$
חדר מחשבים

דעה

התייעלות אנרגטית במרכזי נתונים הוא תנאי להמשך הכלכלה הדיגיטלית

אחת הבעיות העיקריות העומדות בפני העליה בשימוש במידע דיגיטלי הוא העומס האנרגטי הגבוה שמייצרים מרכזי נתונים. כבר ב-2014 צרכו מתקנים אלו כ-2% מסך החשמל בארה"ב

משה לסמן 19:2111.01.17
העולם הדיגיטלי, המבוסס על נתונים, נראה לרובנו כמו העולם הכי וירטואלי ולא פיזי שאפשר לדמיין. אבל זוהי אשליה, מכיוון שהעולם הדיגיטלי הוא עולם פיזי מאד. אבני הבניין של הכלכלה הדיגיטלית הן פעולות כמו חיפוש בגוגל, צפייה בסרט מקוון, העלאת פוסטים בפייסבוק, שליחת הודעות וואטסאפ או כל פעולה באינטרנט או בסמארטפון. אבל בכל פעם שמבוצעת פעולה כזו, מיוצרים ומונעים נתונים, שגם אם הם שמורים בענן, צריך לעבד ולאחסן אותם בציוד פיזי. הציוד הזה מתארח באופן טיפוסי במרכזי נתונים.

חוות שרתים צריכות לתמוך בחלק משמעותי מתעבורת ה-IP (Internet Protocol) שהיקפה השנתי צפוי להגיע בסיכום 2016 לכ-1.1 טריליון גיגה-בייט. בשנת 2020 תועבר בכל שנייה בממוצע תעבורת IP של כ-511 טרה-ביט לשנייה – היקף השווה ל-504 מיליארד תקליטורי DVD בשנה, או 58 מיליון תקליטורי DVD בשעה. מדובר בזינוק דרמטי בהשוואה לתחילת עידן האינטרנט כשבשנת 1992 רשתות האינטרנט בכל העולם נשאו תעבורה של כ-100 ג'יגה-בייט ביום שלם.

 

מתקני הדאטה סנטר בכל העולם מטפלים באירוח השרתים וציוד התקשורת שמאפשרים את מפל הנתונים הבלתי נתפס שמייצרת הכלכלה הדיגיטלית, ועל מנת לאחסן כמות כה גדולה של נתונים נאלצים הדטה סנטרים לצרוך כמויות עצומות של אנרגיה. נושא ההתייעלות האנרגטית במרכזי הנתונים נדון ברחבי העולם באופן אינטנסיבי, אך דיון זה לא תפס כותרות בישראל.

חוות שרתים של גוגל בפינלנד חוות שרתים של גוגל בפינלנד

 

האתגר עצום: על פי מחקר חדש של משרד האנרגיה של ארה"ב, כבר ב-2014 צרכו אתרי מרכזי נתונים בארה"ב בלבד 2% מכלל צריכת האנרגיה של המדינה, כמו צריכת האנרגיה השנתית של 6.4 מיליון בתים אמריקנים השנה. כמו כן, בארצות הברית לבדה צפויים מרכזי נתונים לצרוך בשנת 2020 כ-660 מיליארד ליטרים של מים בשנה. אלה כמויות אנרגיה משמעותיות מאד ויש יסוד להניח ששיעור צריכת האנרגיה הכלל עולמי של מתקנים דומים לא שונה בהרבה מהשיעור האמריקני של 2%.

 

פתרונות ההתייעלות האנרגיה עבור תשתיות נתונים צריכים לחתור לאופטימיזציה של צריכת החשמל, המים והאוויר, על ידי שילוב של פתרונות מכניים דוגמת קירור נוזלי מחד וכלים ממוחשבים דוגמת כלי ניהול למרכזי נתונים (DCIM) ואינטליגנציה מלאכותית מאידך. זאת, לצד שימוש חכם באנרגיות מתחדשות דוגמת רוח - דבר שכבר נעשה לאחרונה בדאטה סנטר של מיקרוסופט במדינת וואיומינג שבארצות הברית, ש-100% מהאנרגיה שלו תסופק על ידי רוח.

 

קיימים כבר ניצנים ראשונים לחברות ישראליות שמנצלות את ההזדמנות ההולכת ומתעצמת של התייעלות אנרגטית במרכזי נתונים. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא חברת האנרגיה הישראלית אורמת אשר הכריזה כבר ב-2013 על שיתוף פעולה עם eBay שבמסגרתו תספק אורמת לדאטה סנטר של eBay בסולט לייק סיטי, יוטה, אנרגיה חשמלית נקייה יותר.

 

במילים אחרות, העתיד הדיגיטלי שלנו תלוי גם בעתיד מרכזי הנתונים וגורם זה תלוי באופן קריטי בהתייעלות האנרגטית. הרעב לנתונים ימשיך לייצר רעב למתקנים עם צריכת אנרגיה נמוכה ככל האפשר, מה שיגרום לענקיות האינטרנט להפנות לתחום זה סכומים גדולים מאד.

 

זו הסיבה שגיבוש והצעה של פתרונות התייעלות אנרגטית הם הזדמנות גדולה לא רק לחברות ברחבי העולם אלה גם לחברות מקומיות - הן חברות ישראליות שכבר עוסקות בקלינטק ובאנרגיות מתחדשות והן סטארט-אפים שיפעילו יכולות מחשוב ובינה מלאכותית בכדי להשיג צריכה חכמה של אנרגיה. צריכה חכמה זו היא שתאפשר למתקנים להמשיך לקיים ולחזק את הכלכלה הדיגיטלית שמפירותיה אנחנו נהנים מדי יום.

 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל חברת גלובל דטה סנטר
בטל שלח
    לכל התגובות
    x