"סלון שמותר להתעטש בו"
המעצב אריק בן שמחון חושף בפני "כלכליסט" את הקולקציה החדשה וגם תובנה שנשמעת קצת מפתיעה כשהיא באה מפיו: "הגעתי למסקנה שערב מקסים נוצר כשהמבנה המסודר של החלל מתחיל להתחרבש"
אריק בן שמחון (44) סיים זה עתה לעצב את קולקציית הרהיטים החדשה שלו, והיא מוצגת לראווה בחנותו היוקרתית בתל אביב (רחוב נחלת בנימין 110). אלא שבעודנו ישובים בסלון האירוח שעיצב, מול עיניי ובנינוחות נונשלנטית, הוא מדביק פלטת שולחן קפה הנראית כמו חלוק נחל גדול. בפעולה פשוטה זו אולי באה לביטוי המהות של הקולקציה החדשה - החופש.
"הכל התחיל כששאלתי את עצמי איך אני אוהב לשבת ולדבר בסלון, ומצאתי שאני אוהב לשבת זקוף, ואז בהשתרעות, ואחר כך להתפרקד, ולשבת נמוך ולהישען על גב הספה, וגם לשבת גבוה כמו בבר על מסעד הכורסה", אומר בן שמחון, ובאופן טבעי קם ומחליף מדי פעם את המקום ואת צורת הישיבה, בין כורסה במראה סקנדינבי לספות עור, שזלונג פרחוני ושרפרפים שנראים כמו שק או אבן. באופן מוזר, גם הראיון נהיה מגוון וזורם יותר.

"הגעתי למסקנה שערב מקסים נוצר כשהמבנה המסודר של החלל מתחיל להתחרבש. כשמביאים עוד כיסא מפינת האוכל והדום מבחוץ, והסלון המדויק והנוקשה מקבל היגיון של ישיבה סביב מדורה", מסביר בן שמחון בעודו שם נעליו על ריפוד השזלונג, ואילו אני חולץ כפכפיי.
ולחופש הזה אפשר להוסיף כיסא מאיקאה?
"בוודאי. זה הפלורליזם שיש פה. זה האוסף שלי לחיים שאני אוהב, ואתה תאסוף לך את שלך. אין כאן עריצות של מה נכון. זה סלון שמותר להתעטש בו. הבעיה העיקרית היום בסלון הביתי היא שמכיוון שלאנשים יש יותר כסף, הסלון נהיה גדול ומרווח יותר, וספה רגילה נראית בו כבדיחה. לכן צריך ספה שאורכה 5 מטרים. אבל איך אפשר לנהל שיחה בספה באורך כזה? זאת ספה לשתיקה בחדר המתנה, ולא לדיבור בערב של חברים".

אפשר לומר שעשית דה־קונסטרוקציה ופיצלת את הסלון לגורמים קטנים?
"כן, בהחלט. יש כאן רנדום - מבנה אורגני שיש בו אי־סדר מקסים, וזה הטבע. פה מדברים, עובדים, מבלים ושותים, ולכן הספרייה במרכז ושולחן העבודה מאחור, ולא בחדר נפרד. מהגישה הטבעית הזו גם הגיעו משטחי חלוקי הנחל האפורים ומשטח הצדף ורגלי הבמבוק לשולחנות הקפה, שרפרפים חומים מעור שקרובים מבחינתי יותר לאבן, שידה מעץ שאמנם נראית כמו טופוגרפיה אבל הדימוי הגיע מטרמיטים, ושמשיית במבוק. זה כמו לובי של חופשה במזרח שתמיד עורגים אליה".
קליל ולא רשמי
מי שעורג אל עיצוביו הקודמים של בן שמחון יכול להוסיף אותם לקולקציה הפלורליסטית החדשה, שכוללת מוטיבים מהם, כמו תיפורי האופנה ההפוכים לספה שכבר הופיעו בכורסת "ביג מאמא" מ־2002, או חלוקת הריפוד לצורות גיאומטריות ברוח כורסת "גולדי" מ־2007. בן שמחון רואה בקולקציה החדשה אבולוציה של אלו שהיו לפניה, אבל מסכים שבתפיסה הכללית נולד פה בן שמחון חדש: קליל, לא רשמי, שמקבל את כל החיבורים האפשריים. את התפיסה של בן שמחון שהסלון הוא סוג של מעשה טלאים, אפשר לראות בשתי עבודות מייצגות: שטיח אוריינטלי גדול העשוי מטלאי שטיחונים קטנים שנתפרו יחדיו, ושידה עם הדפסות צבע כחולות על פורמייקה לבנה שמחקות אריחי קרמיקה הולנדיים.
אם החוקים כבר אינם נוקשים והמעצב אינו השליט הקובע, אולי השלב הבא הוא שתאפשר לכל לקוח לעצב בעצמו את הסלון שלו?
"בסוד אני מגלה לך שאני עובד על אפליקציה שתאפשר ללקוח להרכיב לעצמו רהיט מכלים שאני אתן לו. בשלושת החודשים הקרובים תעלה לאתר האינטרנט שלי קטגוריה חדשה שתיקרא סקצ', ותזמין גולשים "לתקן" עיצובים קיימים שלי ובמקביל להעלות סקיצות משלהם לאתר. זה יהיה סוג של קוד פתוח שיתנהל כמעבדת מחקר וייחשף לספקים, יצרנים ומעצבים. כמו שחברת אפל מזמינה את הלקוחות לעצב את המוצר שלהם והתכונות שלו, וכמו שהיום כמעט בכל חנות כלי עבודה אפשר לערבב איזה צבע מדויק שתרצה - כך אני מקווה שבעתיד תהיה מכונת יציקה שכונתית שבה תמחזר את הפלסטיק שלך, ובמקביל תוכל להוריד מהאינטרנט תוכנה לכיסא ולצקת אותו שם במקום".
למרות ההצלחה הגדולה שאתה זוכה לה בארץ ובעולם, אתה מקוטלג כמעצב אוליגרך־סטייל.
"הטעם שלי תמיד היה בצד המשופשף של הג'ינס. ברחתי מקלאסיקה וטוב טעם. אני לא מאופק, אלא מתעסק בצד החושני של החיים, שם יש הבעות של רגש, ואני גאה להגיד שהעיצובים שלי מתיימרים לייצר רגש. זה לא מינימליזם סגפני. אני אוהב אנשים שצוחקים בקול רם במסעדה, ואשה שלובשת ג'ינס, נועלת כפכפי־ים ויש לה לק בציפורני הרגליים", עונה בן שמחון, שעיצב גם את מסעדת היוקרה רפאל ובר החמארה בתל אביב, ואינו מתבייש בכך שעיצוביו הם "תמיד טיפה יקרים", כהגדרתו.

ממברשת שיניים לקניון
בימים אלה עסוק בן שמחון בעיצוב 30 מוצרים חדשים, שהוא חושף לראשונה מעט פרטים עליהם: מנורות מסיבי פחם, שעון קיר וכמה חפצים מפורצלן, כמו כלי לאחסון, סרגל מידה ומנורות. במקביל הוא חושף לראשונה שהוא עובד גם עם חברות אחרות: לחברת moooi הוא מעצב מנורה בניפוח פלסטיק, ולרשת ויה ארקדיה קולקציה שלמה של מוצרים - מאמבטיות ועד כלי להנחת מברשת השיניים. פרוטוטייפים ראשונים שלה יהיו מוכנים בעוד כשלושה חודשים, לדבריו. הוא אף מעצב מחדש בימים אלה את פנים קניון ארנה בהרצליה. כל אלה יתווספו להצלחה שהוא זוכה לה בסלון העיצוב במילאנו בשנתיים האחרונות, לרהיטים שקנה ממנו מרסל וונדרס לעיצוב מלון בגרמניה, ולחנויות שמשווקות את מוצריו במוסקבה, סינגפור, ניו יורק, מדריד, בילבאו, ציריך ועוד.
אולי עם הקולקציה החופשית החדשה שלך, הגיע גם הזמן לקו פשוט וזול, משהו כמו "בן שמחון קז'ואל - יומיומי להמונים"?
"לצערי לא".


