$
ספרות

ג'יי קיי רולינג והרוצח בבגדי הנשים

מחברת “הארי פוטר” פרסמה מותחן חדש ושוב עוררה את זעם הקהילה הלהט”בית. למרות ביקורות מסתייגות וקריאות של מעריצים לשרוף את ספריה היא ממשיכה לשבור שיאי מכירות

שירי לב־ארי 08:1401.10.20

כבר לא מעט זמן ג'יי קיי רולינג מסובכת עם הקהילה הלהט"בית, ובעיקר עם הטרנסג'נדרים. רולינג, מחברת ספרי "הארי פוטר" וסדרת ספרי המתח תחת שם העט רוברט גלבריית, צברה בשנה האחרונה כמה התבטאויות בנושא טרנסים, שעוררו ביקורת בקהילה הלהט"בית והפכו אותה לחשודה בטרנסופוביה. הספר החדש שלה, שיצא לאור בבריטניה לפני כשבועיים, עשוי לאושש את החשד.

 

 

 

המותחן החדש "Troubled Blood" (בתרגום חופשי "דם בעייתי"), שנכתב תחת השם רוברט גלבריית, והוא החמישי בסדרת "קורמורן סטרייק", סופג עכשיו אש על כך שהרוצח הסדרתי הפעם הוא גבר המתלבש בבגדי נשים. הבלשים שלה, קורמורן סטרייק ורובין אלקוט, מקבלים פנייה מאשה המבקשת עזרה במציאת אמה הנעדרת. על פי החשד, בשנת 1974 נפלה אמה קורבן לרוצח סדרתי טרנסווסטיסט.

 

ג'יי קיי רולינג ג'יי קיי רולינג צילום: איי פי

 

הביקורת על הספר לא איחרה לבוא. מבקר הספרות של "הטלגרף", ג'ייק קרידג', פרסם מאמר בשבוע שעבר ובו טען שהספר כמו מעביר מסר סמוי: "לעולם אל תסמכו על גבר בשמלה”. "קשה שלא לתהות מה מבקרי עמדתה של רולינג בעניין טרנסג'נדרים יחשבו על הספר", כתב קרידג', ובכך התייחס לסערה הקודמת שחוללה. כל זה, אגב, לא מונע מהספר להצליח. מיום צאתו לאור ובתוך חמישה ימים נמכרו כ־65 אלף עותקים בבריטניה. מוכר בחנות ספרים אמר ל"גרדיאן", כי "זו ללא ספק המכירה הגדולה ביותר לשבוע לעומת הספרים הקודמים של גלבריית, כמעט כפול ממכירות הספר הקודם בסדרה". בעברית עתיד הספר לראות אור במהלך 2021 בספרי עליית הגג.

 

זה התחיל בדצמבר האחרון בעקבות ציוץ של רולינג בטוויטר, שם הביעה תמיכה באשה שפוטרה ממקום עבודתה לאחר שהתקוממה נגד הרעיון שאזרחים יכולים לקבוע את המגדר שלהם בעצמם. רולינג כתבה כי "מין הוא עובדה, ואדם אינו יכול לקבוע את מינו ומגדרו. תתלבשי ותקראי לעצמך איך שתרצי, אבל לאלץ נשים לעזוב את עבודתן כי הצהירו שמין זו עובדה?".

 

כמה חודשים לאחר מכן, ביוני האחרון, התייחסה רולינג למאמר שנקרא "יצירת עולם שוויוני יותר, אחרי תקופת הקורונה, לאנשים עם וסת". רולינג כתבה על "אנשים עם וסת": "אני מכירה ואוהבת טרנסיות וטרנסים, אבל מחיקת הקונספט של מין ביולוגי מבטלת את היכולת של אנשים רבים לשוחח על חוויית החיים שלהם". עוד הוסיפה כי מגוחך להציג אותה כטרנספובית רק משום שהיא טוענת שמין ביולוגי הוא אמיתי.

 

כוכב סרטי "הארי פוטר", דניאל רדקליף, הגיב אז לדברים, וכתב כי "נשים טרנסג'נדריות הן נשים... כל אמירה אחרת מוחקת את הזהות והיושר של אנשים טרנסים, ויוצאת נגד ההמלצות שניתנו על ידי גורמים מקצועיים שיש להם הרבה יותר ניסיון בנושא מאשר לג'ו או לי".

 

עכשיו, עם צאת הספר, כבר נוצר ברשתות החברתיות ההאשטג #RIPJKRowling, וכמה חנויות ספרים בעולם הודיעו שיחרימו את הספר. המגזין "ניוזוויק" דיווח על ערוץ טיקטוק חדש שבו אוהדי הארי פוטר לשעבר מביעים את כעסם על דעותיה של רולינג בנוגע לטרנסים באמצעות שריפת ספריה. השחקנית סינתיה ניקסון ("סקס והעיר הגדולה"), אם לבן טרנסג'נדר בן 23, אמרה כי "הספרים שלה עושים רושם כאילו הם עוסקים בהעצמת אנשים שנחשבים לשונים, אז הבחירה שלה להכחיש את קיומה של קבוצת אנשים שהם ללא ספק שונים, היא פשוט מביכה. אני יודעת שהיא מרגישה כאילו היא תומכת בפמיניזם, אבל אני לא מבינה את זה".

 

ואולם, מבקרת הספרות של "לוס אנג'לס טיימס" כותבת ברוח אחרת. היא מותחת ביקורת דווקא על איכות הספר, בעיניה אלה 900 עמודים של עלילה לא מותחת, דמויות סטריאוטיפיות, ולדעתה התועבה האמיתית בכתיבתה של רולינג אינה התייחסותה לדמות טרנסית, "לפחות לא בספר הזה", אלא יותר הטיפול שלה בכל דמות שסטרייק ואלקוט פוגשים כשהם מחפשים אחר האמת. רולינג עצמה לא הגיבה לביקורת, מלבד לומר שהספר מבוסס חלקית על שני רוצחים אמיתיים.

 

x