבית כוללת לטאלנטים מהמרכז, ומלבד השכר זה בא לידי ביטוי בטייטל, ובתנאים שמסביב.החברות בדרום אף מסייעות זו לזו במשיכת מועמדים באמצעות סיוע באיתור משרה באזור לבן או בת הזוג. כמו כן, מרבית החברות בדרות עוסקות בתחום שנחשב לחם ביותר היום בישראל – אבטחת סייבר. עובדה זו מאפשרת לחברות בדרום למשוך טאלנטים גם מאזור המרכז למשרות בתחומים כמו מנהלי אבטחה, מהנדסי תוכנה, מפתחי אפליקציות ועוד מקצועות מסורתיים לצד מקצועות יותר עדכניים.

 

התפקידים המבוקשים ביותר בנגב הם: מהנדסי תוכנה עבורם השכר צמח ב-12% מהשנה שעברה, חוקרים (גידול של 18% בשכר), מהנדסי QA ששכרם גדל ב-8% ומהנדסי חומרה (5%), כך לפי נישה. לדוגמא, חברת EMC מגייסת כעת 15 עובדים בתחומי בדיקת התוכנה והמחקר.

 

"השינוי שחל בדרום הוא לא רק שינוי גיאוגרפי, הוא גם שינוי תודעתי. בארץ התרגלנו למרכזי הייטק במרכז, בשרון, אולי בגלל דפוס מחשבתי מקובע שהעבודה אמורה להיות קרובה כמה שיותר לבית, אבל בחו"ל מדובר בתופעה נפוצה. שפע של חברות הייטק בארה"ב ובאירופה שוכנות מחוץ לערים הגדולות באזורים שמאפשרים לעובדים ליהנות מאווירה רגועה תוך כדי שהם עוקפים את הפקקים בתוך העיר ועובדים בסביבה מסוג אחר", אומרת פול צוקר, מנכ"לית קבוצת נישה.

 

קרן מיראז' לפיתוח הנגב תקיים בסוף החודש יום סיור לאנשי הייטק המעוניינים למצוא עבודה בנגב ולעבור לגור באזור. "ההתפתחות המהירה של פארק ההייטק בבאר שבע וחברות הייטק נוספות באזור יצרו זירת חדשנות מתפתחת המציעה הזדמנויות נדירות לפיתוח קריירה. זאת לצד שדרוג איכות החיים באמצעות מגורים בעלות סבירה באזור כפרי או עירוני תוך השתלבות בקהילה, חסכון הפקקים שבדרך לעבודה ובכלל, האווירה הייחודית הקיימת כאן בשונה ממרכז הארץ ועליה מעידות כל החברות שעברו מהמרכז לנגב", אומרת נעמה דהן, מנכ"לית קרן מיראז' לפיתוח הנגב.

 

המדינה מצידה מציעה תוכניות כמו "מסלול שכר גבוה" שמסייעת בסבסוד משכורות לעובדים, בעיקר למהנדסים, וכך מתמרצת חברות להעסיק עובדים איכותיים באיזור הנגב בתנאי שכר טובים. כמו כן, תחנת הרכבת הנמצאת בסמוך לפארק ההייטק מאפשרת לאנשים מהמרכז לחסוך את עלויות הרכב ולהגיע יחסית בקלות למקום העבודה. הפארק נמצא גם בסמוך לאוניברסיטת בן גוריון והחברות שעברו לדרום זיהו הזדמנות לאתר מועמדים מהפקולטות הטכנולוגיות אשר חלקם משתלבים במקצועות ההייטק השונים כבר בתקופת הלימודים.

 

בצפון - החברות הגדולות והיציבות

 

ההייטק בצפון כבר מזמן ביסס את מעמדו כשחקן משמעותי עם מתחמי ההייטק מת"ם בחיפה ופארק ההייטק ביוקנעם. בשונה מהמרכז מרבית החברות הממוקמות בצפון הן חברות גדולות ובינלאומיות כגון אינטל ומיקרוסופט, כאשר עדיין, מרבית הסטארטאפים נמצאים במרכז.

 

מתחם מת"ם בחיפה, הצפון יציב יותר אך הביקוש לעובדים גדל ב-8% מתחם מת"ם בחיפה, הצפון יציב יותר אך הביקוש לעובדים גדל ב-8% צילום: אלעד גרשגורן

 

"איזור הצפון מאופיין כפחות דינאמי בהשוואה למרכז. עובדים פשוט נשארים בתפקידים לאורך השנים ולא ממהרים להחליף מקומות עבודה. יחד עם זאת, ניתן היה לראות גידול של כ-8% בביקוש לעובדים בשנה האחרונה, גידול שהגיע בעיקר בעקבות הרחבת הפעילות של חברות בינלאומיות. לגבי השכר - לא היו שינויים", אומרת צוקר.

 

למרות המגמה היציבה בצפון, יש עדיין הזדמנויות והחברות מנסות להתחרות על ליבם של ההייטקיסטים ולשכנע אותם לבחור בהן על פני החברות שבמרכז. כך, לדוגמא, חברת השבבים ברודקום מגייסת כ-40 עובדים לסניפי חטיבת הנתבים של החברה ביקום ובנצרת. הסניף בנצרת מעסיק יהודים וערבים תושבי הצפון ונמצא בפארק התעשייה שהקים סטף ורטהיימר. אחת הדרכים בהן מנסה החברה לפתות מועמדים להגיע לצפון היא יצירת סביבת עבודה שנחשבת 'הייטקיסטית' - סניף החברה ביקום אשר נמצא בפארק אירופה יעבור השנה למבנה חדש אשר יכלול לפי החברה "חדרי 'זולה' לעידוד יזמות אישית, קפיטריות לרוב וכן חדר כושר".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x