$
אופנה

טבעת גירושים: על הצרות בשוק היוקרה

הביטול הצפוי של עסקת הענק לרכישת מותג התכשיטים טיפאני בידי תאגיד LVMH מדגיש את עתידו הקודר של השוק

עילית מינמר 08:1016.09.20

תשעה חודשים אחרי שנחתמה, העסקה הגדולה ביותר אי פעם בשוק היוקרה - רכישת מותג התכשיטים האמריקאי טיפאני על ידי קבוצת היוקרה הגדולה בעולם, לואי ויטון מואט הנסי LVMH בסכום של 16.2 מיליארד דולר - צפויה להתבטל. בשבוע שעבר הודיעה הקבוצה שהיא חוזרת בה מהעסקה. "איננו יכולים להשלים את העסקה כמו שהיא", הצהירה וציטטה באופן חריג בקשה של הממשל הצרפתי מסוף אוגוסט להשהות את ההסכם בשל האיום האמריקאי להטיל מכסים על סחורה צרפתית.

 

 

 

זו היתה אמורה להיות הרכישה הגדולה ביותר ב־32 שנותיו של ברנאר ארנו בן ה־70 כיו"ר הקונגלומרט הצרפתי, והאיש העשיר ביותר באירופה. האימפריה שלו, המוערכת ב־215 מיליארד יורו, כוללת 75 מותגים גדולים הנחלקים בין שש קטגוריות, ומלבד מותגי על בתחום אופנת היוקרה (בהם ויטון ודיור), היא מחזיקה גם במותגי אלכוהול (דום פריניון, הנסי), קוסמטיקה (גרלן וסאפורה), פנאי ועוד, ומעסיקה 156 אלף עובדים ביותר מ־4,590 חנויות בעולם.

 

העסקה עם טיפאני היתה אמורה לשמש לתאגיד פלטפורמה להרחבת אחיזתו בארה"ב ולהגדלת עסקי התכשיטים שלו, והמטרה היתה להשתלט על שוק תכשיטי היוקרה ולהפוך לאחד מחמישה שחקנים מרכזיים בו . תגובת טיפאני, שהעסקה היתה אמורה לאפשר לה להתרחב גלובלית ולהשקיע יותר כסף בקולקציות חדשות ובחנויות משודרגות, לא איחרה לבוא. החברה הגישה תביעה לכפות את ההסכם על ענקית היוקרה ולדחות את "הטענות חסרות הבסיס האופורטוניסטיות, המבקשות לנצל את המחאה החברתית בארה”ב ואת משבר הקורונה כדי להימנע מתשלום המחיר הנקוב". על פי ”הניו יורק טיימס”, בטיפאני גם טוענים, כי הקונגלומרט לא עמד במחויבותו בעסקה, שהיתה אמורה להסתיים בנובמבר, לבקש את אישורו של המפקח על ההגבלים העסקיים באירופה.

חנות טיפאני במילאנו חנות טיפאני במילאנו צילום: גטי אימג'ס

 

המאבק הזה הוא דוגמה לשבריריות הסכמים שנחתמו לפני המשבר ולהשלכות המגפה על עולם היוקרה והקמעונאות. זה חודשים מועלות ספקולציות סביב השאלה אם LVMH יבקש לפתוח שוב במשא ומתן על המחיר בעקבות הירידה במכירות בתקופה האחרונה. על פי “הניו יורק טיימס”, ברבעון השני של השנה חלה בתאגיד ירידה של 38% במכירות, אחרי ירידה של 17% ברבעון הראשון של השנה. בתביעת נגד שהגיש לבית המשפט בדלוואר, הואשמה

טיפאני בניהול כושל בזמן המגפה שהביא להפסדים של 33 מיליון דולר .

 

ובכל זאת, בוול סטריט עדיין מאמינים בטיפאני וצופים סיכוי לאיזושהי עסקה. ייתכן גם שבית המשפט בדלוואר ידרוש מ־LVMH להמשיך ברכישה כמתוכנן, אבל סביר יותר שהוא יפסוק כי על התאגיד לשלם לטיפאני נזקים ועלויות. בטיפאני בינתיים שומרים על אופטימיות ומצפים ליום שאחרי הבחירות בארה"ב בנובמבר שיביאו להפגת המתחים בכל הנוגע למכסי מסחר. לדברי פאולין בראון, יועצת עסקית ומי שהיתה יו"ר התאגיד באמריקה, מצוקת LVMH גדולה מכפי שאנשים חושבים: אם טיפאני תחזור לשוק בחיפוש אחר רוכשים אחרים, בהם קבוצות קרינג או ריצ'מונד - המתחרות המובהקות של התאגיד - המטרה של ויטון להשתלט על שוק תכשיטי היוקרה ולהפוך לאחד השחקנים המרכזיים בו - רק תתרחק ממנו.

x