$
חדר מחשבים

סקטור השירותים המתקדמים בסין - ה"דבר הגדול הבא"

עם הוצאות IT של 323 מיליארד דולר בשנת 2013, הגדילה של השוק הסיני מספקת הזדמנויות רבות לחברות טכנולוגיה בכלל ולחברות IT בפרט. האם זהו חלון הזדמנויות לחברות ישראליות?

צבי שלגו 16:0316.02.14
סין בשנים האחרונות הינה יעד אטרקטיבי לחברות המפתחות מוצרים מתקדמים וטכנולוגיות, בשל השאיפה העזה של השוק הגדול בעולם להשיג יתרון טכנולוגי לו הוא זקוק כדי להמשיך לצמוח. עם זאת, ככל שהשוק הסיני גדל ומתבגר, הולך וגדל גם הצורך בהרחבת סקטור השירותים המתקדמים, ובפרט תחום ה-IT.

 

מנכ"ל Cisco Systems אמר כבר בשנת 2003: "סין תהפוך למרכז ה-IT של העולם, לכן אנחנו מנסים כבר עכשיו להפוך לחברה סינית". ואכן, תחום ה-IT נמצא כיום בעדיפות עליונה מבחינת תכניות המו"פ של סין, שכבר הודיעה כי בכוונתה לטפח 20 חברות מרכזיות שיתמחו בשירותי IT, יעסיקו כ-100 אלף מהנדסים ויהפכו את סין לצומת חשוב בתחום המידע הגלובלי. סקטור ה- IT מצוי כעת בסין בשיאו של שינוי משמעותי - בעיקר בתחום הענן והניידות.

 

הפיתוח של סין מאפשר הזדמנויות לחברות ישראליות הפיתוח של סין מאפשר הזדמנויות לחברות ישראליות

 

ההוצאות על IT בסין מגיעות ל-323 מיליארד דולר בשנת 2013 ומגמה זו מציעה הזדמנויות רבות לספקי טכנולוגיות ושירותים בתחום. המוניטין הטוב שיש לתעשיית ההייטק הישראלית בסין מהווה יתרון בחדירה של חברות IT ישראליות לשוק זה, הצמא לידע, לחדשנות ולניסיון שהן מביאות איתן. חברות ישראליות שיציעו פתרונות מתקדמים המתאימים לצרכי השוק הסיני, יכולות היום ליהנות מהקלות והטבות שונות, ומפתרונות מימון ותמיכה מצד הממשל. מספר מגמות צפויות בשוק הסיני בשנה הבאה בהקשר זה:

 

הקמת מרכזי פיתוח בסין

 

החברות הישראליות הפועלות בסין מתחילות לאחרונה להפנים את מה שהבינו כבר מזמן חברות הטכנולוגיה הזרות הגדולות. חברות מערביות כמו: Broadcom, Microsoft, IBM, SAP, Qualcomm ו-Texas Instruments, מפעילות קבוצות מו"פ והנדסה מקומיות בסין. הקמת מרכזי פיתוח מקומיים היא חלק ממדיניות ארוכת טווח להתמודדות מול החברות הסיניות, אשר יכולותיהן הולכות ומשתפרות במהירות.

 

ככל שהתעשייה הופכת לגלובאלית יותר וזמני התגובה שלה הולכים ומתקצרים, כך מתקצר גם מחזור חייו של המוצר. בתנאים אלו ההתחשבות בתנאי שוקי היעד העיקריים כבר בתהליך הפיתוח הופכת למשמעותית ביותר. מניסיוננו - מוצר שנראה מוכן ומוגמר בישראל, לא בהכרח מוכן לשיווק בשוק הסיני.

על אף הנטייה הטבעית לצמצם חשיפה בשלב הפיתוח והחשש המובן של חברות ישראליות משילוב צוות סיני בתהליך, העובדה שלממשלה הסינית משאבים אדירים המופנים לפיתוח טכנולוגיות והיא מעוניינת לקדם מרכזי פיתוח על אדמת סין, מאפשרת היום להקים מרכזי פיתוח בשליטה ישראלית מלאה וללא שותפויות מקומיות כלשהן, ועדיין לגייס השקעות משמעותיות מהצד הסיני.

 

אני מאמין שבשנים הקרובות יותר חברות ישראליות יחזיקו בסין צוות הנדסה שיטמיע את המוצר בסין במקביל לצוות הפיתוח בארץ, וכך יוכלו להשיג הבנה מעמיקה יותר של צרכי השוק, וליצור התאמה מרבית לצרכי הלקוח הסיני כבר בשלב הפיתוח. חברת "מטריקס גלובל" הישראלית פתחה השנה מרכז פיתוח בסין, בעיר הסמוכה לשנגחאי, מה שיוביל בוודאי לסדרת מהלכים של חברות IT נוספות באותו אזור.

 

פעילות חברות אבטחת מידע

 

גם בשוק אבטחת המידע מורגשת בסין קפיצת מדרגה, כמו בשאר העולם, מאז פרשת סנודן. אם עד לא מזמן שירותי סייבר סקיוריטי נראו כמו מותרות, כיום הסינים בעיצומו של המרוץ לשדרוג מערכות האבטחה. סין היא נכון לעכשיו אחת מהמדינות הפחות ערוכות בעולם למתקפת סייבר. מבחינה טכנולוגית, סין עדיין לא יכולה להתמודד היום באופן עצמאי עם תחום אבטחת המידע ברשתות ארגוניות מורכבות, וכנראה שמצב זה לא צפוי להשתנות בשנים הקרובות.

 

זהו ללא ספק חלון הזדמנויות מתאים לחברות הסייבר סקיוריטי הישראליות. החברות הישראליות צ'קפוינט, סייבר ארק ו-Beyond Security , כבר פעילות בשוק הסיני בתחום זה ובשנים הקרובות צפויות להצטרף אליהן חברות נוספות.

 

משאבים – נסיון השנים האחרונות מלמד שהיתרון הטכנולוגי לבדו אינו מספיק לחברות הישראליות כדי להצליח בשוק הסיני. מתוך הבנה זו, קמו לאחרונה מגוון יוזמות חדשות המיועדות לגשר על פערי הגודל בין חברות ישראליות לשוק הסיני, ומאפשרות לחברות הישראליות בסין צמיחה בתנאי אינקובציה תוך מזעור הסיכונים. מודלים כאלו מאפשרים להתחיל פעילות בסין גם עם תקציב צנוע וצוות קטן. אם חברות ישראליות יאמצו את המודלים המוצעים, סביר להניח שנשמע פחות ופחות סיפורי כשלונות מסין. בחודש פברואר ייערך כנס IVC, גם בו תושק קרן חדשה.

 

שוק ה-IT בסין משתנה במהירות

 

בשווקים בהם חלות רפורמות של ממשלת סין, ניכרת עליה משמעותית בהוצאה על שירותי IT. לדוגמה, בסקטור הרפואי ניכרת עלייה משמעותית במספר בתי החולים המוקמים במימון זר ומנוהלים על ידי מפעילים פרטיים. מגמה זו מתבטאת גם בגידול בהוצאות על IT בתחום הרפואי – שעלו השנה ב- 21% לעומת השנה שעברה. כך גם בתחום ניהול תנועה בערים, ועוד. ככלל, משתמשי הקצה בסין התחילו להבין ב-5 השנים האחרונות את היתרונות המוחשיים של שימוש בחבילות תוכנה ייעודיות בסביבה הארגונית.

 

תהליך הקונסיומריזציה (שימוש במערכות IT ארגוניות על מכשירים פרטיים של עובדים) ימשיך להיות תופעה משפיעה בסין בשנים הקרובות, שהרי מדובר במדינה ששברה שיאים בכמות משתמשי אינטרנט ומכשירי מובייל, והיא שוק ה-PC הגדול ביותר ושוק החומרה השלישי בגודלו, ע"פ גרטנר. האתגר הבולט בתהליכי הקונסיומריזציה, הוא בראש ובראשונה נושא אבטחת המידע שנמצא זמן רב ובהיקפים גדולים מחוץ לתחומי שליטת הארגון.

 

אחרי מספר שנים של גידול שוק, מחשוב ענן מקבל תשומת לב הולכת וגוברת מצד משתמשי הקצה. שוק מחשוב הענן הסיני עדיין בשלבים ראשוניים, אך הוא נמצא במוקד תשומת הלב של הממשל . בעתיד הנראה לעין חברות קטנות ובינוניות בסין יעבירו את האפליקציות שלהן לפלטפורמת ענן ציבורי, ואילו חברות גדולות יעברו לענן פרטי. גם שוק ה-Data Centers בסין ממשיך להתפתח במהירות, כאשר ב-2012 היתה צמיחה של 25.6% לעומת שנה קודמת, וגם בהמשך צפוי גידול דו-ספרתי.

 

ככל שהשוק הסיני מתפתח ומבשיל, יש גם יותר ספקים מקומיים, ובתחרות מולם - איכות היתה ונשארה אחד היתרונות התחרותיים המרכזיים של חברות טכנולוגיה ישראליות בסין. עם כל זאת, חשוב לזכור, שהדרך לעסקים מוצלחים בסין היא מורכבת, והיתרון הטכנולוגי לבדו אינו מספיק כאן. המפתח הוא בניית תשתית ניהולית נכונה ויציבה, שמאחוריה חשיבה אסטרטגית לטווח ארוך. אלמנט נוסף, חשוב לא פחות, הוא שליטה מלאה של החברה הישראלית בעסקיה בסין – זוהי הדרך שתאפשר לה לצמוח ולשלוט בבניית המותג שלה ובביסוס מעמדה בשוק הגדול בעולם.

 

הכותב הינו מנכ"ל PTL Group ולשעבר יו"ר לשכת המסחר הישראלית בשנגחאי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x