$
עולם

זוג כלכלנים: "הצמיחה בעולם תהיה נמוכה בעשור הקרוב"

הכלכלנים המוערכים כרמן ווינסנט ריינהרט, מצאו שב-10 מ-15 המשברים הגדולים, התעסוקה, הדיור והצמיחה לא התאוששו למשך עשור

סוכנויות הידיעות 19:43 27.08.10

 

ייתכן שיעברו עוד 10 שנים עד שהצמיחה בארה"ב ובמקומות אחרים תחזור לנורמה שלפני המיתון ואפשר שהאבטלה לא תרד לרמות הקודמות, לפי ניסיון העבר, כך העריכו היום שני כלכלנים בולטים.

 

כרמן ריינהרט ו-וינסנט ריינהרט, בנייר עמדה שהציגו בכנס השנתי של הפד, (בו נאם ברננקי), מצאו, כי הצמיחה נמוכה משמעותית בעשור שלאחר משבר פיננסי חמור שמוגש ברחבי העולם, כפי שהיה במיתון האחרון.

 

הערכתם עלולה לדכא את מצב הרוח של הבנקאים שהתאספו היום בכינוס השנתי של הפדרל ריזרב בווייומינג המוטרדים ממילא מכך שההתאוששות מהמיתון איבדה מומנטום והם ייאולצו לנקוט בצעדי מדיניות מוניטרית כדי לעודד את הצמיחה שוב.

 

מחברי ההערכה הם בעל ואישה - היא פרופסורית לכלכה במרילנד והוא מנהל לשעבר של המחלקה המוניטרית בפד וכיום חבר במכון האנטרפרייז האמריקאי - והמסקנות אליהם הגיעו באו לאחר בחינת ההתרסקויות בעולם, לרבות משבר המשכנתאות ב-2007, משבר הנפט ב-1973 והשפל הגדול של 1929.

 

קובעי המדיניות צריכים לשקול מצב שבו הצמיחה, האבטלה ושוק האשראי לא יחזרו לרמות של לפני 2007, הם אמרו.

 

"דיונים מהתקופה האחרונה לגבי 'הנורמל החדש' מותירים את הרושם כאילו הרמות של לפני המיתון הן 'הנורמל'. למעשה, יש סיבות להאמין שהעשור של לפני המשבר קבע רף גבוה שעוות בידי מגוון של כוחות."

 

שיעורי האבטלה גבוהים יותר בעשור שלאחר המשבר. ב-10 מתוך 15 משברים שנבחנו, האבטלה לא חזרה לרמות של לפני המשבר. אינדיקטורים אחרים לפעילות כלכלית הראו דפוס דומה: מחירי הדיור נטו שלא להתאושש והיקף ההלוואות המקומי ירד על פני שבע שנים, קבעו המחברים.

 

"אם הורדת המינוף של החוב הפרטי תעקוב אחרי מקרים קודמים, מיתון שוק האשראי יעיב על התעסוקה והצמיחה למשך זמן מה", הם כתבו.  

x