$
מוסף 11.09.2014
מוסף 11.09.14

הון אנושי: בורסת השמות

פאתוס, חיסול חשבונות ונזיפות בחנוכת המשכן החדש לבורסה

ארי ליבסקר 08:5411.09.14
שכנה החדש של הבורסה בתל אביב נמצא ברחוב אחוזת בית, הנקרא על שמה של האגודה השיתופית שממנה צמחה העיר. שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך, הזכיר בנאומו החגיגי כי העיר תל אביב היתה אמורה להיות מתוכננת, בניגוד ליפו ולנווה צדק הצפופות. אלא שכל מבט חטוף על העיר מעיד כי החזון לא מומש, ומשכנה החדש של הבורסה - בניין זכוכית מנוכר לרחוב הצר - מתכתב בצורה טובה עם חוסר ההשראה התכנוני של העיר.

 

דורית סלינגר, יוסי בינארט, שמואל האוזר, יאיר לפיד, ניסן סלומינסקי ונדין בודו-טרכטנברג דורית סלינגר, יוסי בינארט, שמואל האוזר, יאיר לפיד, ניסן סלומינסקי ונדין בודו-טרכטנברג צילום: אוראל כהן

 

אירוע ההשקה נערך במבואת הכניסה, חלל עצום וסתמי המתנשא לכל גובהו של המבנה עד לתקרה השקופה. המחשבה על בזבוז האנרגיה הנדרשת כדי לקרר את המבנה מקוממת. הבניין כולו ישמש את הבורסה, נאמר לי, חוץ משתי הקומות הראשונות שיושכרו למשרדים. "מה זאת אומרת יושכרו למשרדים?", התרעמה מנכ"לית הבורסה לשעבר אסתר לבנון, שהגיעה לאירוע כדי להזכיר כי היא זאת שיזמה את הקמת המבנה החדש ולא מחליפה. "כחלק מהתכנון של הבניין שמנו דגש על אבטחה וסודיות ופריצות סייבר. זה שמשכירים את שתי הקומות הראשונות זה לא במקום. הן נועדו להישאר ריקות, בראייה שהבורסה תתרחב בעתיד". אמרתי לה שעם כל הכבוד לחזון ההרחבה, גם בתקופתה וגם עכשיו הבורסה מצטמצמת וחברות מעדיפות להנפיק בחו"ל. "הבורסה החלה להצטמצם, וכשאני התרעתי על כך היו כאלה שדאגו לערוף את ראשי ולדאוג שלא אהיה כאן יותר", אמרה, רומזת להאוזר ככל הנראה. העליתי את אותה סוגיה גם באוזני מחליפה, יוסי ביינארט, שדווקא שידר אופטימיות. "הבורסה הצטמצמה אבל הצוות הוחלף ויבוא שינוי. בכל מקרה אל תהרוס לנו היום, אנחנו חוגגים", אמר. ניסיתי לשמור על אופטימיות, אך אז נתקלתי בדני גולדשטיין, יו"ר איגוד החברות הציבוריות. "הבורסה מצטמצמת והמסחר קטן מיום ליום. חברות חדשות מעדיפות להנפיק בחו"ל. אפילו מה שנותר פה, גיוס איגרות חוב, יחוסל בידי ועדת אנדורן".

 

אסתר לבנון. ערפו את ראשי אסתר לבנון. ערפו את ראשי צילום: אוראל כהן

 

אט אט החלו להגיע בכירי המשק לפרגן. היו שם שלוש מנהלות הבנקים - לילך אשר טופילסקי מדיסקונט, סמדר ברבר־צדיק מהבינלאומי ורקפת רוסק־עמינח מבנק לאומי, שמצאה עצמה בזרועותיו של יצחק תשובה. שאלתי את תשובה מה יש לו לומר על הצטמצמות הבורסה,

ותשובה, שמאז שגילה את הגז החל לגבש טון ומבטא הדומים לאלה של בן־גוריון, ענה לי בפאתוס: "אני תומך בכלכלה הישראלית, בקיומה של מדינת ישראל במזרח תיכון חדש, וגם ביצוא גז לירדן ולמצרים". שאלתי אותו כיצד ייתכן שלמרות תמיכתו בכלכלה הישראלית הוא מתכנן בימים אלה הנפקה גדולה בבורסה האמריקאית. תשובה חזר לטון הדיבור הרגיל שלו, זה שלפני גילוי הגז, ואמר: "אנחנו משקיעים גם שם, צריך להתפתח", ואז חזר מיד לטון הדיבור הבן־גוריוני ואמר: "אבל הלב נשאר פה".

 

גם מנכ"ל גזית גלוב רוני סופר היה שם. תהיתי באוזניו על הבור התקציבי של דורי בנייה, שבשליטת גזית גלוב, שתפח ל־445 מיליון שקל. "זו בעיה פתירה", אמר, "נזרים כסף לחברה, וחוץ מזה תוצאות הרבעון שלנו היו מעולות, כך שאין מה לדאוג, הכל בטיפול".

 

רוני סופר. אין מה לדאוג רוני סופר. אין מה לדאוג צילום: אוראל כהן

 

בשלב הנאומים התבלט כרגיל שר האוצר לפיד, ששלף את אחד המשפטים שלו שמיד לאחר אמירתם כבר נהפכים למיתולוגיים, ואמר שאם מדינת ישראל היתה מניה הוא היה ממליץ להשקיע בה. גם חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים, שחרר את הסיסמאות הקבועות שלו נגד המונופולים ובעד התחרות. לי הוא אמר: "יצחק תשובה, שנמצא פה, וחברת דלק הם מונופול לכל דבר. תמוה בעיניי כיצד הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה אישר לו את החזקת שני מאגרי הגז (תמר ולוויתן, שתשובה שותף בכיר בשניהם), אדבר איתו על כך ואנזוף בו בהקדם". כך אמר סלומינסקי, ואני לא כל כך האמנתי לו כשראיתי את תשובה צועד יד ביד עם אשתו לרכב היוקרה שחיכה לו בחוץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x