$
מחפשי עבודה

המקומות הטובים ביותר בעולם להיות מפוטרים

באיטליה אסור לפטר אישה הנשואה פחות משנה, בברזיל חייבים לשלם פיצויים לעובד, בבריטניה תקופת ההודעה המוקדמת ארוכה במיוחד - ומה המצב בישראל?

מעין מנלה 17:5924.12.14
פיטורים הם חוויה לא נעימה, אבל ברגע האמת, יש מדינות שחוקי העבודה בהן מגנים על העובדים ויש כאלו שלא. למשל, בארה"ב אפשר לפטר עובדים בלי התראה או סיבה, אך בצרפת ואיטליה חוקים נוקשים מגנים על העובדים מפני פיטורים שרירותיים. למעשה, התפיסה הרווחת באירופה היא שלעובדים יש את הזכות להחזיק במשרה לכל החיים.

בהתאם, חברות בינלאומיות מתקשות לרוב להתאים עצמן לחוקי העבודה והליכי הפיטורים המשתנים במדינות השונות. שכן, הצורה שבה מגייסים או מפטרים עובדים בסין למשל שונה מאוד מאשר בארה"ב.

 

בעוד שבברזיל המעסיקים חייבים כמעט בכל מקרה לשלם פיצויים לעובדים שפוטרו, בבריטניה הזכות להתראה מוקדמת לפני פיטורים היא המשמעותית ביותר.

 

1. ארה"ב: בא בקלות, הולך בקלות

הפילוסופיה השולטת בארה"ב גורסת שניתן לפטר עובדים בלי אזהרה, סיבה או התראה. היוצאים מן הכלל הבודדים קשורים לענייני אפליה או סגירת חשבונות, או במקרים שהעובד מוגן על ידי חוזה. מעסיק יכול לזמן עובד למשרדו להודיע לו שהוא מפוטר ושעליו לאסוף את חפציו ולעזוב באופן מיידי. באותה מידה, עובדים יכולים להתפטר מבלי לתת התראה. בארה"ב אין חוקים בנוגע לפיצויים, כך שכל חברה לגופה מחליטה האם וכמה לשלם.

 

2. איטליה: לאט ובטוח

הרגולציה על חוקי העבודה באיטליה היא מהגבוהות בעולם. החוקים הם רבים ומפורטים, ומרביתם נועדו להגן על העובדים. לדוגמה, אסור לפטר אישה הנשואה פחות משנה, אלא אם ביצעה עבירות כמו גניבה או אלימות. מעבר לכך, גם במקרים שבהם העובדת נחשדת בהתנהגות לא הולמת, עדיין תהליך הפיטורים יהיה קשה ומורכב. במקרה אחד, בית המשפט פסק כי החברה היא שאפשרה לעובד לגנוב ולכן היא אינה רשאית לפטר אותו. בסופו של דבר החברה שילמה לאותו עובד - גנב סכום גבוה כדי להבטיח שלא ישוב לעבודה. באותה מידה, גם תהליך גיוס העובדים הוא מורכב וארוך, בניסיון למצוא את העובדים הטובים ביותר.

 

בבריטניה חייבים לתת התראה מוקדמת או לשלם לעובד על זמן ההתראה בבריטניה חייבים לתת התראה מוקדמת או לשלם לעובד על זמן ההתראה צילום: shutterstock

 

3. בריטניה: "חופשת גינון"

החוקים בבריטניה מעניקים לעובדים תקופת התראה מובטחת לפני הפיטורים. כל העובדים בבריטניה זכאים להתראה של שבוע עבור השנתיים הראשונות בעבודה, ושבוע עבור כל שנת עבודה נוספת. לדוגמה, עובד שנמצא בחברה עשר שנים יקבל התראה של תשעה שבועות לפני הפיטורים. המעסיק יכול לדרוש שהעובד יעזוב באופן מיידי, אך ייאלץ לשלם לו עבור כל תקופת ההתראה. מנהג זה מכונה "חופשת גינון", מכיוון שמשתמע ממנו שהעובדים לא נדרשים לעשות את העבודה שלהם אך בכל זאת מקבלים שכר.

 

4. צרפת: נגד פיטורים המוניים

בצרפת, על מנת לפטר עובד יש לפרט סיבות כלכליות או מקצועיות רציניות ואמיתיות ולתת לפחות שבוע התראה מראש. כאשר מדובר בפיטורים של 10 עובדים בתוך תקופה של 30 יום המעסיקים מחויבים לנקוט בתוכנית לצמצום פיטורים כדי לנסות להציל כמה שיותר משרות. כאשר מדובר בפיטורים של 100 עובדים או יותר יש לדווח לרשויות במדינה והפיטורים יהיו בתוקף רק לאחר 30 יום. פיצויי הפיטורים בצרפת הם בגובה של לפחות חמישית מהשכר החודשי עבור כל שנת עבודה עד 10 שנים ולפחות שליש מהשכר בעבור כל שנה נוספת.

 

5. ישראל: הודעה מוקדמת ופיצויים

בישראל יש חובה של שימוע לפני פיטורים, הודעה מוקדמת וכן פיצויים. כדי לפטר עובד בישראל יש לתת לו הודעה מוקדמת שנעה בין יום אחד ועד חודש ימים בהתאם לוותק במקום העבודה. אפשר לוותר על תקופת העבודה המוקדמת אך לפצות את העובד בגין אותה התקופה. בנוסף להודעה המוקדמת יש לכל עובד זכות לשימוע לפני פיטורים בו הוא יכול לטעון נגד הכוונה לפטרו. מעסיק יהיה חייב לשלם פיצויי פיטורים לכל עובד שפוטר לאחר שעבד שנה אחת ברציפות. גובה הפיצויים נקבע על בסיס השכר החודשי האחרון וגובהו שכר של חודש אחד לכל שנת עבודה אצל המעסיק.

 

6. ברזיל: להראות את הכסף

פיטורים בברזיל יכולים להפוך לעניין יקר במיוחד. המעסיקים א חייבים לפרט סיבה לפיטורים, אך ישנם חוקים נוקשים בנוגע לתשלום הפיצויים. הנוסחה כוללת שכר של חודש, זיכוי על ימי חופשה ומחלה ופיצויים בהתבסס על הוותק במקום העבודה. אם המעסיק יכול להוכיח את הסיבה מאחורי הפיטורים לדוגמה גניבה של העובד, אז הוא פטור מתשלום הפיצויים. אולם באופן כללי, המעסיקים מעדיפים להימנע מפיטורים בשל "סיבה", מכיוון שבתי המשפט לעיתים קרובות מצדדים בעובד, לכן החברות בוחרות לשלם את הפיצויים.

 

7. סין: ברגישות ובנחישות

חוקי העבודה בסין הקומוניסטית נועדו להגן על זכויות העובדים. לפיכך, קשה לפטר עובדים ובתי המשפט יכולים לבטל פיטורים או לדרוש את החזרתו של העובד לתפקיד. מעבר לכך, התרבות הסינית מחייבת לנהוג ברגישות בעת הפיטורים, ולשמור על כבודו של העובד. חברה שידועה כמי שאינה מתייחסת יפה לעובדים ומפטרת בקלות, תסבול מנזק תדמיתי כבד. בהתאם, החברות הבינלאומיות המצליחות ביותר בסין הן אלה שמבינות את התרבות ופועלת בהתאם לה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x