$
חדשות התקשורת

החברות בפירמידת בזק בדרך לקיצוצים משמעותיים

דירקטוריון בזק מאשר היום את התוכנית לאיחוד החברות-הבנות בקבוצה, מהלך שנועד לקצץ בהוצאות על תפקידים כפולים במטות של יס, בזק בינלאומי ופלאפון. רן גוראון סומן כמי שיוביל תחתיו את החברות הבנות וסמנכ"ל השיווק בפלאפון אילן סיגל עתיד להיות אמון על השיווק בהן

יואב סטולר 13:4212.11.18
דירקטוריון בזק מאשר היום (ב') את התוכנית לאיחוד החברות הבנות בקבוצה כשהוא שולח את ההנהלות בזק בינלאומי, יס, ופלאפון למשא ומתן עם ועדי העובדים. קידום התוכנית שמוביל יושב ראש הדירקטוריון, שלמה רודב, נראית כיום היסטורית כמעט באחת מהחברות המהותיות במשק הישראלי בהליכה אל עבר ליכוד השורות.

 

 

 

דירקטוריון בזק יקדם תוכנית אסטרטגית חדשה, מקיפה וכוללת לאיחוד החברות הבנות בקבוצה, כשבשבועיים הקרובים צפויים להירשם שלבים נוספים במהלך להשגת המבנה החדש. זאת אחרי שרן גוראון החל כבר לתפקד כמנכ"ל יס ופלאפון בו בעת.

 

היום הורה חבר המנהלים של החברה למנהלים של החברות להתיישב למשא ומתן עם ועדי העובדים של החברות כשהפנים מופנות לקיצוצים משמעותיים. כיום, כחלק מחובת ההפרדה המבנית פועלות יס, בינלאומי ופלאפון כל אחת כחברה עצמאית עם מאגר עצום של תפקידים כפולים, מטות שונים, דרגי ניהול מקבילים ועד לנתוני שירות ומוקדים מופרדים. באמצעות המהלך שמוביל רודב בדירקטוריון מבקשים בצמרת הקבוצה לקצץ בהוצאות הכפולות הללו תוך שאיפה לניצול נכס המס של יס ההפסדית וייעול ההיצע ללקוח.

 

מנכ"ל פלאפון רן גוראון מנכ"ל פלאפון רן גוראון צילום: אוראל כהן

 

בכירים בעבר ובהווה בחברת פלאפון מתברגים עתה בתפקידי מפתח ביישות המאוחדת שמתגבשת בקבוצת בזק בראשותו של רן גוראון. על פי מידע שהגיע לידי "כלכליסט", סמנכ"ל השיווק של פלאפון, ממנה מגיע גוראון, אילן סיגל, עתיד להיות האמון על השיווק בשלוש החברות הבנות – יס, פלאפון ובזק בינלאומי. סיגל נחשב ליד ימינו של גוראון, שהביאו לחברה לפני כשלוש שנים.

 

מלבדו, לרגל המהלכים לאיחוד החברות הבנות של הקבוצה, גוייסו גם שניים שנפלטו או שעזבו את פלאפון. כך, שמעון הרץ שהיה סמנכ"ל מערכות מידע בפלאפון ופוטר לפני שנה הוחזר עתה להיות יועץ לענייני המיזוג. כמוהו גם אהרון הוברמן ששימש כמנהל אגף ועסק אף הוא במעכות מידע הוחזר על מנת לייעץ בשינוי הארגוני.

 

מאז תחילת הקיץ מנהלים ביס, בזק בינלאומי ופלאפון סכסוך עבודה בעניין עם ההנהלות כשהעיניים של כולם נשואות לעבר המשא ומתן שצפוי להיפתח בשבוע וחצי הקרובים.

 

 

 

 

גוראון סומן כמי שיוביל תחתיו את החברות הבנות כשהיום התווספו דיווחים על סיום תפקידו של מוטי אלמליח בתפקיד מנכ"ל בזק בינלאומי. כמו כן, ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים הודיעו לשניים מסמנכ"לי בזק בינלאומי על סיום העסקתם כשבקרוב יתווספו אליהם שני סמנכ"לים נוספים במסגרת איחוד המטות. מצב דומה מסתמן גם בחברת יס, כשגורמים בסביבת בזק דיווחו ל"כלכליסט" כי התחושה הן בבזק בינלאומי והן ביס היא כזו שהן עתידות לספוג את המכה הקשה ביותר בהליך ההתייעלות בחסותו של רן גוראון, כמי שמבקש ליצור שדרה ניהולית מאנשיו בפלאפון וכשהפעילות הסלולרית בראש מעייניו.

 

כבר עם הגשת הדו"חות הכספיים לרבעון השני דיווחה בזק לבורסה בתל אביב כי הדירקטוריון הגיש לשר התקשורת בקשה לאישור עקרוני לשינוי המבנה המשפטי של הקבוצה. על פי אותה בקשה שנמצאת בבסיס המהלך המדובר, בזק תמשיך לפעול במתכונת הפעילות הנוכחית כחברה ציבורית, ובמקביל תקים שותפות בת בבעלותה שתחזיק בחברות הבנות - די.בי.אס, פלאפון ובזק בינלאומי.

 

 

שלמה רודב שלמה רודב צילום: רונן טופלברג

 

רודב הסביר את תוכנית הדגל לאיחוד הפעילויות בקבוצה בכך שהשינוי נועד להתאים את מבנה החברות הבנות למציאות הטכנולוגית, הכלכלית והתחרותית בשוק התקשורת. "לשם קידום שוק התקשורת בישראל והמשך קיומה הכלכלי הנאות של קבוצת בזק".

 

האיחוד החלקי הזה שמובילה בזק מגיע על רקע הניסניות העקרים של החברה לביטול חובת ההפרדה המבנית, שמחייבת את בזק כמונופול לפעול בצורה מבוזרת ומנותקת. איחוד חברות הבנות נחשב לצעד זמני בדרך להשגת השאיפה האמיתית, בה גם יתאחדו אלו גם עם הפעילות הקווית של בזק, בעוד שזאת כרגע היד אינה משגת.

 

יו"ר ועד העובדים בבזק בינלאומי, לימור ליברמן-לביא, מסרה היום בתגובה: "נדהמנו לגלות מכלי התקשורת על סיום העסקתו של מנכ"ל החברה, ועל פיטורי סמנכ"לים נוספים. מקומם כי כך, באופן חד-צדדי, יוצאת אל הפועל תכנית של שינוי ארגוני - טרם תחילתו של מו"מ ובניגוד להסכם הקיבוצי עליו חתומה החברה מול עובדיה. לא ניתן יד לפגיעה בעובדי החברה, ולא נסכים לשום מהלך של שינוי ארגוני בלי לנהל מו"מ. לא נהסס לממש את סכסוך העבודה הקיים ולנקוט בכל הצעדים הארגוניים העומדים לרשותנו, לרבות השבתת החברה".

 

ליברמן-לביא מתריעה מפני ירידה בכוחן העסקי של החברות הבנות בעקבות השינויים המבנים כשהיא מציירת זאת כמהלך מיזוג שעלול להוריד מסך חלקיו: "יצירת מצב בו הנהלה משותפת מנהלת במקביל כמה חברות שונות, הוא טעות חמורה. חברה בסדר הגודל של בזק בינלאומי אינה יכולה להסתפק במנכ"ל או סמנכ"ל ב-30% משרה. בנוסף, לא ייתכן שהדירקטוריון הזמני של הקבוצה, הנמצא בהליך מכרזי למציאת בעל שליטה חדש, יוצא למהלך שכזה".

 

שימוע בעניין התעריפים המשולמים לבזק מצד הספקיות באינטרנט

 

נושא נוסף שהעסיק היום את הנהלת בזק הוא השימוע שמקיים משרד התקשורת בסוגיית השוק הסיטונאי באינטרנט. במתווה הנוכחי, מדי שנה נדרש משרד התקשורת לעדכן את התעריפים המשולמים לבזק במסגרת השוק הסיטונאי מצדן של הספקיות השונות. עם זאת, בעודנו מתקרבים בצעדי ענק אל 2019, עדיין לא נקבעו התעריפים המעודכנים ועתה מבקשים במשרד לפעול במתכונת ביניים עד לקביעת המודל החדש.

 

לפי המתכונת המדוברת, התעריפים שיידרשו הספקיות בשוק התקשורת הקווית לשלם לבזק בעבור השימוש בתשתית יישארו לאורך תקופת הביניים כפי שהיו ב-2018. זאת בעוד שגורמים בסביבת משרד התקשורת סיפרו ל"כלכליסט" כי ההיערכות של המשרד מגיעה על רקע כוונתו לדון ולייצר מתווה ארוך טווח שיחליף את העדכון השנתי ובכך ייצור בהירות רבה יותר עבור כלל השחקנים בשוק ויקל על הפעילות הרגולטורית בו. יצירת מתווה שכזה שיאושר ויתקבל בשוק היא הליך שעשוי לקחת זמן, ועל כן חברות התקשורת שקיוו לראות הפחתה במחירים ייאלצו להמתין עד למודל הקבוע.

 

מנגד, סוגיה בעייתית אחרת זולת הטיפול במחירים בשוק שנדחה – בתעשייה מעלים נקודה חשובה נוספת שנדחתה מהדיון המהותי המדובר. על פי סעיף 6 בשימוע במשרד התקשורת בחרו לדחות את הדיון בעניינה של HOT ותעריפי השוק הסיטונאי בנוגע אליה. מהלך מסוג זה נועד לקדם את ההכרעה בעניין הודות לחשיבות הגדולה בהרבה של בזק לשוק הסיטונאי והשוני במודל העסקי של שתי חברות התשתית הגדולות בישראל. עם זאת, בבחינה היסטורית של רפורמת השוק הסיטונאי והחלת הרגולציה על HOT קשה שלא לעלות את החשש ממדיניות זאת של משרד התקשורת כש-HOT מרשימה ביכולתה לעכב ולהתחמק מהשוק הסיטונאי.

 

כך, בעוד שבבזק ישנם מאות אלפי לקוחות שוק סיטונאי פעילים בפרטנר, סלקום, אקספון ועוד ב-HOT נרשמו רק לאחרונה צעדים כלשהם לפתיחת התשתית כנדרש בחוק. מצב דומה ניתן לראות במידה זאת או אחרת גם בפריסה האוניברסלית של החברה ובנקודות ממשק נוספות בינה לבין הרגולטור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x