$
חדשות התקשורת

הצעד האחרון של הנדל: יפחית את תעריפי הטלפון הקווי, הפגיעה בבזק - 400 מיליון שקל

המהלך יפחית את התשלום החודשי של מנויי הטלפון מ-50-60 שקל בממוצע בחודש ל-30-40 שקל; הכנסות בזק מטלפוניה נייחת עמדו ב-2019 על 1.04 מיליארד שקל, כך שהפגיעה עומדת על כ-37% מהסכום. השימוע הוקדם ביממה לאור פיטוריו של יועז הנדל, שיכנסו לתוקף תוך 48 שעות

אביאור אבו 09:4915.12.20

משרד התקשורת פרסם הבוקר (ג') שימוע דרמטי להפחתת תעריפי שירות הטלפון הביתי הנייח ברשת בזק, במהלך שיפגע בהכנסותיה ממגזר זה בסכום של כ-390 מיליון שקל בשנה.

 

 

 

 

שר התקשורת המפוטר יועז הנדל שר התקשורת המפוטר יועז הנדל צילום: אבי מועלם

 

בהתאם למגמה העולמית של ירידה בשימוש בטלפון נייח, הכנסות בזק מטלפוניה יורדות עם השנים, ועמדו ב-2019 על 1.04 מיליארד שקל. כלומר, הפגיעה בהכנסות צפויה לעמוד על כ-37% מסכום זה. בזק היא מונופול בתחום הטלפוניה, כאשר נתח השוק הפרטי של החברה עומד על 53% ונתח השוק העסקי עומד על 71%. ה-ARPU (הכנסה חודשית ממוצעת למנוי) עמדה ברבעון השלישי של 2020 על 51 שקל. הרווח התפעולי של כלל המגזר הנייח של בזק (אינטרנט וטלפוניה) היווה בשנת 2019 53% מההכנסות, ועל פי המשרד עדכון התעריפים היה מצמצם שיעור זה ל-48%, "שינוי שבוודאי אינו מעורר חשש ליציבות החברה".

 

תעריפי הטלפוניה של בזק נקבעים על ידי משרד התקשורת והעדכון האחרון בהם בוצע לפני כ-17 שנים, בשנת 2003. לאחר עבודת מטה שנעשתה בחודשים האחרונים, שוקל המשרד לעדכן את מנגנון הפיקוח וגובה התעריפים המפוקחים בעד שירות זה. על פי המשרד, המהלך יפחית את התשלום החודשי של מנויי הטלפון בכ-40%, מ-50-60 שקל בממוצע בחודש (כולל מע"מ) ל-30-40 שקל.

 

 

השימוע הוקדם ביממה מהיעד המקורי, ויוצא מטעמו של שר התקשורת היוצא, יועז הנדל, שפוטר אתמול על ידי ראש הממשלה החליפי בני גנץ. התפטרותו תיכנס לתוקף תוך 48 שעות ונראה כי הנדל מנסה לרשום לזכותו את תחילתה של רפורמה נוספת. עדכון התעריפים מבוסס על חוות דעתם הכלכלית של פרופ' ראובן גרונאו וד"ר עופר רז-דרור, סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, אשר מצביעה על רווחי יתר לחברת בזק מתחום הטלפון הנייח ומפחיתה את התעריפים על בסיס עלויות השירות.

 

דמי השימוש החודשיים לקו טלפון עומדים כיום על תעריף קבוע של 57.92 שקל כולל מע"מ. חוות הדעת מציעה תעריף מירבי של 24.36 שקל. תעריף עבור דקת שיחה לרשתות נייחות עומד כיום על 4.1 אגורות בשעות שפל ו-10 אגורות בשעות שיא. מוצע לקבוע תעריף מירבי של 1.4 אגורות בכל שעות היממה. תעריף עבור דקת שיחה לרשתות ניידות עומד כיום על 12.8 אגורות. מוצע לקבוע תעריף מירבי של 8.4 אגורות.

 

בנוסף, מוצע לקבוע תעריף מרבי עבור חבילת שירותים של קו ומכסת דקות שיחה שחברת בזק תחויב לשווק למנוייה, כך שבפני מנויים שיחפצו בכך תהיה אפשרות לרכישת קו הכולל מכסת דקות במחיר שנקבע מראש. בהתאם למפורט בחוות הדעת, מוצע שהחבילה תכלול 500 דקות שיחה ליעדים נייחים וניידים בתעריף מרבי של 32.75 שקל.

 

בהתאם להסדר התעריפים המעוגן, מנויים מקבלי הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי משלמים כמחצית מהתשלום החודשי הקבוע היום, כ-30 שקל בחודש. מוצע כי יעודכן בהתאמה התשלום החודשי הקבוע למנויים אלה, כך שהוא לא יעלה על מחצית דמי השימוש המוצעים בשימוע, כלומר 12.18 שקל בחודש. בשירותים נלווים לקו הטלפון כדוגמת התקנת קו טלפון והעתקתו, תא קולי, שיחות למוקד 144 וכו', מוצע כי התעריף הקיים יהפוך לתעריף מרבי, ובהתאם בזק תוכל לקבוע מחיר נמוך יותר.

 

על פי החוק בזק מחויבת להציע שירות טלפוניה סיטונאי למתחרותיה החל משנת 2015. המשרד מציין כי בזק לא החלה לספק את השירות במועד, ונכון למועד פרסום המסמך אין שוק סיטונאי אפקטיבי בטלפוניה הנייחת. בהתאם, מצוין כי רפורמת השוק הסיטונאי לא הביאה להגברת התחרות בתחום הטלפוניה הנייחת.

 

השינויים הנשקלים מצריכים תיקונים בתקנות התשלומים, בתקנות החישוב, בתקנות קש"ג וברישיון חברת בזק.

  

בבזק ציינו בדיווח לבורסה כי "צפויה השפעה מהותית לרעה על תוצאותיה הכספיות של החברה”.

 

מהחברה נמסר: "עצוב לראות שדווקא ערב השקת רשת הסיבים האופטיים של בזק, פרוייקט התקשורת הגדול והשאפתני ביותר שנעשה אי פעם בשוק התקשורת בישראל בעלות של מיליארדי שקלים, מפרסם משרד התקשורת שימוע קיצוני ולא מידתי, הנשען על הנחות עבודה לא מבוססות, ומציב את ישראל כמדינה היחידה בעולם המפקחת על שירותי טלפוניה קמעונאיים במאה ה–21. שירותי הטלפוניה של בזק ניתנים במחירים הנמוכים ביותר, לצד רמת השירות הגבוהה ביותר, בהשוואה לכל חברות התקשורת בעולם. צר לנו כי דווקא שירותים אלו המסופקים לכל אזרח ובכל נקודת ישוב בישראל, הופכים לכלי במשחק פוליטי מיותר, תוך שימוש ברגולציה בולשביקית שחשבנו שכבר עברה מן העולם. אנו מקווים שהשימוע בעניין יעשה בלב פתוח ונפש חפצה, באופן אשר יביא לתיקון חד במתווה המוצע".

 

תומר ראב”ד, מנכ”ל ביקום, בעלת השליטה בבזק, מסר: "אנו מאוכזבים מאד לשמוע על הודעת שר התקשורת ביום פרישתו, הודעה שעלולה לפגוע באופן ישיר ביכולת של חברות הטלקום להשקיע בתשתיות בישראל ותרתיע משקיעים זרים מלפעול בישראל. החלטות שכאלה הן הגורם המרכזי לכך שהתשתיות בישראל נמצאות עשור מאחורי העולם המערבי. בסופו של יום, הפגיעה הגדולה ביותר היא בצרכנים ותפגע בניסיונות שנעשו עד לאחרונה לקידום התשתיות והבאת ישראל לקדמת הבמה בתחום התקשורת. בעלי השליטה מגבים את בזק והנהלתה ובטוחים כי יצליחו לשכנע את הרגולטור לשנות את הודעתו ולפעול לטובת הציבור והמדינה”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x