ענף ההשתלמות פתח את 2025 בעליות בעקבות הראלי בת"א ובניו יורק
שוק המניות הישראלי הגיב בחיוב בינואר לשחרור החטופים, חזרת הטיסות הזרות והרגיעה בצפון — מגמה שהתבטאה בעלייה ממוצעת של קרנות ההשתלמות ב־1.4%. מובילה את הטבלה הקרן של אנליסט, אלופת 2024 כולה, שעלתה בינואר ב־1.92%
קרנות ההשתלמות פותחות את 2025 בעליות חדות בהמשך למגמה החיובית שאפיינה אותן בשנתיים האחרונות. קרנות ההשתלמות במסלול הכללי, שבו מתנהלים מרבית הכספים, עלו בשיעור ממוצע של 1.4% — לאחר עלייה ממוצעת של 12.8% בשנת 2024.
המגמה החיובית בינואר נובעת בעיקר מהעליות החדות שאפיינו את שוק ההון המקומי בתחילת השנה. מדד ת"א־125, מדד הדגל של שוק המניות הישראלי, עלה ב־3%, ומדד ת"א־35, הכולל את המניות הגדולות, עלה ב־2.2%. את המנוע לעליות בבורסת תל אביב האיצו העסקה לשחרור החטופים, חזרת חברות התעופה הבינלאומיות לישראל, הפסקת האש בגבול הצפון והמשך השיבה של המשק לשגרה עם הירידה במספר אנשי המילואים המגויסים. גם מדד S&P 500 האמריקאי עלה בינואר ב־2.7%.
1 צפייה בגלריה


ערן גולדרינג, אנליסט: "פיזור ההשקעה בתיק הישראלי עבד לטובתנו בזכות משקל עודף למדד ת"א־90, וחשיפה למניות כמו אלביט מערכות, בזק, מנועי בית שמש ונאייקס"
הקרן המדורגת במקום הראשון בטבלת תשואות ינואר היא זו של אנליסט, שעלתה ב־1.92%. הקרן, בניהולו של ערן גולדרינג, סיימה גם את 2024 בראש הטבלה עם תשואה של 14.5%. הקרן מתאפיינת בחשיפה מנייתית גבוהה של יותר מ־48% לעומת ממוצע החשיפה במסלול, שעומד על 44.8%. לדברי גולדרינג, התשואה העודפת בינואר נבעה מ"שלושה גורמים — ההתמקדות בארה"ב, גרמניה וישראל. פיזור ההשקעה בתיק הישראלי היה טוב בינואר ועבד לטובתנו בזכות משקל עודף למדד ת"א־90, שעלה ב־4.7% בינואר, וחשיפה למניות כמו אלביט מערכות, בזק, מנועי בית שמש ונאייקס. בנוסף, היינו במשקל חסר בחשיפה לטבע, שירדה בינואר ב־20%". עוד הוסיף גולדרינג כי התנודתיות של השוק האמריקאי בסוף החודש, על רקע פרסום מיזם ה־AI הסיני דיפסיק (DeepSeek), מוכיחה למשקיעים עד כמה השווקים רגישים בימים אלה, במיוחד לגבי מניות הטכנולוגיה.
התנודתיות של שוק המניות צפויה לעלות גם בעקבות כניסתו לבית הלבן של דונלד טראמפ, שכבר הודיע כי יטיל מכסים על יבוא לארה"ב. על פי גולדרינג, "זה חלק מהאסטרטגיה של משא ומתן — לציין נקודת מוצא אגרסיבית ולאחר מכן לדון. ראינו את זה עם ההצהרה על אימוץ מכסים, שנדחו בינתיים. גם השווקים לוקחים בחצי עין את ההכרזות הללו, ולא מאמינים שהכל ייושם. בהתחלה זה הפתעה, אבל אחר כך השווקים מתרגלים".
כאמור, קרנות ההשתלמות רושמות כבר יותר משנתיים עליות חדות ונאות, בעיקר בעקבות השקעות שמשלבות בין שוק המניות הישראלי לשוק האמריקאי, שהמדדים שלו בשיא כל הזמנים. אך ההיסטוריה כבר הראתה שמומנטום חיובי מובהק אינו יכול להימשך ללא נפילות, ולדברי גולדרינג, "מכפילי הרווח גבוהים בשוק האמריקאי לאחר שנים רצופות של עליות, וזה עלול להביא לתוצאות פחות טובות השנה, אף שעדיין מדובר בחברות הטובות ביותר בעולם. לעומת ארה"ב מחירי המניות באירופה, בישראל ואפילו בסין עדיין אינם גבוהים, למרות העליות בשנה שעברה. אני לא רואה סיבה לדאגה מיוחדת. מכפילים של 16 או 17 הם סבירים".
במקום השני בטבלת התשואות בינואר נמצאת קרן ההשתלמות של מור, שעלתה ב־1.57%. מנהל ההשקעות במור גמל ופנסיה, ערן קלינסקי, הסביר כי "אנחנו כל הזמן מפחדים ותמיד זהירים. השוק יכול להיות תנודתי והמים תמיד סוערים, לבטח לאחר שנתיים של עליות חדות. אבל אם נסתכל לטווח הארוך, שוק ההון יודע לתת תשואות טובות. מי שלא מעוניין בחשיפה גבוהה לשוק המניות יכול להתמקד בשוק החוב, שכן גם שם אפשר ליהנות מתשואה טובה לנוכח הריבית הגבוהה. לשאלה אם היה ממליץ לאנשים להקטין בשלב זה חשיפה לסיכון השיב קלינסקי: "אי אפשר לתזמן את השוק, ראינו את זה פעם אחרי פעם. ההיסטוריה מלמדת שגם לאחר שהשוק עלה בחדות, הוא עדיין יכול לעלות בחדות שנה נוספת. בנוסף, לכל אחד יש את יכולת נשיאת הסיכון שלו".
החשש מהגובה הנוכחי של השוק האמריקאי מוזכר גם בסקירה החודשית של ילין לפידות, בית ההשקעות עם קרן ההשתלמות השנייה בגודלה — 24 מיליארד שקל. בילין לפידות סבורים כי "נראה שהמשקיעים מתוחים יותר על רקע רמות התמחור הנוכחיות. אחת הסיבות האפשריות לכך טמונה בפרמיית הסיכון, הנמוכה יחסית. מכפיל הרווח הממוצע של מדד S&P 500 עומד על כ־24, כשהנגזרת לכך היא תשואה שנתית של קצת מעל 4%. מטבע הדברים, התשואה הזו אינה משקפת פיצוי ראוי למשקיעים".
את המקום האחרון בטבלת ינואר 2025 תופסת הראל עם תשואה של 1.12%, והקרן הזו ממוקמת גם אחרונה בתשואות לשנת 2024 כולה עם שיעור של 10.9%.