$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

העמקת המיתון באירופה - משקולת על הכלכלה העולמית

נתוני ה-PMI האירופים מעידים כי כלכלת העולם נמצאת בבעיה. ניסיון העבר מראה כי כלכלות שאר העולם לא תוכלנה להתחמק מהשפעה של החולשה האירופאית על הכלכלות שלהן

אמיר ארגמן 08:5404.05.12
השבוע פורסם מדד מנהלי הרכש (PMI) למגזר היצרני בארה"ב והוא הפתיע משמעותית לטובה. כאן המקום לציין כי תחושתי הייתה דווקא שהמדד יפתיע לרעה. הערכה זו (בדרך כלל אני לא מתיימר לנחש נתונים) הגיעה משתי סיבות:

 

1. השפעת ניכוי העונתיות כתוצאה מהמיתון הגדול של 2008-2009 על הנתונים והצפי כי לקראת רבעון שני נתחיל לראות נסיגה בנתון זה כמו גם בנתונים אחרים.

 

2. נתוני מדדי ה PMI האזוריים בארה"ב היו מאכזבים מאוד בחודש האחרון ובדרך כלל יש קורלציה בין המדדים האזוריים והמדד הכללי (בכל זאת מדובר באותה ארה"ב).

 

בפועל ראינו נתון טוב מאוד כשמדד מנהלי הרכש היצרני בארה"ב עומד על 54.8 וזאת לעומת צפי למספר סביב ה-53.

 

חשוב לציין שלא רק שקיבלנו נתון טוב מהצפי אלא שגם בחינת מרכיביו הייתה מצויינת, כאשר רואים שיפור הן בהזמנות החדשות,והן בייצור, בתעסוקה וביצוא. בהחלט דוח שראוי להתהדר בו. נכון שהביקורת המרכזית על נתון מדד מנהלי הרכש היא שמדובר בדוח שהוא בסיכומו מצב רוח בנקודת הזמן הנוכחית של מנהלים בחברות אמריקאיות, אבל גם מצב רוח טוב שווה הרבה.

 

להלן טבלה המסכמת את מרכיבי השינוי של מדד ה-PMI בארה"ב ואת ההתפתחות על פני החודשים האחרונים:

 

מקור – Briefing, אופנהיימר ישראל מקור – Briefing, אופנהיימר ישראל
 

שוק המניות האמריקאי הגיב כמובן בשמחה גדולה, ובייחוד מכיוון שהנתון שפורסם הגיע לאחר שורה ארוכה של אכזבות בחודש האחרון. החלק המפתיע הגיע במחצית השנייה של יום המסחר, עת קיזזו המדדים בארה"ב על מרבית העלייה שצברו בתחילת יום המסחר.

 

יום למחרת הבנו מדוע נסוג השוק בארה"ב. התשובה הייתה בפרסום מדדי מנהלי הרכש במגזר היצרני באירופה. כל מי שקיווה כי אירופה תצליח להתחמק ממיתון קשה לא קיבל חיזוק מהנתונים שפורסמו. בפועל הנתונים אכזבו, כשחלק מהמדינות אף מגיעות לטריטוריה שמעידה כי בנקודת הזמן הנוכחית צפוי בהן מיתון קשה ביותר. מדובר אגב בעיקר על יוון, ספרד ואיטליה ואין זה מפתיע על רקע צעדי הצנע הדרמטיים שמיושמים במדינות אלו. עוד מאכזב היה לראות כי גרמניה וצרפת מעמיקות את ההתכווצות לרמת ה 46-47 ושתיהן אכזבו ביחס לציפיות של השוק, עדות לכך שלא ניתן להפריד בין המדינות השונות כאשר המיתון מעמיק אחיזתו.

 

מעניין אגב לראות כי בסין ממשיך הפער בין ה-PMI הרשמי שמפורסם על ידי הממשלה שדווקא הראה על שיפור (53.3 לעומת 53.1 בחודש קודם), אך הפתיע לרעה (הצפי היה ל-53.6) לבין מדד ה PMI הסיני שמחושב על ידי HSBC. הנתון האחרון של HSBC הראה על שיפור לעומת חודש קודם (49.3 לעומת 48.3), אך מנגד הוא מעיד כי ההאטה בכלכלת סין לא מאחורינו.

 

נתוני ה-PMI האירופים מעידים כי כלכלת העולם נמצאת בבעיה, מכוון שהגוש האירופאי מהווה משקולת על הכלכלה הגלובלית. ניסיון העבר מראה כי כלכלות שאר העולם לא תוכלנה להתחמק מהשפעה של החולשה האירופאית על הכלכלות שלהן. ביחוד לא כשמדובר על חולשה כה עמוקה המלווה בשיעורי אבטלה קשים (בספרד שיעור האבטלה מגיע לרמות שאפיינו את השפל הגדול בארה"ב).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x