$
אופנה

מכירה פומבית: הזהב של רותי עופר, השמלה של שולמית אלוני

היום תתקיים בתל אביב מכירה יוצאת דופן, המציעה פריטים מאוספים יחודיים. בהם תכשיטים אתניים אסלאמיים ויהודיים מהמאות ה־18-19 וגם פריטים מעזבונו של דן בן אמוץ

אדר ריכטר 09:0109.02.20

לא הרבה מכירות פומביות מעוררות עניין ומסעירות את שוק העתיקות, כמו זו שתתקיים הערב (ראשון) בבית המכירות עלמא שבגן העיר, תל אביב.

 

 

 

המכירה כוללת תכשיטים ופריטים אתניים אסלאמיים ויהודיים מהמאות ה־18-19. הפריטים מורכבים מכמה אוספים מרתקים, כשהמרכזי שבהם הוא האוסף של רותי עופר שניתן לה במתנה על ידי בעלה המנוח יולי עופר.

שמלה פלסטינית רקומה מאוסף שולמית אלוני  שמלה פלסטינית רקומה מאוסף שולמית אלוני צילום: חנן בר אסולין

 

אליו הצטרפו אוספים חשובים נוספים, בהם זה של האספן וסוחר העתיקות הראשון בירושלים, יוסף בנימינוף, פריטים מעיזבונה של שולמית אלוני, דן בן אמוץ ואוסף פריטים של סוזי אבן, רעייתו של אבא אבן. ״300 פריטים עומדים למכירה״, מסביר שי כהן, הבעלים של עלמא, ״והם כוללים בעיקר תכשיטים ופריטי לבוש. רוב התכשיטים מיועדים לענידה, אבל אפשר למצוא גם תכשיטי תצוגה גדולים ומשמעותיים, כמו למשל תכשיט לקישוט סוסים, המעיד על מעמד האצולה של בעליו, המעוטר בתכשיטי כסף ואבני חן ומגיע עם שוט מעוטר גם כן – שניהם מיועדים לשימוש דקורטיבי״.

 

את עלמא הקים כהן, שמאי עתיקות ואמנות, ב־2017 יחד עם משה אורמן. השניים מקיימים כמה מכירות בשנה, שנוגעות בתחומים רבים ומגוונים: תכשיטים, כלי כסף, יודאיקה, שטיחים, אמנות ישראלית ובינלאומית, אמנות מהמזרח, אמנות אסלאמית ועוד. ״עבדנו על המכירה הזו במשך כשנה, במרכזה עומד האוסף של רותי עופר, שלפני שנה עזבה את האחוזה שלה בהרצליה והחליטה להעמיד למכירה את האוסף שהוצג שם”.

 

כהן מעיד על התעניינות רבה במכירה בקרב סוחרי אמנות מהארץ והעולם, בהם גם מוזיאון ישראל והמוזיאון האסלאמי בירושלים, מוזיאון המטרופוליטן בניו יורק והמוזיאון לאמנות מזרחית במוסקבה, שגם שלחו נציגים שהגיעו כדי להתרשם מהפריטים. ״יש הרבה תכשיטים המיועדים לאירועים מיוחדים ושמחות, כמו חתונות והולדת ילד.

 

קישוט זהב בוכרי מאוסף רותי עופר (שנת 1900) קישוט זהב בוכרי מאוסף רותי עופר (שנת 1900) צילום: חנן בר אסולין

 

בין הפריטים הנדירים ניתן למצוא למשל שרשרת עם חרוזי אלמוגים מתימן (1880-1920) מאוסף רותי עופר, ועוד מאותו אוסף קישוט זהב מעוטר פיליגרן ואמייל מבוכרה (1900) או שמלה פלסטינית רקומה מהמאה ה־20 מאוסף שולמית אלוני. אבל לא רק נציגי המוזיאונים הם קונים פוטנציאליים. גם אספנים מהארץ ומהעולם מתעניינים במכירה הזו וכמובן גם אנשים פרטיים שמחפשים תכשיטים ייחודיים לענידה.

 

״חשוב להדגיש שלא כל פריטי האוסף יוקרתיים ומוזיאליים. רמות המחירים של הפריטים מגוונות ביותר ואפשר למצוא גם פריטים המתומחרים בהחל מ־50 דולר בלבד, כמו למשל תליון חמסה גדול מכסף ממרוקו מן המאה ה־19”.

x