$
בארץ

יו"ר כור: מפעלי מכתשים אגן לא נמצאים בסכנת סגירה

עמי אראל בדיון בוועדת הכספים: "יש לנו 1,800 עובדים ורובם המכריע ימשיך לעבוד במפעלים אם תהיה עסקה ואם לא תהיה עסקה"

תומר אביטל 10:5125.10.10
"אין שום סכנת סגירה למפעלי מכתשים אגן, לא בדרום ולא באשדוד. יש לנו 1,800 עובדים והרוב המכריע של העובדים ימשיך לעבוד במפעלים אם תהיה עסקה ואם לא תהיה עסקה", כך התבטא הבוקר יו"ר כור, עמי אראל, במהלך דיון בוועדת הכספים שהתקיים בשל כוונת מכתשים אגן לפטר חלק מהעובדים בעקבות ההסכם בין בעלת השליטה IDB לכימצ'יינה (צ'יינה כמיקל קורפוריישן שבבעלות ממשלת סין).

 

בתחילת הדיון ציין יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, כי מדובר "בדיון רחב יותר - האם כל משאבי המדינה יוקדשו לעשיית כסף, ושאר הנושאים יהיו שוליים? הרי בייצור כסף לא נוכל להתמודד עם סין ומדינות אחרות".

 

יו"ר כור הכריז, כי "נמשיך את פעילות המפעלים אם תהיה מכירה ואם לא תהיה מכירה. במידה והעסקה תצא לפועל מכתשים אגן תהפוך לחברה פרטית ישראלית וכימצ'יינה הסינית יחד עם IDB יהיו בעלי המניות. לא השמענו את קולנו עדיין כי העסקה בחיתוליה". אראל הדגיש כי "החברה אינה משתמשת באוצרות טבע של ישראל, וזה שונה ממפעלי ים המלח שם נשענים על משאבי ים המלח והנגב. אין כאן המצאה ישראלית שאנו מפקירים. החברה משתמשת בפטנטים שפג תוקפם".

 

אראל סיפר, כי "פנתה אלינו חברה אחת מ-20 הגדולות בעולם. מצאנו ידידות והערכה רבה לטכנולוגיה שלנו. הנושא הראשון שעלה היה העובדים - כיצד ההנהלה החדשה תתייחס לעובדים. אנו נרד באחזקותינו מ-47% ל-30% ונמשיך להיות פעילים בדירקטוריון. הסינים יקנו 70% ויהפכו אותה לפרטית. הדרך לעסקה עוד ארוכה. אבל מכתשים אגן נדרשת להתייעל, אם תהיה עסקה ואם לא תהיה עסקה".

 

נציג העובדים יהודה דדון הלין כי "עובדי מכתשים הקריבו את חייהם כדי שיישאר מקום עבודה לדור הבא. זה מפעל שהביא גאווה לעיר ומשכורות למשפחות. מקובל לעלינו שצריך להתייעל. אנו צועקים את זה חדשות לבקרים, אבל הם אמרו כבר 4 שנים שהכל בסדר, ובגלל זה אנחנו עכשיו כאן".

 

איתי יחזקאלי, כלכלן ראשי במרכז ההשקעות בתמ"ת, הודיע כי מכתשים אגן יידרשו להגיש בקשה לאישור עיסקת המכירה לסינים באם ירצו להוציאה לפועל והדבר יאושר רק אם הרוכשים יתחייבו לעמוד בהתחייבויות שנובעות מהמענקים הגדולים להם זכתה מכתשים אגן. יחזקאלי ציין, כי "מי שקונה את המפעל חייב להיכנס לנעליו מבחינת ההתחייבויות ל-7 שנים".

 

בהמשך הדיון אמר ח"כ ציון פיניאן כי "ראינו כבר מפעלים שהלכו לסין והיום מעסיקים פחות עובדים. כתוצאה, היום המעסיק הגדול ביותר בערים בפריפריה הן העיריות כי המפעלים נסגרו או עזבו".

 

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים אמר בדיון כי "הבעיה האמיתית היא לא מכתשים אגן, אני מבטיח לכם שהבעיה הנקודתית במכתשים אגן תיפתר. הבעיה האמיתית והגדולה היא הפגיעה המתמשכת בכושר התחרותיות של התעשייה הישראלית אל מול המתחרות העולמיות".

 

בתגובה הלינה ח"כ שלי יחימוביץ' כי "לא צריך להפוך את זה לדיון כללי - היום אנו מדברים על מכתשים אגן והאקזיט שהם רוצים לעשות מהמפעל המפואר הזה. העובדים החרוצים הם אלו שהביאו את החברה להישגים, ומי שכשל זאת ההנהלה. מ-1952 עד 2006 המפעל היה משגשג ומצליח, ובאשמתכם הוא לא מסוגל יותר להתחרות בשוק הגלובלי. עם זאת עדיין אנו מדברים על מפעל רווחי שחילק דיוידנדים. אבל המפעל כנראה לא הרוויח מספיק - אז מנסים למקסם רווחים. אנחנו לא רוצים להיות סין".

 

ח"כ אמנון כהן יצא להגנתו של דנקנר והזכיר את תרומותיו ליישובי הצפון. בתגובה אמרה יחימוביץ' "היח"צ על התרומות עלה יותר מהתרומות עצמם. המנכ"ל מרוויח 14 מיליון שקל בשנה ואת אי העמידה בתחרותיות מפילים על העובדים הפשוטים. דנקנר הוא חסלן מקומות עבודה".

 

היו"ר גפני קרא להנהלת המפעל ולעובדים לדווח לוועדה על התקדמות המו"מ להתייעלות ולמכירת המפעל. עוד הוסיף, כי הוועדה תצטרך לשוב ולדון בנושא גם במסגרת החוק לעידוד השקעות הון.

 

מאי.די.בי נמסר: "ח"כ שלי יחימוביץ נוהגת כרגיל בהתעלמות פופוליסטית מתוך חוסר הבנה ואינה מדברת לענין. מאז מלחמת לבנון השניה סייעה קבוצת אי.די.בי לישובי הפריפריה בגליל ובנגב בסך של כמעט 400 מיליון שקל באכפתיות ותוך מעורבות אישית עמוקה בכל מקום ומקום".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x