$
מחפשי עבודה

עובדים, מה הם באמת רוצים?

בשנת 2020 יורכב מחצית מכוח העבודה בעולם מדור ה"מילניאלס", אשר לפי התיאוריות הרווחות מצפים ממקום העבודה לדברים שונים מעמיתיהם; סקר עולמי של חברת SAP מצא שהמציאות שונה לגמרי. מסתבר שרוב העובדים רוצים את אותם הדברים - ובעיקר דבר אחד

מעין מנלה 08:3501.11.14
בעוד שש שנים בלבד, בשנת 2020, מחצית מכוח העבודה בעולם יורכב מבני דור המילניאלס, דור ה-Y, שנולדו בשנות ה-80 וה-90 ונכנסו לשוק העבודה עם שנות האלפיים. מעסיקים, אנשי משאבי אנוש וחוקרים, עסוקים כולם בשנים האחרונות בהכנות לקראת היום הזה. זאת מכיוון שלבני הדור הצעיר מיוחסות תכונות, ערכים ומאפיינים שהופכים אותם לדור מיוחד. ציפיותיהם ממקום העבודה, סדרי העדיפיות שלהם ושאיפותיהם, כך גורסות התיאוריות הרווחות, שונים לחלוטין משל העובדים האחרים, בני הדורות הקודמים. אך מסתבר, מנתוני סקר עולמי שנערך על ידי חברת SAP, כי התמונה היא אחרת לגמרי.  

אם שואלים את המומחים, המילניאלס מצטיירים כבעלי ביטחון עצמי גבוה, נרקיסיסטים ומפונקנים. הם גם חומרניים, ויש להם ציפיות מוגזמות ממקומות העבודה. עם זאת, העובדים הצעירים הם אופטימיים, מוצלחים בעבודת צוות וטבוע בהם רצון עמוק לשפר את העולם. לכן, ממצאי הסקר, אשר מראים באופן שלא משתמע לשתי פנים כי רוב הנחות המומחים פשוט אינן נכונות, מפתיעים כל כך בעיקר עבור אנשי משאבי האנוש והמעסיקים. אלו יצטרכו לחשוב מחדש על מוכנותם לשוק העבודה העתידי.

 

הדבר החשוב ביותר לעובדים

 

הנתון, אולי המפתיע מכל, אשר עולה מהסקר הוא שהדבר החשוב ביותר לכל העובדים, בני כל הדורות, הוא השכר. גמישות בעבודה, איזון בין עבודה לחיים הפרטיים ומשמעות בקריירה הם גורמים חשובים - אך עם זאת חשובים הרבה פחות הן לבני דור המילניאלס והן לבני הדורות האחרים. הסקר, שנערך בקרב אלפי מעסיקים ועובדים ב-27 מדינות, מצא ש-68% מבני דור ה-Y מייחסים את החשיבות הרבה ביותר במקום העבודה לתגמול כספי. זאת לעומת 64% בקרב שאר העובדים. נתון זה מפתיע מכיוון שעד כה, המילניאלס נחשבו עובדים שרוצים "לשנות את העולם", שאיזון בין חיים פרטיים למשפחה הוא גורם עיקרי עבורם בבחירת עבודה ושמשמעות בעבודה היא מכרעת עבורם.

 

 

לפי הסקר, שנערך עבור חברת SuccessFactors מבית SAP, המספקת פתרונות טכנולוגיים לניהול משאבי אנוש במחשוב ענן (Cloud), גמישות במקום העבודה חשובה יותר דווקא לעובדים המבוגרים מאשר לצעירים; כך גם האיזון בין עבודה לחיים הפרטיים ומציאת משמעות בעבודה.

אנדרו טסלר אנדרו טסלר

 

אחת הסיבות האפשריות לכך שכל כך הרבה עובדים שמים את השכר בראש סדר העדיפויות דווקא עכשיו היא השיפור במצב הכלכלי בעולם. אם לפני ארבע שנים ואפילו שנתיים בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי, אנשים היו אסירי תודה על כך שיש להם מקור הכנסה ולא פוטרו, הרי שהיום נוכח ההתאוששות הכלכלית - גם הם רוצים חלק מהנתח. במהלך השנים האחרונות השכר של אותם עובדים לא עלה כמעט ולכן יש גם הצטברות של ציפיות מצדם להתקדם ברמות השכר.

 

"כלכלנים תמיד אומרים, רק תיתן להם כסף וכל הבעיות יפתרו, אבל אני מאמין שהחשיבות של השכר אצל העובדים היא חלק מהתגובה לשיפור בביטחון הכלכלי בזמן האחרון", אומר אנדרו טסלר, דירקטור ב-Oxford Economics אשר ערך את הסקר עבור SAP. "אנשים רוצים להחליט בעצמם מה לעשות עם הכסף. בדומה למודל של חברות התעופה הוותיקות שסיפקו בידור וארוחות בטיסות מול זה של חברות הלואו קוסט. אנשים מעדיפים לרכוש כרטיס טיסה זול מאשר לקבל ארוחה בטיסה של שעתיים. כך, עובדים אומרים, אנחנו לא צריכים את כל ההטבות במשרד, תנו לנו יותר כסף ונוכל להחליט בעצמנו אם לטוס לחופשה או לצאת לדרינק עם חברים במקום משרד במיקום יוקרתי או בר משקאות בעבודה", הוא אומר.

 

מסתבר שהמילניאלס והעובדים בני הדורות האחרים רוצים את אותם הדברים מסתבר שהמילניאלס והעובדים בני הדורות האחרים רוצים את אותם הדברים צילום: shutterstock

 

אמנם השכר הוא הפרמטר שלו מייחסים רוב העובדים את החשיבות הרבה ביותר, אך הוא לא הדבר היחיד. מעסיקים שישלמו שכר גבוה לעובדים אך באותה עת יתייחסו אליהם בצורה גרועה או יתעלמו מהצרכים האחרים שלהם יגלו שהעובדים, במיוחד הצעירים שבהם - פשוט עוזבים. הדברים הנוספים שנמצאו חשובים למילניאלס, כמו גם לעובדים האחרים הם בונוסים ותגמול על בסיס ביצועים, תוכניות העשרה והכשרה מקצועית, ימי חופש וגמישות בעבודה.

 

ד"ר קרי ווילירד ד"ר קרי ווילירד
ההבדלים, שנמצאו בין המילניאלס לבין העובדים המבוגרים הם, כאמור, קטנים מאוד, למעט בתחום אחד - הפידבק. מילאניאלס מצפים לפידבק בשיעור של 50% יותר מאשר העובדים האחרים. הם רוצים לדעת אם הם עושים עבודה טובה ומצפים מהבוסים להגיד להם את זה. יכולות להיות לכך מספר סיבות, ראשית, הדור הצעיר שגדל ברשתות החברתיות רגיל לקבל פידבק מיידי (לייק). שנית, מדובר בעובדים צעירים שבאופן טבעי פחות בטוחים שהם עושים את עבודתם כמו שצריך. כמו כן, לפי הסקר, מילניאלס נוטים פחות ללמוד בכוחות עצמם מאשר עובדים מבוגרים יותר, הם סומכים על מקום העבודה שילמד ויכשיר אותם. "לדעתי זה מכיוון שהמילניאלס לא יודעים עדיין כיצד ללמוד בעצמם. לפי הסקר, העובדים המצטיינים בעלי ההישגים הגבוהים הם גם אלה שסביר יותר שילמדו בעצמם. הצעירים לומדים יותר מהבוסים שלהם, זו פונקציה של גיל וניסיון", אומרת ד"ר קרי ווילירד, מנהלת למידה והתאקלמות חברתית ב-SuccessFactors.

 

מעסיקים ועובדים - רוצים דברים שונים

 

אחד הדברים הבולטים שעולים מהסקר הוא עד כמה גדולים הפערים בין הרצונות והצרכים של המעסיקים לבין אלו של העובדים. הדבר השני בחשיבותו עבור המעסיקים אצל עובדיהם הוא הלויאליות, או "נאמות והתחייבות לטווח ארוך לחברה". עם זאת, בה בעת

 83% מהמעסיקים מתכננים להגדיל בשנים הקרובות את מספר העובדים האירעיים - קבלני משנה ופרילנסרים. כך, המעסיקים רוצים מצד אחד עובדים נאמנים אך מצד שני לא רוצים להעניק להם ביטחון תעסוקתי או תנאים סוציאליים.

 

"המשבר הכלכלי העולמי הדגיש את העובדה שהעסקת עובדים היא עניין יקר והמעבר להעסקת עובדים אירעיים הוא חלק ממגמה ארוכת טווח ותגובה לאירועים הכלכליים האחרונים", אומר טסלר. מגמה זו יוצרת אתגרים חדשים הן עבור ארגונים והן עבור העובדים. הארגונים, מצידם, צריכים להבין כיצד שומרים על נאמנות עובדים אשר מועסקים כפרילנסרים וכיצד יוצרים ומשמרים תרבות ארגונית. העובדים, מצידם מקבלים גמישות רבה אך גם חוסר יציבות תעסוקתית קיצוני. בעוד שסביר להניח שעובד צעיר בן 22 ישמח ליהנות מהגמישות של עבודה במשך חצי שני בניו זילנד ואחריה קפיצה אל מעסיק אחר בניו יורק, הרי שעובד בן 40 איש משפחה עם התחייבויות ומשכנתא יעדיף אולי מקום עבודה יציב.

 

הנאמנות למקום העבודה, החשובה כל כך למעסיקים, היא משהו שעובדים רבים הספידו מזמן. זאת מכיוון שמקומות העבודה, כך גילו רבים מהם במיוחד במהלך המשבר הכלכלי, אינם נאמנים כלפיהם. כל עובד שחותם על חוזה העסקה בארה"ב יודע שאפשר לפטר אותו מהיום למחר ולכן, גם הוא ימהר לעזוב ברגע שתהיה לו הזדמנות טובה יותר.

 

 

כאשר בוחנים מה חשוב לעובדים במקום העבודה לעומת מה שחשוב למעסיקים מגלים שגם שם הפערים גדולים. בעוד ש-66% מהעובדים מייחסים חשיבות רבה לשכר תחרותי בשוק העבודה, 39% מהמעסיקים מאמינים שהם מספקים שכר תחרותי לעובדיהם. מעט יותר ממחצית מהעובדים מייחסים חשיבות לבונוסים ותגמול על בסיס ביצועים לעומת 63% מהמעסיקים. בעוד של-45% מהעובדים חשובה תוכנית החיסכון לפנסיה שמציע להם המעסיק, רק 26% מהמעסיקים מייחסים לכך חשיבות.

 

מה זה בעצם משנה מה עובדים רוצים

 

יש מחקרים שהראו שהעובדים המצטיינים בארגון, ה-5% בעלי הביצועים הטובים ביותר, הם בעלי תפוקה גבוהה ב-400% מאשר עובד ממוצע. כלומר, עובד אחד מהעובדים המצטיינים שווה לארגון כמו 4 עובדים ממוצעים. החשיבות של שימור וגיוס העובדים האלו עבור ארגונים היא עצומה, ולכן הם חייבים לדעת מה חשוב להם במקום העבודה. אם מעסיקים יידעו לענות על צרכי העובדים המעולים - הם יישארו בחברה. "יש חברות שבהן קיימת מדיניות שכר לפיה אסור לתת העלאה מעל אחוז מסויים, אך אם עובד אחד שווה ערך לארבעה עובדים ממוצעים, מדוע לא לתת לו העלאה של 15% או 25%? במיוחד לאור החשיבות שמייחסים העובדים לשכר", אומרת ווילירד.

 

במציאות, מרבית החברות לא יוכלו להעלות שכר באופן משמעותי על מנת לשמר עובדים. הן יצטרכו למצוא דרכים אחרות. כאן נכנסים לתמונה הפרמטרים האחרים שנמצאו חשובים לעובדים ובראשם הרצון להתפתחות מקצועית ואישית. החשש הגדול ביותר של עובדים לפי הסקר הוא להפוך ללא רלוונטיים (40%) ואחריו שלא יהיו להם מספיק הזדמנויות לקידום (35%). למעשה, רלוונטיות והזדמנויות קידום מדאיגות עובדים הרבה יותר מפיטורים (18%) או חוסר ודאות כלכלית (19%). דאגה מפיטורים היא לטווח קצר, עם השיפור במצב הכלכלי בעולם אנשים פחות מודאגים לגבי איבוד מקום עבודתם בזמן הקרוב. הם מודאגים מהעתיד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x