$
אופנה

"גרביים של פעם" חזרו ליודפת

לאחר שמפעל יודפת נסגר, החזירו אותו עובדיו לחיים. בשיתוף פעולה יהודי־ערבי הם מייצרים שוב את גרבי יודפת ביישוב שבגליל התחתון

אדר ריכטר 09:1007.01.20

נוסטלגיה, שיתוף פעולה פורה בין ערבים ליהודים ואהבה גדולה לגרביים, כל אלה משחקים תפקיד בסיפור שמאחורי המותג "גרביים של פעם". לפני יותר מעשר שנים נסגר מפעל גרבי יודפת שפעל ביישוב שבגליל התחתון, לאחר שנמכר לדלתא. באופן מפתיע סגירת המפעל הותירה אחריה עוד משהו מלבד חלל ריק והרבה עובדים מיואשים - שיתוף פעולה גלילי בין יהודים לערבים.

 

 

 

כארבע שנים אחרי סגירת המפעל החליטו אבו אל היג׳א, מוסטפא ויוסוף חג’וג’, בני היישוב הערבי הסמוך כאוכב אבו אל היג’א, ועובדים לשעבר במפעל יודפת, להתחיל לייצר גרביים מקומיים. הם רכשו 14 מכונות סריגה ישנות והקימו מפעל משפחתי קטן תחת השם Wave, בראשותו של יוסוף חג’וג’, שהיה טכנאי סריגה ביודפת ולאחר מכן בדלתא.  

יוסוף חג’וג’ במפעל. הייצור התחיל אחרי שקנה את מכונות התפירה הישנות יוסוף חג’וג’ במפעל. הייצור התחיל אחרי שקנה את מכונות התפירה הישנות צילום: אסף רונן

 

השלושה חברו לחנות ״המלבושיה״, שנפתחה במקביל כחלק ממתחם הקניות הכפרי של יודפת ״בואכה יודפת״. ״לאורך כל השנים אנשים באו וחיפשו את הגרביים של יודפת. מתוך זה הגיע הרעיון לפתוח חנות גרביים״, מספרת אביב גל־און, תושבת יודפת ומנהלת החנות. ״החלטנו לקרוא לקולקציה ׳גרביים של פעם׳ בהשראת גרביים שיוצרו בעבר וקשה להשיג היום. החנות נפתחה ומוכרים בה גם מותגי אופנה ואקססוריז אחרים, אבל הגרביים הם המוצר המרכזי ובחנות אפשר למצוא קולקציות גרביים לנשים, גברים וילדים. לאחרונה התחילו ביודפת גם ביצוא לחו״ל, וכרגע הקולקציות נמכרות בהולנד תחת השם go’s ­­— good old socks״.

 

 

״גרביים של פעם" ״גרביים של פעם" צילום: מרמלדה מרקט

 

את הגרביים הם מייצרים באינספור עיצובים וגזרות, מדוגמאות וינטג׳ שכוללות גרביים עם חותלות, ודוגמאות אתניות, ועד לדגמי חורף עם איורי איילים, פסים צבעוניים או פרחי לוטוס; עד הברך או גרבי חצי, במחירים שבין 20 שקל לזוג ל־36 שקל לשני זוגות, וכעת נמכרים גם מארזי חורף מיוחדים שכוללים גם כובעי צמר.

 

כיום מפעל הגרביים שייך לחג’וג’, כשעל העיצוב אחראיות מיכל כהן צדק ואליסה כרמיו ועל הליווי העסקי אחראי חיים זינו, שלושתם היו גם הם חלק ממערך גרבי יודפת. יודפת הוא כיום יישוב קהילתי המנהל עסקים משותפים באמצעות חברת יודפת החזקות, אבל לדברי גל־און, התגייסות בני יודפת חורגת מהאינטרס הכלכלי. ״אנחנו כולנו למען הפרויקט הזה. כולנו מתפרנסים מזה, אבל האינטרס לדחוף את המפעל והגרביים הוא הרבה מעבר לכסף. יש פה תחושת שליחות והחזרת עטרה ליושנה״.

 

בימים אלו הושק אתר קניות חדש ליודפת yodfat.shop, שבו ניתן לקנות מהתוצרת המקומית: “גרביים של פעם”, שמן זית ודבש, פקעות פרחים, ואת בגדי העבודה של המותג האמריקאי Carhartt. את “גרביים של פעם” אפשר למצוא גם במרמלדה ובחנויות בוטיק בארץ.

x