$
אמנות ועיצוב

בובה מסוכנת: על הדמות "קארן" שהפכה לויראלית

“קארן" הוא כינוי לאמריקאית לבנה פריבילגית שאוחזת באקדח ומסרבת לעטות מסכה נגד קורונה. דמותה זוכה לאלפי וריאציות ושיתופים ברשתות החברתיות והיא נהפכה לסמל של התקופה. עכשיו אפילו בכרזה פארודית בהשראת הבובות של “אמריקן גירל"

רותה קופפר 08:0106.07.20

בשבוע שעבר נפוצה ברשתות החברתיות האמריקאיות כרזת פרסומת פארודית של בובה ושמה "קארן". הבובה — שהיא פארודיה על בובת "אמריקן גירל" הפופולרית — היא בדמות אשה בגיל העמידה, עם פרצוף קצת זועף, תספורת קארה קצרה ובלונדינית, לבושה בחליפת טריינינג סגולה, ואוחזת בידה אקדח. היא לא עוטה מסכה על פניה ובכרזת הפרסומת הפארודית נראה כי יתר הבובות שומרות ממנה מרחק. את הכרזה יצר והעלה לאוויר אדם פדילה שכינויו "אדם היוצר" (חפשו Adam Padilla בפייסבוק), והיא נהפכה לוויראלית ברשתות החברתיות. החברת שמייצרת את בובות “אמריקן גירל” המייצגות את כל שדרות העם והגזעים בארה”ב הביעה בסוף השבוע החולף זעזוע והתנגדות לשימוש הפארודי במוצריה.

 

הכרזה מכוונת ללעוג לתופעה תרבותית שייצוגיה בתקשורת נהפכו לנפוצים: אשה אמריקאית לבנה ופריבילגית, שדורשת "לדבר עם המנהל שלך", ונוטה להזמין את המשטרה שתפעל נגד אזרחים שחורים העסוקים בשגרת יומם — מנסים להיכנס לבית שהם גרים בו, להסתובב בחנות עם הילד שלהם, או למכור לימונדה בדוכן בפינת הרחוב (הכל מקרים שהיו במציאות).

 

 

הבובה "קארן" הבובה "קארן"

 

ה"קארן" הידועה ביותר לשמצה באחרונה היא אשה ששמה האמיתי הוא איימי קופר שהזמינה משטרה לטפל בגבר שחור, צפר בתחביבו, שתצפת על ציפורים בסנטרל פארק בניו יורק והעיר לה כי עליה לקשור את כלבהּ ברצועה. סרטון שתיעד את התקרית זכה לתשומת לב רבה במיוחד, אבל הוא קיים בגרסאות ושמות אחרים זה שנים רבות.

 

נשים מהסוג הזה, הנחשבות לגזעניות, תומכות נלהבות בתיקון השני לחוקה המאפשר להן לשאת נשק, ויש להן חיוג מהיר בנייד לכל גורמי החוק והסדר כונו בעבר גם "בקי" או "ברביקיו בקי" וגם "פֵּרמִיט פטי" (האחרונה כי דרשה לראות אם לילדה השחורה שמכרה לימונדה יש אישור רשמי לכך). הן אפילו נהפכו לתחפושת מקובלת בהאלווין.

 

כעת, בזמן מגפת הקורונה, ה"קארן" קיבלה עוד איון — היא מסרבת לעטות מסכה על פניה, עניין שנהיה פוליטי ושבטי בארה”ב, כאשר אנשי הימין האמריקאי, ובראשם הנשיא, מסרבים להשתמש בה. לכן גם הבובה בפרסומת הפארודית היא נטולת מסכה.

 

בחודש האחרון, בצל מחאות נגד אלימות משטרתית כלפי שחורים ומגפת הקורונה, חידדו ברשתות את המם של "קארן" והן הוצפו בסרטוני וידיאו עם התגית Karen#. לכל סרטון מאות אלפי שיתופים.

 

איימי קופר - ההשראה ליצירת הבובה "קארן" איימי קופר - ההשראה ליצירת הבובה "קארן" צילום: איי פי

 

 

כשהן לא הזמינו משטרה על אנשים לא לבנים חפים מפשע, ה”קארניות” לסוגיהן התנפלו על מלצרים ומוכרים בחנויות שביקשו מהן לשים מסכה על הפנים. אחד הסרטונים האלה קיבל את התיוג "קארן המשתעלת", כי לא רק שסירבה לעטות מסכה, אלא השתעלה במתכוון על אנשים בבית הקפה. השימוש ב"קארן" כסטריאוטיפ נהיה כל כך רווח שבשבוע שעבר האתר "דיילי ביסט" פרסם כתבה על כך שהסגנון האופנתי של "קארן" (הכולל טרנינג, תספורת קארה בלונדינית, משקפיים גדולים מהכלבו נורדסטרום ותיק של קואץ'), "משתנה אבל היא נשארת אותו הדבר".

 

והביטוי נהיה כל כך ויראלי שכמובן כבר יש קולות בתוך המחנה הליברלי וההומניסטי, זה שקארן אינה שייכת אליו לרוב (אף שאיימי קופר דווקא הצביעה לאובמה, לדבריה), שמתנגדים לתיוג בטענה שהוא סקסיסטי. במאמר דעה בעיתון "דה וויק" ששמו "להגנתה של קארן" תהה הכותב מתיו וולטר איך זה שאין ביטוי גנאי מקביל לגברים, והשיב: "זאת משום שגברים שמתנהגים כמוה לא עושים דבר שהחברה רואה בו כראוי לגנאי. גבר שתכונות האישיות שלו הן 'פרבילגיה, אנוכיות ורצון להתלונן' כפי שמוגדרת 'קארן'...לא מזוהה עם דור מסוים או עם תסרוקת מסוימת".

 

האמת היא שיש ל'קארן' כינוי מקביל וזה "קן" (יש וריאציות על השם — קווין, ברנדון וטאקר — שמות מובהקים של לבנים כשהאחרון של אחד המנחים הבולטים של פוקס ניוז). כך, למשל, בני זוג שיצאו מאחוזתם, יחפים ועצבניים, בסנט לואי שבמיזורי, וכיוונו כלי נשק למשתתפים בהפגנה שקטה של Black Lives Matter בשבוע שעבר, כונו ברשתות "קארן וקן".

 

במאמר שפורסם באתר KQED שכותרתו "כולנו מכירים 'קארן',למה איננו מכירים 'קן', נאמר כי הסיבה נטועה בזה "שלפי הנורמות החברתיות, נשים נוהגות לקרוא לעזרה, כדי שזאת תגרום לנזק. בעוד גברים לבנים פשוט עושים את הנזק בכוחות עצמם".

 

x