$
ספרות

"אי אפשר להישאר אדישים לזה": פרס אייזנר לספר העוסק במחאת MeToo

סיפורים גרפיים על הטרדה מינית של אמניות הקומיקס הישראליות הילה נועם ואילנה זפרן נכללים בקובץ שזכה עתה בפרס הנחשב ליוקרתי בתחום

רעות ברנע 08:0828.07.20

פרס אייזנר, הפרס היוקרתי ביותר בתחום הקומיקס, הוענק בסוף השבוע לספר שעוסק במחאת MeToo, ובו מופיעות יצירות של שתי שתי יוצרות קומיקס ישראליות - הילה נועם ואילנה זפרן. באנתולוגיית הקומיקס Drawing Power, שיזמה וערכה יוצרת הקומיקס האמריקאית הוותיקה והמוערכת דיאן נומין, מובאים 63 סיפורים גרפיים של יוצרות מרחבי העולם שמתארות הטרדות מיניות שעברו - מכאלה "מתונות" יותר ועד אונס ממש.

מתוך הקומיקס של הילה נועם שמופיע בקובץ. “הטרדה מינית היא דבר שחוצה מגדרים" מתוך הקומיקס של הילה נועם שמופיע בקובץ. “הטרדה מינית היא דבר שחוצה מגדרים"

 

הספר, שיצא בשנת 2019, דורג ברשימת ספרי הקומיקס הטובים ביותר של "הניו יורק טיימס" ועתה זכה גם בפרס (שבעבר זכו בו כבר הישראליםרותו מודן ואסף חנוכה)

את הקשר עם היוצרות הישראליות יצרה נומין בעצמה, אחרי שהשתתפה לפני כמה שנים בכנס יחד עם אילנה זפרן. ה"סיפור" של זפרן עוסק בהטרדות מיניות בצבא: "זו חוויה שהיתה לי בתור חיילת בתחילת שנות ה־90", היא מספרת. "אבל זו סיטואציה שאני חושבת שכל חיילת מכירה: מפקדים שמרשים לעצמם להתקרב יותר מדי, לגעת, לחבק. בגלל שאצלי זו היתה מחלקה סודית במודיעין, קראתי לסיפור Top Secret, כשהסוד האמיתי בו הוא מה שקורה מאחורי הדלתות הסגורות אני מתארת סיטואציה שבה אחד המפקדים לימד אותנו להכין נס קפה עם קצף. אני לא זוכרת שום דבר מהשירות הצבאי שלי, אבל אני כן זוכרת איך מכינים את הקפה". על הבחירה בסיפור מספרת זפרן: "התלבטתי בין זה לבין סיפור אירוע שחוויתי בארה"ב, והחלטתי שהצבא מעניין בהקשר המקומי ומכניס משהו אותנטי יותר".

 

 

קומיקס של אילנה זפרן קומיקס של אילנה זפרן איור אילנה זפרן

 

גם הסיפורים שבהם בחרה להתעסק הילה נועם עוסקים בהוויה ישראלית, רק במקום אחר: בדרכים. הסיפור נקרא On The Road ומתאר שלוש חוויות שונות של הטרדה מינית, אחת שקרתה לה עצמה, השנייה שקרתה לאמה לפני שנים רבות והשלישית שקרתה לבעלה. "המטרה היתה להראות שזה נושא שחוצה דורות ומגדרים ואף אחד לא יכול להישאר אדיש לזה", היא אומרת. "גם היה לי חשוב להראות דרכים שונות של התמודדות: בעוד אמא שלי ובעלי הצליחו לאזור כוחות ולהתעמת עם ההטרדה במקום, ההתמודדות שלי באה בדמות קומיקס. לקחתי את זה איתי הלאה וזה הניצחון הקטן שלי".

 

התפיסה של קומיקס כמדיום קליל יחסית, מסבירה נועם, שהיא גם מרצה בבצלאל, החלה להשתנות לפני הרבה שנים, אבל עדיין משתנה. "כבר שנים שקומיקס משמש גם כדי לספר סיפורים קשים. בסצנה המקומית של הקומיקס אפשר למצוא הרבה פעמים כאלה שעוסקים בסיפורים יותר מורכבים. אפשר לראות שיש גם הרבה עניין בקומיקס ישראלי היום בחו"ל, כשהסיפורים ה'ישראליים' האלה נותנים לאנשים בעולם זווית נוספת להכיר אותנו, מלבד מה שהם רואים בחדשות".

x