$
קולנוע וטלוויזיה

מנכ"לית סינמטק תל אביב: "אנחנו לא רק מוכרים כרטיסים"

דינה פלד רוצה להביא אליה את קהל בתי הקולנוע הנסגרים. היא טוענת שיחסי העבודה העכורים במוסד הם נחלת העבר ואומרת שמי שלא מתאימים לו סרטים ביקורתיים, שיחפש לעצמו אולם הקרנה אחר

מאיה נחום שחל 07:5315.07.19

"עוד לא מיצינו את קצה הפוטנציאל אבל אנחנו בתנופה", אומרת מנכ"לית סינמטק תל אביב דינה פלד. "אני כל הזמן מחפשת מאיפה אפשר להביא כסף, כי בסופו של דבר צריך מקורות תמיכה נוספים כדי ליצור עוד פעילות אמנותית, זו המהות שלנו".

 

כניסתה של פלד לתפקיד לפני כמעט שלוש שנים לוותה בטונים צורמים והרמות גבה. אחרי 40 שנות ניהול של אלון גרבוז היו שטענו שבחירה במנהלת שלא מגיעה מעולם הקולנוע היא טעות, ונמתחה ביקורת על עיכוב מינוי מנהל אמנותי לצדה. בהמשך התלוננו עובדים על ליקויים בתנאי העסקתם ועל יחסים מתוחים, וההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה בינם לבין ההנהלה. עוד נטען שפלד ממסחרת את המוסד.

 

מנכ"לית סינמטק ת"א דינה פלד. "קולנוע לב הוא המתחרה העיקרי שלנו" מנכ"לית סינמטק ת"א דינה פלד. "קולנוע לב הוא המתחרה העיקרי שלנו" צילום: תומי הרפז

 

"כל הדברים האלה מתייחסים לעבר", אומרת פלד. "העובדה היא שהקהל מצביע ברגליים. כשהגעתי, הבנתי שצריך שינוי ארגוני כדי להביא קהל חדש ולהגדיל את תקציב הפעילות וההכנסות. אני משתמשת ברקע שלי בניהול תרבות יחד עם אנשי תוכן מומחים: פיני שץ, מנהל התוכנייה, ואבישי כהנא, מנהל הפיתוח והתוכן".

 

תקציב סינמטק תל אביב עומד כיום על 25 מיליון שקל לשנה, מתוכם 60% הכנסות עצמיות - ממכירת כרטיסים, מינויים, אירועים ופעילויות חינוך - והשאר תמיכות של עיריית תל אביב ומשרדי הממשלה. לדברי פלד, הסינמטק כיום מאוזן תקציבית ומיום שנכנסה לתפקיד גדל תקציבו בכ־5 מיליון שקל.

 

לדבריה, הסינמטק מוכר 750 אלף כרטיסים בשנה ויש לו 15 אלף מנויים: "כמות הקהל הולכת וגדלה. חלק מהאג’נדה שלנו היא להיחשף לעוד קהל. ב־2018 עברנו תהליך מיתוג, כולל לוגו חדש, ויש לנו ארבעה עוגנים: שוחרי הקולנוע; אנשי התעשייה; ילדים ומשפחה, כולל פעילויות בחופשות; וסינמטק נודד שמגיע עד גג העירייה וגני הילדים".

בעידן נטפליקס שבו בתי הקולנוע נסגרים בזה אחר זה, האם זה מוביל אותה לנסות לנגוס במקום שלהם? "לחלוטין", היא אומרת. "אנחנו מקרינים גם סרטים שמופצים בבתי קולנוע אחרים אבל אנחנו לא בית קולנוע מסחרי. אנחנו צופים ומחליטים אם זה מתאים לקו האמנותי שלנו. קולנוע לב הוא המתחרה העיקרי שלנו".

 

ב־2018 היתה ירידה חדה בענף "אבל אצלנו היתה אפילו צמיחה. אנשים שבאים אלינו רוצים להעמיק באמנות הקולנוע ולכן אנחנו יוצרים תוכניות נלוות כמו הרצאות, סדנאות ופעילויות חינוכיות. אנחנו לא רק מוכרים כרטיסים אנחנו מוכרים חוויות".

 

את מעורבת בתוכנית האמנותית?

"מעורבת לגמרי. אנחנו בונים יחד תוכנית שנתית, כמו רטרוסקפטיבה למשה מזרחי שיש אצלנו בימים אלה ובהמשך מחווה לדייוויד לינץ’ ולינה ורטמילר, שבוע הקולנוע הצ’כי ופסטיבל הקולנוע האיטלקי. אל אלה מצטרפים סרטים של מפיצים: את הקרנת הסרט הקוריאני ‘פרזיטים’ שזכה בפסטיבל קאן הקדמנו כדי שייצא אצלנו ראשון".

 

מאז כניסתה לתפקיד נתקלה פלד גם בניסיונות להטיל צנזורה: שרת התרבות מירי רגב תקפה את הסינמטק בשל אירוח "פסטיבל הנכבה", וח"כ נאוה בוקר פנתה אליה בדרישה לבטל אירוע שבו יוקראו עדויותיהם ומכתביהם של מחבלים כלואים. "אני מאמינה שבאמנות אפשר לבטא הכל", אומרת פלד. "אנחנו מקרינים סרטים מכל המגזרים והדעות ולא נוקטים עמדה כזו או אחרת. מה שמוביל אותנו זה היצירה והאיכות האמנותית. כל התערבות באמנות היא מיותרת ומאפיינת שלטונות חשוכים. במדינה דמוקרטית כמו ישראל האמנות היא כלי ביטוי, מי שזה מתאים לו שיבוא לראות ומי שלא — לא. אנחנו כמרכז אמנות חייבים לטפח את הפלורליזם ואת חופש הביטוי".

 

לפני שבועיים פסל מפעל הפיס את הפרס לסרט הדוקומנטרי הזוכה בפסטיבל דוקאביב "לאה צמל, עורכת דין". לאחר הפגנה שקיימו יוצרים מול בית מפעל הפיס הוקרן הסרט בסינמטק. "יש פה היכנעות ללחצים לא נכונים שמופנים למקומות לא נכונים", מסכמת פלד. "הקולנוע הדוקומנטרי משקף מציאות, גם כזו שלפעמים פחות נעימה. תמכנו במחאת היוצרים, נמשיך להקרין את הסרט אצלנו ותמיד ניתן את הבמה ליוצרים".

 

***

 

שום היבט מסחרי

 

פסטיבל תל אביב הבינלאומי לסרטי ילדים ה־15 יתקיים השבוע בין 16 ל־20 ביולי ויוקרנו בו 30 סרטים ישראליים ובינלאומיים, יהיו בו סדנאות יצירה, כיתות אמן ומופעים לילדים.

 

מתוך הסרט "הילדה מההימאליה" מתוך הסרט "הילדה מההימאליה"

 

את הפסטיבל, בסימן ילדים מעוררי השראה, יפתח הסרט "הילדה מההימלאיה" (הודו) על נערה עם מוגבלות שחולמת להשתלב בחברת הילדים, וינעל אותו הסרט "פליימוביל" (צרפת) על שני ילדים המתגנבים לתערוכת פליימוביל. "אין גורם פרטי שהיה עושה פסטיבל כזה", אומרת פלד. "השנה שילבנו גם סרטי אנימציה מדובבים שבעבר לא היו".

 

זה לא פוגם באיכות?

"לא. המנהלת האמנותית של הפסטיבל מיכל מטוס עברה על כל התכנים ולא נכנס דבר שלא עומד בקנה המידה האמנותי, אין פה שום היבט מסחרי".

 

בין ה-30 ביולי ל-3 באוגוסט ייפתח בסינמטק תל אביב פסטיבל אנימיקס ה-19, שבמרכזו אנימציה, קומיקס וקריקטורה. הפסטיבל יציג את מיטב הסרטים שנוצרו בתחום בעולם בשנה האחרונה, כמו גם פעילויות וסדנאות. את אות יקיר הפסטיבל יקבל השנה הקומיקסאי והקריקטוריסט שי צ'רקה, יוצר מהמגזר הדתי ומאייר קריקטורות פוליטיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x