$
פנאי

מה לשתול בט"ו בשבט

מנטה בארומה של שוקולד או בזיליקום מיוחד להכנת פסטו. כלכליסט בדק את הנטיעות בגרסת האדנית וחזר עם שלל ירוקים טעימים ובריאים שפותחו בארץ

קרן צור 10:26 09.02.09

 

אם אין לכם ילדים בבית הספר או בגן, יש סיכוי שהחג הזה יעבור לידכם בלי שתרגישו, או שכמו מרבית הישראלים תסתפקו בהסתערות על מגשים עמוסים בפירות יבשים. אבל יש גם דרך אחרת: ט"ו בשבט הוא הזדמנות נהדרת לעשות כבוד לירוק מתוצרת כחול־לבן ולשלב אותו במרחב האישי. לא חייבים גינה פרטית או בית בכפר, וגם מי שגר בדירה קטנה בלב העיר יכול לגדל עציצים בסלון, או לשדרג את המטבח עם אדניות של צמחי תבלין, שיפיצו ריח נעים ויבטיחו אספקה של עשבי תיבול טריים. לא רק שכיף להוסיף לפסטה כמה עלי בזילקום טריים היישר מהגינה הפרטית על אדן החלון, או להרשים את האורחים בחליטות מגידול עצמי - זו גם סיבה לגאווה ישראלית. ב־20 השנים האחרונות המשתלות המקומיות מובילות את שוק צמחי התבלין בעולם, וכדי לשמור על מעמדן שוקדות על פיתוח זנים חדשים: עמידים יותר, בעלי טעמים יחודיים וכאלה שמתאימים הן למאכל והן לנוי. רשימת המומלצים לפניכם.

 

מנטה שוקולד: הוא נראה כמו המנטה שכולם מכירים, אבל בעל גבעולים חומים, ומתאפיין בטעם מעודן יותר ובארומה שוקולדית. שימוש: הכנת משקאות קרים וחמים. מומלץ גם לקצוץ את העלים ולהוסיף לגבינה לבנה או לסרדינים משומרים. נשמע מוזר, אבל מתברר שזה מסתדר נפלא. סגולות: מרגישים כבדות בתום הארוחה? זה הזמן לחליטה שתשפר את התחושה ותסייע בתהליך העיכול. טיפול בצמח: צמח רב־שנתי שאפשר לשתול באדנית, בעציץ או בגינה, והוא נוח לגידול. תנו לו הרבה מים וצל, והוא יצמח ויתפשט במהירות. כדאי לשתול אותו לבד באדנית או בעציץ, או להקצות לו מקום נפרד בגינה. מדובר בצמח חזק, שמשתלט על סביבתו, ולכן לא רצוי לשתול צמחים אחרים בסמוך לו.

 

אורגנו Hot & Spicy: הגרסה הפיקנטית לתבלין שנפוץ במטבח האיטלקי, ששומרת על הטעם המוכר ומוסיפה לו חריפות. שימוש: ישדרג כל פיצה או רוטב לפסטה. אפשר גם להוסיף עלים טריים לסלט, כל עוד לא מגזימים בכמות. סגולות: לזן ה־Hot & Spicy יש כל הסגולות שמייחסים לאורגנו. ברפואה העממית משתמשים בו בעיקר להקלה על שיעול ובעיות עיכול. חולטים 1–2 כפות אורגנו טרי במים חמים, ושותים. טיפול בצמח: צמח רב־שנתי שאוהב הרבה אור ושמש. מומלץ לשתול באדנית או בעציץ תלוי, בגלל אופי הצמיחה שמשתלשל כלפי מטה. הוא מתאים גם לכיסוי שטחים חשופים בגינה, וצומח עד לגובה של 10 ס"מ ומתפשט לצדדים.

 

אורגנו
אורגנו

 

מרווה אלגנס: מי שסולד ממרווה, בשל המרירות שלה, ישמח להכיר את האלגנס: זן מעודן ומתוק יותר, שמזכיר אננס. שימוש: את העלים הטריים מוסיפים לחליטות או לסלט פירות, והפרחים האכילים מתאימים לעיטור מנות אחרונות. סגולות: המרווה אלגנס לא "מתעסקת" עם מחלות, אבל יש לה מעלות אחרות: היא נחשבת לאפרודיזיאק מן הטבע, שמתאים למי שרוצה לעורר את התשוקה המינית בלי להיעזר בכימיקלים. טיפול בצמח: צמח רב־שנתי שמפיץ ריח ובקיץ מתכסה בפרחים אדומים. שותלים באדנית, בעציץ או בגינה, ומגדלים במקום חשוף לשמש או חצי צל.

 

טרגון
טרגון

טרגון אניס לוסי:

גרסה משופרת לטרגון המוכר, בעלת טעם חלק יותר וללא הסיומת המרה. שימוש: עלים טריים קצוצים מתאימים לתיבול סלטים, מאפים וגבינות, ובעלים שלמים משתמשים לתבשילי בשר ועוף. אפשר לפזר גם כמה ענפים על המנגל, ולשדרג את הסטייק בארומה מעודנת של אניס. סגולות: לזן החדש יש כל הסגולות שמייחסים לטרגון. ברפואה העממית משתמשים בחליטות לטיפול בכאבי בטן ובבעיות עיכול, ולעיסת העלים אמורה להרגיע כאבי שיניים וחניכיים. טיפול בצמח: צמח רב־שנתי שפורח באוגוסט־ספטמבר ומתכסה בפרחים צהובים שמזכירים חרציות. שותלים באדנית או בגינה ומגדלים במקום חשוף לשמש או חצי צל.

 

בזיל פסטו פרפטו: זן של בזיליקום שפותח במיוחד להכנת רוטב פסטו ומתאפיין בריח עז ונעים ובטעם דומיננטי. שימוש: אולטימטיבי לפסטו, אך מתאים גם לכל שימוש קולינרי אחר שעושים בעלי בזיליקום. סגולות: הרפואה העממית משתמשת בבזיליקום לטיפול בדלקות גרון. חולטים את העלים, מערבבים עם דבש ושותים. הוא גם מרגיע את העור במקרים של עקיצות וגירודים, לאחר שמניחים עלה טרי על האזור המגורה. טיפול בצמח: הוא נחשב ליפה ומרשים במיוחד, בעל עלווה מגוונת בירוק־לבן, צמיחה ישירה וזקופה ופריחה לבנה בקיץ. לכן מומלץ לגדל גם צמחים שישמשו לצריכת העלים השוטפת, באדנית או בערוגה, וגם כאלה שישמשו כצמחי נוי, בעציצים גדולים. מעדיף מקום חשוף לשמש או חצי צל. הצמח רגיש לטמפרטורות נמוכות, ובחורף יש להעבירו למקום מוגן מפני רוח וקור.

 

טריו פלפלת:

הטריו משלב שלושה סוגים של פלפלת, והתוצאה שמתקבלת צבעונית במיוחד. הצמח הצעיר מגיע עם פירות ירוקים, בצורת קונוסים זעירים, שבהדרגה מחליפים צבעים ומבשילים לפלפלים צהובים, כתומים ואדומים. שימוש: הפלפלים מיועדים למאכל, רק בזהירות! הם אמנם קטנים ותמימים למראה, אבל חריפים מאוד. טיפול בצמח: מומלץ לגדל במקום חצי מוצל, שכן חשיפה ישירה לשמש תגרום לפלפלים לאבד מצבעם ומזוהרם ולקמול במהירות. אפשר גם לשתול בעציץ, שישתלב יפה לצד אדניות התבלין במרפסת, ואם רוצים לגדל בגינה, מומלץ לשתול כמה צמחים במקבץ, כדי ליצור פינה צבעונית ובולטת לעין.

x