$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2013
גג כתבה הוועידה הכלכלית

עיני: "הממשלה החלה בהסתה פראית נגד ציבור העובדים. הלוואי שכל עובד יהיה מחובר"

יו"ר הסתדרות העובדים תקף את שר הכלכלה, נפתלי בנט, על בימת הוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" ואמר כי במקום לקדם את הרפורמה בנמלים הוא עסוק בפופוליזם והסטת תשומת הלב למשכורות העובדים. "הגישה הזו גורמת להתפרצות של נסיונות התאגדות. יש מהפיכה שקטה. שעה שאני עומד פה, יש מעל 70 מקומות עבודה שמתאגדים"

מיקי פלד 10:4128.08.13

"הממשלה תצטרך להוציא כסף על מנת להגן על החוסכים המבוגרים לפנסיה", כך אמר הבוקר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בועידה הכלכלית הלאומית 2013 של "כלכליסט". לדבריו, "אין ברירה אלא להתחיל לבנות פירמידה כך שלעת הפרישה שיעור האג"ח המיועדות בתיק הפנסיה יגיע לשיעור של 70% לעומת 30% כיום ואז עובדים מבוגרים לא יגלו לעת הפרישה כשהפנסיה שלהם נשחקת בעשרות אחוזים".

 


 

עיני גילה כי לפני כשלושה חודשים החלה התנהלות אל מול משרד האוצר שלא הסתיימה בתוצאה כלשהי, כדי לראות איך אפשר לבנות מודל כזה, גם על חשבון שיעור האג"ח המיועדות לצעירים. הצורך בכך הוא דרמטי, הוא טוען, היות וב- "2003 חיסלו את הפנסיה והעבירו מלילארדים לשוק וחיסלו את האג"ח המיועדות והביאו את הבטחון של ציבור הגמלאים לרמה מאוד ירודה".

 

עיני תקף בצורה קשה את שר הכלכלה נפתלי בנט ושר התחבורה ישראל כץ, וטען כי הרפורמה בנמלי הים היא תוצאה של פופוליזם ורצון לכותרות מצד הפוליטיקאים: "ירה השר בנט שצריך להכניס צבא לנמלים ופתאום שר התחבורה יצא לטיול, התייעץ עם הכלב שלו, ראה אגם והחליט שהוא רוצה רפורמה אחרת בנמלים ואפילו תכנית עבודה לא היתה לו. בשיחות כאלו ואחרות שואלים למה, כי כבר היה מתווה לרפורמה קיימת והתשובה היתה אנחנו לא יכולים לתת לשר בנט לגנוב לנו את הקרדיט. אז במקום לבנות משק צומח אנחנו רבים על קרדיטים. ממשיכים להגיד לנו שאם תהיה תחרות בנמלים יירדו המחירים. אז אני רוצה לסבר את האוזן, מי שקובע את המחירים בנמלים זו הממשלה, ואני קורא לה עכשיו: למה לחכות 7 שנים? תורידו עכשיו את המחירים בנמלים ב-40%, תראו לציבור שאתם מורידים. אבל אז גם אם יורידו את המחיר של המכולה לאפס עדיין לא יורידו את המחירים, כי מכולה בנמל עולה 700 שקל ויש בה אלפי מוצרים שההוזלה הזו תשפיע על כל מוצר באגורות".

 

 

עיני. "מהפיכה שקטה" עיני. "מהפיכה שקטה" צילום: עמית שעל

 

"לפני הממשלה החדשה היה תהליך מוסכם על ראש הממשלה ומוסכם על שר האוצר דאז והוביל אותו מצד הממשלה, ראש אגף התקציבים, להפרטת נמל אשדוד וגיבוש הסכם עקרונות שכמעט והוביל לחתימה. אז, משום מקום, שר הכלכלה חשב להכניס צבא לנמלים מתוך הפופוליזם – כי עובדים שמרוויחים יותר גורמים לקנאה. השאיפה שלי היא שלא נתקנא בהם אלא שנהיה כמוהם ואם רוצים משק חזק וצמיחה העובדים צריכי להתפרנס בכבוד. ומי מטיף לנו מוסר? לא מי שמרויח שכר מינימום, אלא הרבה הרבה יותר". עיני ביקר את הממשלה גם על הבדיחה הלא מוצלחת של בנט לפיהם צריך להדביר את עובדי הנמלים ואמר כי "הממשלה התחילה בהסתה פראית כלפי ציבור העובדים. זו הסתה שאפילו שר בממשלה קרא להרוג עובדים בדמות להדביר עובדים".

 

לטענת עיני, דווקא הגישה הזו גרמה להתפרצות של ניסיונות התאגדות. "בשנה האחרונה יש סוג של מהפיכה שקטה. לאט לאט מתחילה לפרוץ מהפיכה של עשרות ומאות מקומת עבודה שהעובדים בר מאסו בהבטחות הממשלה והחליטו לקחת את גורם בידם והבינו שאם הם רוצים עתיד טוב יותר הם צריכים להיות ביחד, להתאגד ולהתחלק עם בעל העסק ברווחים שלו. רק בימים אלה, שעה שאני עומד פה, יש מעל 70 מקומות עבודה שמתאגדים. כשאני אומר את זה זה אחרי תקציב אכזרי של הממשלה שלטעמי אפשר היה לעדן אותו למרות הגרעון".

 

עיני הוסיף כי "המהפיכה השקטה זה מתחיל לקרום עור וגידים, הרכבת כבר יצאה מהתחנה. יש מיליון עובדים מאורגנים גם בפרטי וגם בציבורי ורוצים להרים את הראש כי עד עכשיו רק הורידו להם את הראש. היום זוגות צעירים לא יכולים לקנות דירה ואם הם רוצה להרוויח קצת יותר מאשימים אותם ותוקפים אותם. הלוואי וכל ציבור העובדים יהיה "מחובר". והנה, מתחילים להיבהל במשלה וחלק מהמעסיקים ואומרים נבטל את זכות השביתה ונעשה ככה או ככה. אבל זה לא עוזר להם".

 

לגבי התקציב אמר עיני כי "אמרו לנו 2013-2014 יהיו קשות אבל ב-2015 היה גן עדן, ,אבל לאחר מכן יגידו לנו שמדברים על 2017. יש רק דרך אחת. בסך הכל, מדינה מורכבת מממשלה וכנסת, ציבור עובדים וציבור מעסיקים. וכשיש משבר צריך לאחד כוחות. כשאתה מאחד כוחות וכששמים בראש ובראשונה את מדינת ישראל את המשק ואת האזרחים מוגלים קצת חמלה ואכפתיות אז אפשר לעושת את זה אחרת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x